Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

"No parlaràs mai un bon català", les mentides sobre la immersió lingüística

El filòleg i professor de català Joan Mena Arca reflexiona sobre la situació de la llengua catalana en l'educació i la societat

Enllaç a altres textos de l'autor Elisabet Pedrosa, directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat

"No parlaràs mai un bon català", va dir la professora de català el primer dia de batxillerat a Joan Mena Arca, diputat d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats. És fill d'immigrants a Sabadell, que van lluitar pel català a l'escola, i fill també de la immersió que l'ha fet bilingüe.

És filòleg, professor de llengua i literatura castellana, i tot i ser castellanoparlant defensa a capa i espasa el sistema d'immersió al llibre "No parlaràs mai un bon català", les mentides sobre la immersió lingüística. L'Helena Díaz, mare de P5 de l'escola Turó del Drac, és d'origen castellanoparlant i filla de la immersió. A casa són bilingües, i a l'escola els han obligat a aplicar la sentència del 25% del castellà a petició d'una sola família:

"És devastador, és la fi del model. No s'han defensat prou bé els drets d'infants i joves que necessiten la immersió. Per legislar cal una mirada de país, no de partit, incloent tota la comunitat educativa, també les famílies"

"No parlaràs mai un bon català" de Joan Mena Arca(Elisabet Pedrosa)

A continuació repassem algunes de les mentides sobre la immersió, que Joan Mena Arca recull a "No parlaràs mai un bon català":

❌ No, el model d'immersió no es va imposar des de l'administració

Al contrari, alguns centres van lluitar per accedir a la immersió lingüística quan ni el Ministeri d'Educació ni la Generalitat eren partidaris d'estendre el model. La necessitat del català a l'escola va partir d'un conjunt de famílies que veien que els seus caps parlaven català però els treballadors a peu de màquina no. Volien per als seus fills les mateixes oportunitats que per als fills de famílies benestants explica Joan Mena Arca:

"Era una reivindicació de classe, més que identitària, per garantir una escola de qualitat, i afavorir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. Des de la transversalitat i amb consens absolut"

No, a Catalunya no hi ha un nivell més baix de català per culpa de la immersió

Mai s'ha trobat cap alumne sense la competència en llengua castellana, i per contra sí algun alumne no competent en llengua catalana malgrat la immersió, relata el professor Joan Mena Arca:

"El resultat de les competències bàsiques i la selectivitat indiquen que el model d'immersió garanteix l'aprenentatge i la competència en les dues llengües"

Un cartell en defensa de la immersió en català (Europa Press / Lorena Sopena)
Un cartell en defensa de la immersió en català (Europa Press /Lorena Sopena)

❌ No, els castellanoparlants no tenen pitjors resultats que els catalanoparlants

És la mentida que més indigna Joan Mena Arca, perquè amaga l'autèntic problema del sistema educatiu a Catalunya, Espanya i Europa:

"El fracàs escolar no ve motivat per la llengua, sinó per la situació socioeconòmica de la família, i necessitem identificar i superar aquestes desigualtats"

❌ No, la immersió lingüística i l'escola catalana no adoctrinen

Joan Mena Arca no entén que es digui que es renta el cervell als nens i nenes, i que és un niu d'independentistes. "Que malament m'han adoctrinat que sóc professor de llengua i literatura espanyoles", argumenta:

"És una mentida que s'ha instal·lat a l'Estat amb l'ajuda d'altaveus molt potents. Em preocupa que hi ha diputats que ho defensen, malgrat no haver trepitjat mai una escola pública a Catalunya, i ser molt conscients que és mentida"

Per l'autor és bàsic que el sistema d'immersió es defensi des de posicions independentistes i no independentistes, des de la transversalitat.

❌ No, no és veritat que els nens no puguin parlar castellà al pati

L'afirmació que el castellà està perseguit a Catalunya on no s'ensenya és una de les mentides més llefiscoses per Joan Mena Arca, que està convençut que no hi ha cap problema lingüístic al pati:

"S'hi juga en català, castellà, urdú, xinès, àrab. I ara més que mai necessitem que el català sigui la llengua vehicular i garanteixi la cohesió social."

Joan Mena Arca demana més recursos: aules d'acollida, atenció personalitzada i tutories, reduïts per les retallades al sistema educatiu i que primin els criteris pedagògics davant dels judicials. És intolerable que un sistema educatiu prengui decisions seguint les ingerències judicials:

"Tenim una justícia que allò que han perdut a les urnes, PP, Vox, Ciutadans, ho volen guanyar a través de les sentències judicials, amb un tribunal polititzat. És un conflicte de competències entre el poder legislatiu i el judicial"

Porten 40 anys intentant carregar-se el model d'immersió, però si mantenim el consens polític, amb l'aprovació de la nova llei del català, el podrem preservar, assegura el Diputat al Congrés.

 No, el sistema d'Immersió no perjudica sobretot als alumnes nouvinguts

El model d'immersió no perjudica especialment els nens i nenes d'origen estranger, que s'escolaritzen en una llengua que desconeixen. Joan Mena Arca defensa que qui més es beneficia del model d'immersió són els nens i nenes de famílies no catalanoparlants:

"El català com a llengua vehicular és l'oportunitat de cohesió entre identitats. I té sentit fer-ho en català, la llengua amb més dificultats de ser apresa".

No hem sabut explicar la necessitat i la utilitat de ser persones competents amb més d'una llengua, alerta Joan Mena Arca, que no s'ha trobat mai amb famílies que no vulguin que els seus fills aprenguin català.

❌ No, no és veritat que el català no serveixi de res fora de Catalunya

Segons Joan Mena no és millor aprendre altres llengües com l'anglès o l'alemany. Cada vegada hi ha més empreses internacionals que requereixen personal competent en català per atendre els clients, assegura:

"El català és una llengua competitiva, també a nivell cultural, ho hem vist amb la pel·lícula "Alcarràs", un producte de qualitat pot ser competitiu a nivell internacional, independentment de la llengua en què es produeix"

No s'ha de centrar tota la responsabilitat en l'escola i els docents, perquè el model d'immersió s'ha demostrat que funciona, opina Joan Mena Arca. Falten polítiques de promoció de la llengua de la Generalitat i del govern espanyol, i més inversió als mitjans públics, essencials per consolidar l'ús social del català. Joan Mena Arca recorda que és fill de la immersió, però també de "Bola de Drac".

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut