Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

Sèries sobre famílies "imperfectes"

Toni de la Torre i Sílvia Comet recullen noves mirades sobre la criança, més diversitat familiar i la figura de la dona com a protagonista i també creadora de sèries

Enllaç a altres textos de l'autor Elisabet Pedrosa, directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat
TEMA:
Sèries

Els dos crítics ens fan una selecció de les millors sèries sobre relacions paternofilials: les dedicades obertament a la criança, amb una nova mirada que trenca estereotips sobre la maternitat/paternitat; les que ens evoquen la relació amb els nostres progenitors, i les que mostren, entre altres temes, una relació imperdible, fàcil o difícil, entre pares i fills.

La criança, ni fàcil ni idíl·lica

Pels experts en sèries Toni de la Torre, col·laborador d'"El Matí de Catalunya Radio", i Silvia Comet, codirectora de "Series Selektor", hi ha una nova onada de sèries amb una mirada de la criança que mostra les contradiccions entre les expectatives de tenir fills i la realitat, la incertesa, i que els pares i mares també ens equivoquem i no sempre tenim respostes.

"Són sèries que busquen la complicitat de pares i mares, que s'hi veuen reflectits i mostren l'alegria que els fills aporten, però també la frustració, els conflictes i l'esgotament."

Són sèries que incorporen noves perspectives que no s'havien sentit mai fins ara, i el més subversiu, amb dones protagonistes i creadores:

"Better things" (HBO Max). És l'experiència d'una mare separada i treballadora que afronta la monoparentalitat amb tres fills adolescents que no valoren el seu esforç. Una sèrie que marca un nou estil, amb una mare que diu el que no és políticament correcte sobre els seus fills i sobre la seva pròpia mare.

"Girlmore Girls" (Netflix). La sèrie mostra la relació de complicitat entre una mare molt jove i la seva filla adolescent, amb diàlegs farcits de cultura pop i temes cinematogràfics, i la participació de l'àvia, combinant drama i comèdia. És una sèrie d'Amy Cherman-Palladino, exemple de dones creadores de sèries, autora també de "La meravellosa senyora Maisel" (Netflix), una mare a qui de vegades fan nosa els fills.

"Borgen" (Netflix). La història d'una dona política que arriba circumstancialment a ser primera ministra de Dinamarca, i el preu personal i públic que ha de pagar per la dificultat en la conciliació familiar.

Com han canviat les sèries protagonitzades per dones des de 'Sexe a Nova York'?
"Better things" narra el dia a dia d'una mare soltera que ha de lluitar per tirar endavant tres filles (HBO)

"Breeders" (Filmaffinity): humor negre i paternitat, els obstacles de mantenir la parella quan hi ha fills pel mig.

"The Letdown" (Netflix): la protagonista forma part d'un grup de suport de pares que li donen milers de consells contradictoris que encara la confonen més.

"Workin' moms" (Netflix): la tornada a la feina després de la maternitat en clau d'humor.

"Modern Family" (Netflix): com superar els reptes de la vida en família de manera divertida.

"Mira lo que has hecho" (Movistar): una mirada desenfadada i desacomplexada de la criança amb Berto Romero.

Sèries per conèixer millor la criança i les relacions familiars
"Mira lo que has hecho", de Berto Romero, té 3 temporades (Movistar+)

Els nostres experts coincideixen que un tema que comença a aparèixer a les sèries és no voler ser mare o no voler-se fer càrrec dels fills, com la protagonista de "Homeland" (Amazon Prime), tot i que el rebuig a ser mare encara està molt penalitzat pels espectadors.

 

Les sèries ens evoquen els nostres pares i mares

Hi ha sèries que parlen de criança i d'altres de la relació amb els pares i mares, com "Friends" (HBO Max), on apareix la figura de la mare que critica sistemàticament la filla perquè no està a l'altura.

Tot i que les sèries no són un estudi sociològic, sí que es poden observar alguns perfils que es repeteixen, segons Toni de la Torre: el de la mare crítica i el rol del pare absent, com el mític Darth Vader a "Star Wars" ("Jo soc el teu pare"), o el pare tòxic de "Succession", que manipula els fills. Tot i que hi ha excepcions.

A "Goliath" (Amazon Prime) i "Bosch" (Amazon Prime), dos pares "justiciers" tenen un vincle molt fort amb les seves filles, i a  "Stateless" (Netflix), un pare afganès en un camp de retenció d'immigrants a Austràlia se sacrifica per la seva filla.

A "This is us" (Amazon Prime), el pare també hi és molt present. Es tracta de l'emotiva història de la relació d'una família amb tres germans --dos bessons i un d'adoptat-- recomanadíssima al grup de Telegram de "L'ofici d'educar" i que, pels nostres experts, si li sobra alguna cosa, és drama.

Sèries per conèixer millor la criança i les relacions familiars
"This is us" narra la història de la família Pearson, amb diferents generacions (NBC)

"Mapa" (Filmin): una sèrie ambientada a Berlín sobre un pare vidu que afronta la criança d'un nadó de sis mesos sol i que ha d'acceptar els consells de la mare, a qui no suporta. Combina dolor i moments divertits.

"The americans" (Disney Plus): és la història de dos espies russos als anys 80, en plena guerra freda, perfectament integrats a la societat nord-americana, amb dos fills que no saben que els seus pares són espies, fins que la filla adolescent comença a sospitar. Ens hem d'imaginar com ho afrontaríem si un dia descobríssim que els nostres pares no són el que ens pensàvem que eren.

Sèries per conèixer millor la criança i les relacions familiars
"The americans", un matrimoni d'espies russos que creen una família als Estats Units

 

Les mil cares de la família a les sèries

Hi ha sèries que, sense girar al voltant de la criança, mostren relacions intenses i diverses entre pares i fills, com "The Leftovers" (HBO), que tracta de com sobreviure després d'haver perdut la família, o "6 feetunder" (HBO), en què apareix una singular família que porta una funerària. És a la ficció nòrdica on Sílvia Comet ha vist més normalitzada aquesta diversitat.

"Artiko" (Movistar Series): sèrie policial, ambientada a la Lapònia finlandesa que gira al voltant d'un virus mortal; la protagonista és policia i té una filla amb síndrome de Down, i l'àvia les ajuda perquè pugui tornar a la feina.

"Perni" (Filmin): sèrie Noruega, la protagonista de la qual, Pernile, té dues filles adolescents, viu amb el pare i és una treballadora social que tracta amb famílies amb problemes.

"Sex education" (Netflix): una sèrie per a adults i adolescents que trenca estereotips, amb relacions de pares, mares i fills ben diferents.

Sèries per conèixer millor la criança i les relacions familiars
Otis i Jean Milburn, fill i mare a "Sex education". Ell ofereix consells sobre sexe a l'institut i ella és sexòloga

"Atypical"(Netflix): sèrie molt humana d'un noi amb autisme que és tractat d'una manera molt senzilla, especial, normalitzada i realista.

"Parenthood" (Amazon Video): les relacions entre tres generacions, amb un fill amb Asperger, basada en la pròpia experiència del guionista.

"Maid" (Netflix): "La asistenta", la històra d'una mare maltractada que s'escapa amb la seva filla petita; una de les sèries de l'any en què la relació mare-filla fa possible que la protagonista mantingui l'esperança i l'espectador segueixi amb la sèrie malgrat la duresa de la història.

El Toni de la Torre i la Sílvia Comet estan convençuts que les sèries ens han salvat durant el confinament i les quarantenes familiars, i reconeixen que, quan s'acaba una sèrie, experimenten un cert buit i dol perquè són uns personatges que ens han acompanyat, ens hem ficat a la seva pell i formen part de la nostra família perquè connecten amb la nostra part més íntima, com explica la psicòloga clínica Alba Rosique.

ARXIVAT A:
Educació Sèries
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut