Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"L'ofici d'educar" (El suplement)

La regla com mai abans ens l'han explicat

Hi ha una nova manera de parlar de la regla i s'ha posat a l'agenda pública, tot i que persisteixen encara tabús, desinformació i mites

Enllaç a altres textos de l'autor

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat

La cineasta Toti Baches no sabia com explicar de manera positiva la regla a la seva filla, li semblava trist dir-li sagnaràs un cop al mes durant 40 anys, mala sort! i va buscar i trobar projectes positius per explicar-la.

Ho recull a "Red Cunt", una pel·lícula documental d'animació sobre els tabús de la regla amb la Isabel, i la Mengi, un ésser de sang que l'acompanya un parell de dies al mes durant molts anys. El detonant va ser una visita a la pediatra amb la seva filla

"Li va recomanar amagar un parell de compreses a la motxilla per si li venia la regla, i ho vaig trobar tan normal, però ella em va demanar per què les havia d'amagar, i vaig decidir fer la pel·li per analitzar quants tabús més tenia sense saber-ho."

Red Cunt
"Red Cunt" una pel·lícula documental d'animació de Toti Baches sobre els tabús de la regla (Productora)

Els mites i tabús al voltant de la regla

La regla és normal que faci mal. És el principal mite que persisteix per la psicòloga Anna Salvia, autora de "La regla mola, si saps com funciona" :

"Però si no hi ha una patologia, com una endiometriosi (que afecta una de cada deu dones), si escoltem i satisfem les nostres necessitats menstruals, descansar, silenci, no hauria de fer mal."  

La regla és bruta, fa fàstic i pudor, no serveix per res i és un merder que s'ha de tenir si o si: són les idees més arrelades entre les adolescents que l'educadora menstrual Laura Ferrer sent encara als seus tallers a Secundària. No ens han explicat com funciona el nostre cos i associem la reproducció i la sexualitat a la por, al malestar, al dolor i la vergonya, explica la psicòloga Anna Salvia:

"La cultura ens fa creure que el malestar és el preu que es paga per engendrar éssers humans, i ens fan mal les regles, els embarassos, els parts, les lactàncies i les menopauses, tot el que els homes no experimenten."

Una nova cultura menstrual

Hi ha una desinformació menstrual i sexual tan gran en totes les generacions, reconeix la psicòloga, que cal una nova cultura menstrual lligada al benestar, i no al malestar. Una cultura basada en conèixer els òrgans sexuals femenins i escoltar i respectar com funciona el cicle menstrual

"Des que som petits tenim mares, tietes i cuidadores menstruants, i el dia a dia és l'oportunitat per fer educació menstrual perquè l'infant no té cap complex ni tabú: observa i pregunta. Si arriben als 10-12 anys sense aquesta educació, ja tenen la cultura de l'ocultació i el silenci i és més difícil parlar-ne."

Laura Ferrer, educadora menstrual, acompanya mares i filles a partir de 9 anys al taller lúdic "La meva primera lluna"

"Les mares em diuen que aprenen moltes coses que no sabien i que se senten més empoderades per acompanyar la seva filla en aquest moment tan important de la seva vida, perquè a elles no els ho van explicar així."

Tot i que els tallers son per mares i filles, la terapeuta ha detectat cada vegada més pares interessats en acompanyar les seves filles en aquest moment i els inclou en els tallers familiars.

Taller de mares i filles per acabar amb el tabú i el silenci al voltant de la regla (Laura Ferrer)

No som lineals, som cícliques

El cicle menstrual està format per 4 fases: preovulació, ovulació, premenstruació i menstruació i són una regal per Anna Salvia. En cada fase estem diferents d'hormones, emocions  creativitat, energia, espiritualitat, ment o sexualitat. Assegura Laura Ferrer que vivim les 4 estacions dins de cada mes:

"La preovulació és com la primavera, una explosió en què després de la regla vols estar amb gent. L'ovulació seria l'estiu, més sol i més hores fora i ganes de relacionar-nos. I la premenstruació i la menstruació serien com la tardor i l'hivern, la fase més introspectiva, en què necessiten descansar, silenci i escalfor."

Per la terapeuta, hem de saber que tots aquests canvis formen part de la nostra naturalesa, i adaptar-nos-hi. És important rebre la regla amb alguna mena de celebració que marqui el pas a l'etapa fèrtil, i que faci sentir bé la nena, coincideixen les dues expertes:

"Que no sigui com abans que les mares es posaven a plorar i deien "ja ets una dona! pobreta, que petita". La majoria tenen entre 10 i 12 anys, estan jugant encara i de cop pam! Ja són una dona."

Fer pedagogia de la regla

Si no parlem mai de la regla enviem un missatge clar de tabú i de silenci, alerta la psicòloga Anna Salvia, que recorda que és responsabilitat de tots parlar-ne. Així ho explica als nois Laura Ferrer:

"Estan vius gràcies a la regla i al cos sa de la seva mare que menstrua cada mes, la regla no és allò brut de les dones. Explicat de manera natural, entenen que la regla també forma part d'ells. Tots els homes han de tenir aquests coneixements."

Per equitat, educació i sostenibilitat, el curs passat es va posar en marxa la campanya "La meva regla, les meves regles" per a 3r d'ESO, i que implica quatre departaments: Salut, Educació, l'Agència Catalana de Residus i liderada pel Departament d'Igualtat i Feminismes. Per la secretària de feminismes, Montse Pineda:

"Va més enllà del repartiment de copes i de xerrades. Té a veure amb posar la regla a l'agenda pública, és política i una reivindicació feminista de primer ordre, que evidencia la necessitat d'educar en sexualitats i menstruació i trencar tabús."

Per la secretària de feminismes és important que els homes parlin també de menstruació:

"Que sigui el president de la Generalitat qui anuncia la Campanya o en parli la consellera Tània Verges al Parlament és absolutament transformador."

S'aposta perquè l'educació sexual formi part del nou currículum, no només a través del projecte "Coeduca't". Una educació sexual transversal des dels 3 anys al Batxillerat i més formació dels docents és el que reivindica Laura Ferrer.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, participi a una xerrada d'educació menstrual a l'Institut Montjuïc. Una llevadora mostra el funcionament de les calcetes reutilitzables.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, participa a una xerrada d'educació menstrual a l'Institut Montjuïc. Una llevadora mostra el funcionament de les calcetes reutilitzables.

Acabem amb els llibres d'Anna Salvia per conèixer i explicar la regla d'una nova manera: "La regla mola, si saps com funciona", "Una nueva manera de menstruar", "Viaje al ciclo menstrual" i "El baile de la vida en las mujeres".

Llibres amb una nova mirada de menstruar "La regla mola" i "Una nova manera de menstruar" (Elisabet Pedrosa )

 

ARXIVAT A:
Educació Feminisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut