L'oli del Pallars Jussà té un prestigi reconegut internacionalment
Catalunya al dia

L'oli del Pallars Jussà ja arriba als Estats Units i al Japó

A la Vall de Barcedana, on viuen uns 50 veïns, han estrenat un molí d'última generació, clau per a l'economia de la zona

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

Impuls per a la producció d'oli d'oliva del Pallars Jussà. El nou molí d'oli de la Vall de Barcedana, d'última generació, permet millorar la qualitat de la producció, amb un procés d'elaboració molt més acurat. 

El molí, del qual tan sols n'hi ha vuit a tot l'estat, (a Catalunya n'hi ha dos més, a les Garrigues i el Gironès) pertany als nuclis de Sant Martí, Sant Cristòfol i Sant Miquel de Barcedana, on només viuen unes cinquanta persones. Per tant, és molt important per a l'economia de la zona.

El molí té 16 socis que porten les seves olives a moldre i que després etiqueten i comercialitzen sota la seva pròpia marca. Aquesta campanya, preveuen portar-hi 120.000 quilos d'olives. 

A la comarca del Pallars Jussà hi ha 2 molins d'oli més. Un és al municipi de la Conca de Dalt i l'altre a Llimiana. Un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, l'IRTA, ha posat de relleu l'existència de 28 varietats autòctones a la comarca.

I quines característiques té l'oli de la comarca, situada al prepirineu? Ens respon Sergi Arnal, el moliner de la Vall de Barcedana:

"És un oli amb un alt índex de polifenols, que és un antioxidant. Per tant, és molt beneficiós per a la salut. Fins i tot podríem dir que és medicinal."

Es tracta d'un oli que en els últims anys s'ha anat introduïnt als mercats exteriors. Ho assegura un dels productors, l'Ivan Caelles.

"Històricament, la producció del Jussà era per a consum intern i del Pirineu. Era el rebost d'oli de les poblacions de l'alta muntanya. Ara l'exporta a països com Alemanya, Holanda, Bèlgica, Itàlia, els Estats Units o el Japó, entre d'altres."

Les oliveres de la Vall de Barcedana són centenàries(Pere Joan Àlvarez)

Els pobles de la Vall de Barcedana han recuperat població en els últims anys. Així, han vist com fills de famílies que havien anat a viure a les grans ciutats han tornat a viure a la zona, tal com comenta un veí de Sant Martí, Josep Maria Roca, que també es vicepresident de la Societat Agrària de Transformació.

"Els que hem viscut tota la vida aquí estem veient com tornen parelles joves que havien marxat a viure a Lleida o Tremp. Això dona vida al poble perquè, per exemple, el transport escolar s'emporta cada dia 10 nens de la Vall de Barcedana cap a Tremp. Per tant, hi ha garantit el relleu generacional."


El nou molí d'oli de la Vall de Barcedana ha costat 180.000 euros(Pere Joan Àlvarez)

El Pallars Jussà compta amb 733 hectàrees de conreu de l'olivera. La falta de pluges fa que aquest any la producció prevista es redueixi gairebé la meitat que en un any normal.

Així, es preveu que aquest any es cullin 250.000 quilos d'olives.  Quantitat menor però qualitat excel·lent, molt ben valorada als mercats interiors i internacionals. 

Anar al contingut