Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Mapamundi

Al Japó es venen més bolquers per a gent gran que per a criatures

Cada dia som més al planeta, però més envellits

Actualitzat

Al món, dels 7.896 milions d'habitants d'ara, es passarà als 9.700 al 2050, i als 11.000 milions a finals de segle, segons l'ONU. Diàriament els naixements dupliquen les defuncions al planeta, però si deixem l'Àfrica subsahariana, la fecunditat baixa, sobretot al Japó, i també a Catalunya.

Per alguns demògrafs, aquest creixement de la població s'aturarà, ja que en la gran majoria de països occidentals, però també a la Xina i a l'Índia -els dos gegants demogràfics mundials-, ens reproduïm menys del que caldria per arribar a aquestes xifres.

Albert Esteve, director del Centre d'Estudis Demogràfics i professor de la UPF, assegura al podcast "Mapamundi":

"D'aquí a 20-40 anys la població mundial començarà a decréixer excepte a l'Àfrica subsahariana, on es juga la partida a llarg termini de la demografia mundial."

L'Àfrica subshariana és clau per la demografia mundial (Reuters)

En aquesta part del continent africà hi viuen uns 1.140 milions de persones. Allà es tenen més de dos fills per dona, per sobre de l'anomenada taxa de reposició.

Si la caiguda de la fecunditat també s'hi estén, d'aquí a set o vuit dècades la població mundial decaurà. En canvi, els propers anys seguirà creixent perquè al món hi ha molta gent en edat de tenir fills.

L'Índia, el país del món amb més joves

L'Índia ha tingut un creixement suau de població en els últims 20 anys, però cada any hi ha 20 milions més d'indis, fins als 1.380 milions actuals. Al sud s'ha mentalitzat la població per tenir pocs fills, en lloc de les famílies àmplies que es tenien quan la mortalitat era molt alta.

L'economia índia ha de créixer força per absorbir l'augment de 20 milions d'habitants cada any (Reuters)

Al nord, però, la cosa és diferent. A Utar Pradesh, l'estat indi amb més de 200 milions d'habitants, més que Rússia, les autoritats pretenen desincentivar les parelles de tenir més de dues criatures negant-los feines públiques o promocions.

En canvi, premien amb subsidis les que només en tenen una.

Agustí Pàniker, editor de l'editorial Kairòs i escriptor especialitzat en cultura índia, assegura al podcast "Mapamundi":

"No crec en aquesta mena de mesures coercitives. Soc més partidari de la pedagogia, d'educar la població, especialment les dones, perquè vegin que és molt més positiu tenir un màxim de dos fills."

El Japó, el país més envellit del món

A nivell planetari els majors de 65 anys són el grup d'edat que creix més ràpid. El 2018, i per primera vegada, van superar el de nens de menys de 5 anys. I això és un repte per a totes les societats desenvolupades, sobretot per al Japó.

Té una de les fertilitats mundials més baixes i el percentatge de gent gran més alt del món. Ara el sistema de pensions funciona, però si baixa encara més la taxa de fertilitat no es podrà garantir.

Els joves japonesos ho saben, i ara ja estalvien per a la jubilació. De fet, alguns experts pronostiquen que si això continua, el Japó serà un país en desenvolupament el 2050.

Junko Takahashi, periodista resident a Tòquio, explica al podcast "Mapamundi":

"fa anys que a les residències japoneses la manca de mà d'obra per cuidar els avis se supleix amb robots, ja sigui per portar-los en braços, vigilar-los o alertar la família si alguna cosa va malament. També n'hi ha de companyia, que es comuniquen amb la gent gran com si fossin ninots, gossets o foques."

El Japó és el país amb l'esperança de vida més alta del món: 85 anys (Reuters)

De fet, al Japó hi viuen més centenaris que enlloc més del món. Aquesta periodista japonesa ha estudiat el secret de la longevitat i, després de parlar-ne amb molts d'ells, arriba a la conclusió que el secret és menjar poc sense omplir l'estómac, tenir curiositat i viure al dia.

A Catalunya la situació demogràfica també és complexa

També Catalunya i Espanya són societats amb mitjanes d'edat molt elevades. El benestar porta la gent a viure més anys i amb bona salut.

A Catalunya tenim una esperança de vida similar a la japonesa: 84 anys (Catalunya Ràdio)

De fet, una persona de 65 anys d'avui té una salut i una qualitat de vida molt superiors als que tenia una de la mateixa edat el segle passat.  

Segons el demògraf Albert Esteve:

"Espanya i Catalunya són països amb un fecunditat més baixa que la del Japó, una esperança de vida molt semblant a la japonesa, i amb una de les edats més tardanes del món de primer matrimoni i primer fill"

La immigració és el remei per combatre l'envelliment de la població. Així aquí a Catalunya, malgrat que fa anys que es mor més gent de la que neix, no s'ha perdut població perquè s'ha rebut moltes persones de fora.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut