L'orxata és un aliment molt valencià (i africà, també). De fet, els millors orxaters van venir de València i feien orxata a l'estiu i torrons a l'hivern. Es fa a partir d'un tubercle dolç per naturalesa, la xufla. Des del 1995, la xufla de València té denominació d'origen protegida.   Origen i consum A l'època medieval, ja hi havia receptes fetes amb xufla. Com passa amb les llets vegetals, cada cop hi ha més gent que se la fa a casa. De fet, l'orxata és una beguda vegetal. Si la fem de forma casolana podrem controlar nosaltres mateixos la quantitat de sucre que hi afegim. Al nord d'Europa, la consumeixen crua i remullada amb aigua, com si fossin tramussos. Es tracta d'un snack tradicional que, a més a més, és saníssim.       Què ens aporta nutricionalment? Considerada des de l'antiguitat una font de nutrients i vitamines, diversos estudis mèdics avalen múltiples propietats beneficioses per a l'organisme. L'orxata té propietats digestives molt saludables per l'alt contingut en midó i aminoàcids i és un aliment pobre en sodi, per la qual cosa és apta per als hipertensos. Es tracta d'una beguda energètica i nutritiva, d'origen completament vegetal i amb propietats cardiovasculars semblants a l'oli d'oliva, i contribueix a disminuir el colesterol i els triglicèrids per l'alt índex d'àcid oleic. Però també conté una elevada quantitat de sucre i, per tant, és una beguda molt calòrica. Aquí pots consultar altres articles de Toni Massanés