Joves de poble, farts d'estereotips: "No anem en tractor, ni portem camisa de quadres i espardenyes"
Idealistes, defensors del territori i la cultura, són conscients que les seves oportunitats educatives passen per aventurar-se a la ciutat
"Per ser un bon pastor s'ha de ser valent", assegura l'Abel, de 15 anys, pastor d'una trentena de cabres i una cinquantena de vaques, que estudia a l'Institut Serra de Noet. L'any vinent anirà a Manresa a formar-se i defensa que, malgrat les dificultats, ser pastor té futur, i que li ve de família.
"Hi ha moltes coses a pagar: pel canvi climàtic no plou, no hi ha bones collites, falta aigua, i amb la guerra d'Ucraïna el preu del pinso està molt car. Però, si no fos per nosaltres, ningú menjaria bé, perquè hi ha granges enormes, però no serà com un pastor que dona tot el temps de la seva vida per fer una bona carn."
Amb l'Abel i 150 alumnes i docents més hem tancat el curs de ràdio del projecte de recerca, creació i servei del Departament d'Educació al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès amb representants de cinc instituts de Catalunya.
Trenquen estereotips de poble i diuen prou
Un fals mite que cal desmentir, per l'Ariadna, de l'Institut de Gurb, és:
"Ja n'hi ha prou de pensar que la gent de poble, rural, no tenim tant intel·lecte, perquè és mentida, ens podeu preguntar el que vulgueu."
El Francesc, de l'Institut Priorat, de Falset, reivindica orgullós els pobles de la seva comarca pel vi (DO Priorat i DO Montsant), la història i la cultura, més enllà dels estereotips de la gent de poble.
"La gent té una visió dels de poble amb camisa de quadros, barret de palla, que sempre anem amb tractor i espardenyes de pàges, i no és així, som iguals que els de ciutat."

El Francesc voldria estudiar a l'estranger i compaginar la feina amb la pràctica esportiva, però a prop del poble i de la seva gent. El Roger, de l'Institut Serra de Noet, és contundent.
"Que què en penso que pugin cada cap de setmana els pixapins? Doncs que sempre hi ha la carretera encallada a Berga i no es pot passar mai. Potser caldria fer una variant."
I el Joan, també de l'Institut Serra de Noet, s'afegeix a la crida.
"Demano a la gent que va a les cases rurals més respecte per la terra i per la tranquil·litat que s'hi respira, perquè és arribar i arruïnar-ho tot."
"Quan ve tanta gent de fora a la festa major estressa", corroboren unes estudiants del públic, que es queixen que alguns "guiris" fan malbé el territori deixant-lo ple de deixalles. Mentre que la Queralt i el Roger, de l'Institut Les Margues, de Calldetenes, lamenten que als pobles sovint els falten oportunitats de treball, d'estudi i d'oci.
Reivindiquen millorar el sistema educatiu i el món
El Joan, de l'Institut Serra de Noet, demana fer més visibles els problemes de salut mental dels adolescents.
"M'angoixen els exàmens un dilluns a primera hora, però als joves també ens angoixa molt el tema de socialitzar-nos. Tenir pocs amics es veu com una cosa dolenta, quedes apartat."

El Pere, de l'Institut de Gurb, reclama més atenció del professorat per detectar el bullying i més implicació per aturar-lo, i restringir l'ús dels mòbils a les aules.
"Els adolescents som addictes al mòbil, en depenem per informar-nos i mirar missatges, com una droga, però també els adults."
"Hi ha moltes coses a millorar del sistema educatiu", assegura la Queralt, de l'Institut Les Margues.
"La majoria d'estudiants et diran que no els agrada anar a l'institut. Són classes massa teòriques, haurien de ser més pràctiques perquè l'alumnat hi participi i aprengui més."
I així ho han mostrat al seu programa de ràdio, que "arrenca d'una revolta estudiantil i acaba en distopia", explica el Roger, com podria acabar, també ,el món real.
"Si continuem amb l'estil de vida que tenim, sense canviar res, s'esgotaran els recursos i el canvi climàtic empitjorarà. Hem de deixar de malgastar aigua i confiar en plans d'energies renovables."
"Hi ha gent dels pobles que s'està quedant sense poder regar o alimentar els animals", explica amoïnada la Queralt. Admiren la Greta Thunberg i demanen, com ella, ser escoltats, perquè el futur, diuen, és a les seves mans.
Han experimentat "el poder de la ràdio"
Més versions de cançons en català al programa "Eufòria", de TV3, demana la Berta, de l'Institut del Voltreganès, que voldria ser metgessa o veterinària al poble o a la ciutat, li és indiferent. Fan de les històries de suspens i misteri, mostra preocupació pel fenomen del botellot entre adolescents i assegura que el curs de ràdio l'ha ajudat a treballar els nervis a l'hora de parlar en públic.

El Roger, de l'Institut Serra de Noet, està satisfet de l'entrevista del seu grup al seu company pastor, l'Abel.
"Fent ràdio notes el poder dels mitjans de comunicació. Enfocaré els estudis a la comunicació audiovisual i m'agradaria fer un programa de crítica."
El Joan, del Serra de Noet, per la seva versatilitat es voldria dedicar a la ràdio.
"Faria un programa fument-me de tot, com 'El búnquer', del Jair i el Peyu, que escolto cada dia i que m'han descobert la ràdio."
L'Ariadna, de l'Institut de Gurb, assegura que el dia a dia d'un adolescent té la intensitat d'una pel·li d'acció, i també vol dedicar-se a la comunicació, al periodisme o a la ràdio.
"Els nostres referents són 'El búnquer', la Juliana Canet..., que barregen coses interessants amb l'humor. Treure ferro a moltes situacions de l'actualitat. En aquesta edat necessitem riure'ns una mica de tot, encara que això no vol dir que siguem frívols o només vulguem festa."

"Amb aquest projecte i aquest programa de ràdio hem demostrat", diu l'Ariadna, "que som capaços de crear i servir la societat." El Pere, de l'Institut de Gurb, també voldria ser periodista esportiu, i es mostra feliç perquè el Barça ha guanyat la Lliga després d'una llarga sequera de títols.
"A la majoria ens agrada el Barça i ens en informem pel mòbil, les xarxes socials i streaming amb el Gerard Romero, el Jijantes FC , perquè informa bé i ho fa amb sentit de l'humor."
El Francesc, de l'Institut del Priorat, afegeix a la llista de predileccions la Kings League. I tots ells es mostren entusiasmats amb la possibilitat de participar en una tertúlia esportiva d'adolescents.
- ARXIVAT A:
- Educació