Lectures d'estiu per a canalla d'entre 3 i 16 anys
L'estiu és moment de jocs, viatges i també de llibres! Us proposem dotze títols que faran somiar els infants i els motivaran a explorar el món que els envolta
Lectures d'estiu per a canalla d'entre 3 i 16 anys

Lectures d'estiu per a canalla d'entre 3 i 16 anys

L'estiu és moment de jocs, viatges i també de llibres! Us proposem dotze títols que faran somiar els infants i els motivaran a explorar el món que els envolta

Jaume Centelles Actualitzat
TEMA:
Literatura
L'estiu és un molt bon moment perquè els infants descobreixin llibres i autors nous
L'estiu és un molt bon moment perquè els infants descobreixin llibres i autors nous

Quan s'acaba l'escola, al mes de juny, per als nens comencen les vacances d'estiu. És un temps de diversió, de viatges i de fer nous amics. Però l'estiu també és època de passar bones estones amb la lectura i de seguir avançant en la comprensió del món que ens envolta. La tria de llibres és molt important per iniciar i consolidar l'hàbit de llegir en els infants. Us presentem una petita selecció de bones lectures, classificades per edats, que de ben segur us faran passar un molt bon estiu.

📚 De 3 a 6 anys

"Sota les onades", de Meritxell Martí i Xavier Salomó. Flamboyant

Quan les imatges parlen, sobren les paraules. És moment de somiar, de deixar-se endur i abocar la nostra pròpia interpretació. Cadascú de nosaltres veiem i/o imaginem què passa, què ens diuen els personatges. És fantàstic.

Hi ha llibres que quan els mires hi veus una intenció. Els deixes descansar, els tornes a mirar i apareix un detall que no havies vist. Més tard, en una tercera lectura, descobreixes que el missatge va més enllà del que estàs veient. Finalment, booom!, el cervell t'esclata perquè quan el mostres als infants, fan aportacions que ni havies sospitat.

"Sota les onades" és un exemple de literatura valenta, amb contingut, amb missatge, i sobretot amb unes imatges boniques de debò que ens reconcilien amb la vida i ens alegren el dia.

"Però, per què no avancen?", de Tomoko Ohmura amb traducció d'Anna Coll-Vinent. Corimbo

A la carretera, els vehicles estan aturats i hi ha un enorme embús de trànsit. Ningú no entén què passa. Motos, cotxes, carros, grues, camions, autocaravanes, autocars, tricicles, taxis, camions de recollida d'escombraries i tota mena d'enginys amb rodes estan bloquejats.

La cua és tan llarga que no es pot veure res. Alguns s'impacienten, altres s'enfaden i criden, n'hi ha que es resignen i aprofiten per fer altres coses, com llegir o menjar. L'exèrcit i la policia intervenen finalment, mentre els canals de ràdio i televisió retransmeten la notícia.

Un final sorpresa per a un àlbum que ens mostra tota la varietat de vehicles sobre rodes que coneixem. Ens recorda "La autopista del sur", la fantàstica història de Julio Cortázar.

"El pirata valent", de Ricardo Alcántara. Kalandraka

"El pirata valent" és un llibre que conté frases senzilles i ben rimades. Ens parla d'un nen, en Joanet, que imagina que és un pirata i se les empesca per jugar a navegar, perseguir altres vaixells i desenterrar tresors ocults en illes llunyanes fins que una veu el crida a berenar, moment en què es treu el mocador del cap, el pegat de l'ull, deixa l'espasa i la bandera i baixa corrent perquè sap que per ser un pirata valent cal berenar sempre molt bé.

Una bona història que celebra els 30 anys, com les mítiques "La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap", "Matilda" o "L'elefant Elmer".

📚 De 6 a 9 anys

"La caimana", de María Eugenia Manrique. Ekaré

"La caimana" és un d'aquells llibres que et canvien per dins. Ens parla de l'amistat entre un home, el joier José Faoro, i una cria de caimà de només tres dies que es va trobar entre les herbes i canyissars del riu Apure, a Veneçuela. En Faoro li va posar de nom Negro, pel color de la seva pell, pensant que era mascle, però anys més tard va descobrir que era femella. D'aquí el títol.

Diu l'autora que va escriure aquest conte a partir de les converses amb la vídua d'en José Faoro i ens explica que la caimana mai no va atacar ningú ni va donar cap mostra de violència. És una de les coses que sorprenen del llibre perquè quan la caimana es fa gran, molt gran, i juga amb infants, penses: ai! que els queixalarà i tindrem un ensurt! Però no.

El relat té un moment espectacular cap al final, que emociona molt. No farem cap "espòiler", però la llagrimeta està garantida. Les il·lustracions són molt alegres, amb molta llum, una llum que recorda els països de l'eterna primavera.

"El petit cuidador d'insectes", de Nastasia Rugani amb traducció d'Oriol Sánchez. Nórdica

"El petit cuidador d'insectes" ens mostra un món màgic on viuen insectes de tota mena. El llibre serveix com a guia de camp i per encetar un treball estiuenc al voltant de la biodiversitat que trobem als boscos.

El llibre, de mida petita i amb un cos de lletra generós que facilita molt la lectura, ens explica en poc més de setanta pàgines una història de pors, d'estima als insectes, d'igualtat, de família i d'altres aspectes que us poden ser útils per a múltiples converses.

Acompanyen el text les il·lustracions senzilles i delicades de Charline Collette.

"Tot el que sap l'Alejandro", d'Andrés Pi Andreu. Pagès

"Tot el que sap l'Alejandro" és un relat dolç i ple d'humor. Els capítols són breus, com píndoles separades, i es poden llegir en qualsevol ordre. No cal seguir la numeració habitual però és recomanable.

La novel·la comença amb aquesta declaració:

"Ja n'estic tip, que els grans em diguin que no tinc ni idea de res. Així que penso escriure totes les coses que he vist amb els meus ulls i que he sentit amb les meves orelles. També apuntaré tot el que em vingui al cap cada cop que em passi o que trobi alguna cosa interessant. Per tant, quan em facin callar, trauré el quadern amb tot d'apunts de la meva vida i els ensenyaré que, per poca cosa que sigui, i tant si en tinc, d'idea, de la vida! Bé han de saber com veig les coses. Amb aquest quadern aconseguiré canviar el color espantós de les parets de casa i altres coses importantíssimes. No tindran més remei que escoltar-me."

L'Alejandro és un nen de vuit anys que va explicant tot el que li preocupa i el que l'envolta, i pot servir de model per convidar els infants a explicar el que els passa "a la manera de l'Alejandro".

📚 De 9 a 12 anys

"La colección del abuelo", de Javier Sobrino. Edelvives

Aquest llibre és un àlbum il·lustrat espectacular i una mica inquietant, que convida a rellegir-lo i comentar-lo.

Un llobató arriba a casa de l'avi, s'asseu a la seva butaca preferida i s'adona que hi ha un àlbum vell amb fotografies de moltíssims llocs i persones. El llobató es pregunta com és que l'avi no li ha dit mai que tenia tants amics.

Llavors, l'avi comença a explicar una a una totes les fotografies i, a mesura que anem llegint, ens adonem de qui és en realitat i què amaguen aquells retrats.

L'àlbum és una faula on els personatges tenen cos de persona i cares d'animals, la qual cosa ens aporta pistes sobre com són, quins trets tenen i alhora ens fa pensar en quins comportaments animals tenim nosaltres.

La història resulta una mica estranya i no se sap ben bé què hi passa. És en llegir les darreres pàgines que tot pren sentit i es pot tornar a fer una segona lectura d'una altra manera.

"Edison. Dos ratolins a la recerca d'un tresor", de Torben Kuhlmann amb traducció de Susana Torner. Juventud

Un jove ratolí, en Pau, busca la pista d'un avantpassat que va desaparèixer amb el vaixell en què viatjava. Amb l'ajuda d'un professor de la Universitat dels Ratolins inventen un submarí, un aparell capaç de submergir-se fins a les profunditats de l'oceà Atlàntic. Allà, localitzaran el vaixell i trobaran una arqueta que conté el diari de l'avantpassat amb les indicacions d'un aparell que té molt a veure amb Edison.

Les il·lustracions són magnífiques i ajuden a entendre l'aventura. En Torben Kuhlmann combina diferents plans, sovint a l'alçada de la mirada del ratolí, picats, contrapicats, generals, detalls, etc. i ho fa d'una manera molt didàctica.

Al final del llibre trobem una breu biografia de Thomas Edison amb altres referències d'inventors que van contribuir a l'aparició de la primera bombeta.

"La platja dels inútils", d'Alex Nogués. Akiara Books

Una història molt potent que ens interpel·la com a adults i ens qüestiona com a pares. Està escrit en primera persona per una nena d'onze anys, la Sofia. Un dia, a classe, la mestra pregunta als nens i nenes què volen ser de grans. La majoria diuen futbolistes, metges, astronautes, etc. Ella afirma que vol ser inútil.

La mestra primer s'enfada perquè pensa que es riu d'ella o vol fer la gracieta, però després deriva l'assumpte a la directora, que convoca una entrevista amb els pares de la Sofia. Ella, preveient que li pot caure una bona esbroncada, decideix deixar per escrit els motius que la porten a pensar que ser inútil és una bona opció de futur, entenent per inútil tot allò del que renega el seu pare i que a ella tant li agrada: tocar la guitarra, pintar o col·leccionar petxines de la platja.

I aquest és el quid de la qüestió. Què volem que siguin els nostres fills? O dit amb paraules de la novel·la: com volem que es guanyin la vida?

📚 De 12 a 16 anys

"Jules Verne i la vida secreta de les dones planta", de Ledicia Costas amb Il·lustracions de Mónica Armiño. Barcanova

La Violeta és una nena que un dia veu com per atzar (o potser no) arriba a la seva ciutat, Vigo, un vaixell capitanejat per Jules Verne, el famós escriptor.

Jules Verne, el seu grumet Pierre i Antonio Sanjurjo són els tres protagonistes que entren en contacte amb el món misteriós, secret i ocult de les dones planta i dels guardians, que a la novel·la també són la mateixa família: l'apotecari Philipot, la seva dona, la Melissa, i la seva neta, la Violeta. Tots sis personatges tenen molt de caràcter i una presència determinant en l'aventura que ens explica Ledicia Costas.

El relat recorda l'estil de les obres de Verne, sobretot les referències constants a les "20.000 llegües de viatge submarí", al Nautilus i al capità Nemo.

Els capítols són curts, de nou o deu pàgines, i es llegeixen força bé perquè l'estructura és lineal, el vocabulari entenedor i la presència de diàlegs ajuda a avançar en l'aventura.

"La maleta", de Núria Parera. Babulinka

"La maleta" és un enfilall de petits relats -no passen de deu línies- que expliquen episodis històrics succeïts al segle XX. L'autora, la Núria Parera, ho explica d'una manera força enginyosa, usant el personatge d'una maleta que va passant de mà en mà, el recorregut de la qual anem seguint com a lectors. La maleta sempre hi és present i és testimoni dels esdeveniments.

El relat comença quan un pare que viu al Pirineu li fa la maleta a la seva filla, que es casa i ha de marxar a viure a una colònia tèxtil del Llobregat. Després, la maleta passa a mans d'un foraster que arriba al poble a projectar pel·lícules per entretenir la gent. Som a principis del segle XX. A continuació, la maleta anirà viatjant per diversos continents fins a acabar a Lesbos, l'any 2012.

"La vida amorosa dels animals", de Katharina von der Gathen amb traducció d'Anna Soler. Takatuka

Aquest nou llibre de Katherina von der Gathen ens explica una pila de coses sobre la sexualitat dels animals que desconeixem. Perquè qui sap com ho fan les serps? Quantes vegades fan sexe els pandes? Quants penis té un coala? Com és el part de les granotes de Surinam? No ens ho han explicat, oi?

Ara tenim l'ocasió de saber la resposta de preguntes curioses sobre les pràctiques amatòries d'infinitat d'espècies animals de totes les mides i formes. El llibre ho explica extraordinàriament bé, i segurament ajudarà els pares i mares a parlar d'aquestes qüestions d'una manera divertida i natural.

"La vida amorosa dels animals" és, de fet, un llibre de biologia apassionat i "valent" perquè tracta temes encara tabú i dels quals els adults encara tenim resistències a parlar amb els infants i joves. Vergonyes antigues ens tenallen.

Jaume Centelles és col·laborador habitual de "L'ofici d'educar". Podeu llegir les seves recomanacions literàries a La invitació a la lectura.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut