"Meteocuriositats" amb Tomàs Molina. Els secrets per entendre el temps
Deu coses que no sabies sobre el cap de Meteorologia de TV3 i el seu nou llibre
"Meteocuriositats" amb Tomàs Molina. Els secrets per entendre el temps
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

"Meteocuriositats" amb Tomàs Molina. Els secrets per entendre el temps

Deu coses que no sabies sobre el cap de Meteorologia de TV3 i el seu nou llibre

Actualitzat

Quan era petit sempre buscava el principi i el final de l'Arc de Sant Martí, però no el trobava mai i volia saber per què. Potser des d'aquell moment ja tenia clar que la passió per mirar el cel marcaria la seva vida. Tomàs Molina és un dels nostres meteoròlegs de capçalera i acaba de publicar el llibre "Meteocuriositats", on respon moltes de les preguntes que segurament s'havia fet ell mateix durant la infància, quan encara ni sospitava que acabaria sent el cap de Meteorologia de TV3 i que triomfaria entre els joves en una xarxa social anomenada Instagram.

Mira amunt i digues què veus

Per què ens afecta tant el temps? Per què de vegades plou fang? Com pot ser que de vegades caiguin boles de gel del cel tan grosses com pilotes de golf? Les preguntes sobre el temps poden arribar a ser infinites, i ell n'ha resumit fins a 50! Us en posem alguns exemples:

1. Poden ploure granotes?

Sí, cal una tempesta prou forta, amb un remolí que pugui xuclar les granotes i fer-les entrar a la tempesta, i normalment plouen vives perquè cauen en un terra tou per la pluja. I també poden ploure vaques!

2. Per què els núvols tenen colors diferents?

El que veiem quan mirem un núvol és la llum blanca del sol que es reflecteix en totes les gotetes que el formen. Si té poca quantitat d'aigua, la llum del sol el travessa i és blanc; si té molta quantitat d'aigua, les gotes estan atapeïdes i no deixen passar la llum, i el veurem fosc, o gairebé negre.

3. Els animals saben preveure el temps?

Les formigues, tot i ser molt petites, són molt bones meteoròlogues, i poden predir quan ha de ploure. I les persones també tenim aquest sisè sentit, però com que anem atabalades no ens adondem de les sensacions que tenim.

4. Per què veiem un llamp i després sentim el tro?

Allò que veiem quan cau un llamp és l'electricitat que baixa del núvol fins a terra per un canal d'aire estret, que provoca el so del tro. I veiem primer el llampec que el tro perquè la velocitat de la llum viatja més de pressa (300.000 quilòmetres per segon) que la del so (340 metres per segon). Un llamp podria servir per produir l'electricitat d'un barri sencer! I per allà on passa deixa un rastre a la pell en forma de teranyina, que pot semblar un tatuatge i que marxa amb el temps

5. Qui posa nom als huracans?

Ho fan al Centre Nacional dels Huracans dels Estats Units d'Amèrica, la zona del món on hi ha més ciclons, cada gener comencen a batejar els nous huracans per ordre alfabètic alternant els noms de dona i d'home. I si un huracà provoca víctimes mortals, aquest nom no torna a sortir mai més, si no, els repeteixen cada sis anys.

Tomàs Molina presenta el llibre
 

Cinc curiositats sobre Tomàs Molina

Divertit, sincer, divulgatiu, involucrat i planificador; A "L'ofici d'educar" d'"El suplement" també descobrim facetes inèdites de Tomàs Molina des de la infància, que se la va passar jugant al carrer, a la platja, al pont del Petroli i als camps de Badalona, jugant a les trinxeres, i llegint molt, estirat,  amb tots els llibres de juli Verne sota el braç, i quan s'alçava a vegades es desmaiava.

1. Del seu pas per l'escola

Era un empollon que si s'avorria feia la vida insuportable als mestres, per exemple, cantant òpera a classe, i el castigaven sovint a copiar. Va rebre cops de regla a l'escola del Sr. Cano, i tot i així quan es va jubilar, el Tomàs, li va organitzar una festa perquè li queia molt bé.

2. De la paternitat

Li va semblar "espantosa" quan els seus fills eren petits perquè no els deixaven dormir, i, tot i així, n'han tingut 4 diu que "per la curiosa capacitat que tenim d'oblidar els mals moments". La seva obligació com a pare és ajudar els fills a descobrir per què serveixen:

De tot el que aprens de petit quan ets gran en treus diners

A casa sopen sense tele, amb la Norah Jones, que els dona felicitat.

3. Com a professor

És professor a la Universitat de Física de Barcelona: "La missió del mestre, a més de despertar vocacions i transmetre coneixements, és donar valors, el sentiment de pertinença  i que han de servir a la la comunitat"

4. De la meteorologia. Diu que tots podem cultivar un sisè sentit per pronosticar el temps, i que els mòbils estan fent obsolets els meteoròlegs.

El temps de TV3 és el reflex de la passió per la meteorologia que hi ha a Catalunya

5. Sobre l'èxit a Instagram

Té 78.000 seguidors, la majoria joves, i diu que els veu angoixats pel món que els toca viure

No els hem d'obligar a netejar el que els adults hem embrutat, els transmeto que poden fer coses perquè el món sigui millor

 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut