Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

First Lego League, tecnologia amb valors per fer un món millor

Mig milió d'estudiants de 4 a 16 anys participen en l'FLL per formar-se en programació, robòtica i valors de forma lúdica i divertida

Enllaç a altres textos de l'autor

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat

Entre 6 i 8 hores competint amb un robot que no funcionava fent assaig-error van estar els membres dels Legends: l'Arnau, la Lucía, l'Aleix i l'Elena, d'entre 14 i 15 anys, a l'Olimpíada Mundial de robòtica de Budapest, ens relata emocionat el seu entrenador, el professor Marc Gómez:

"L'error és la base de la robòtica. Sovint l'error es veu com una cosa negativa, però per als nois i noies del nostre equip l'error és positiu. Són experts en frustracions. No arribarem a l'èxit, si no hem fracassat i ens hem aixecat moltes vegades."

Els Legends són un equip familiar de robòtica nascut fa 4 anys a l'escola Palmera, al barri de Sant Martí (Barcelona), que no para de superar-se: han guanyat 8 premis de la First Lego League i el seu robot està entre els primers d'Espanya, on hi podria haver uns 1.000 equips.

'Els legends' amb el seu entrenador Marc Gomez
La First Lego League forma l'alumnat en coneixements de programació i robòtica de manera lúdica i divertida (Legends)

L'FLL: una autèntica escola d'enginyers amb valors

La First Lego League, FLL, és una competició present en 110 països, en què participen més de mig milió d'estudiants de 4 a 16 anys. La competició promou l'interès per l'aprenentatge entre infants i joves i els convida a divertir-se i emocionar-se amb la ciència i la tecnologia.

L'FLL va néixer als Estats Units davant la falta d'enginyers/es i amb l'objectiu de formar l'alumnat en programació i robòtica, explica el professor Marc Gómez, i es divideix en 3 parts: 

"La més cridanera és fer un robot i programar-lo, i s'han de superar unes proves en un taulell amb dos minuts i mig per aconseguir com més punts millor. La 2a és fer un projecte d'innovació, innovar, crear una cosa mai feta, fer recerca amb empreses i experts, i trobar una solució a un problema. I la 3a els valors de l'equip."

Aquest any el repte ha girat al voltant de l'energia i el seu cicle: "SuperPowered: dissenyar un món energèticament millor": generació, distribució, emmagatzematge, consum i noves fonts d'energia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LEGENDS FLL (@legends_fll)

 

El projecte inclou tres nivells i tres reptes diferents: Discover (de 4 a 6 anys), Explore (de 6 a 9 anys) i Challenge (de 10 a 16 anys). I es treballa a les escoles i instituts de forma molt transversal, assegura el professor Marc Gómez:

"Toca l'àrea de llengües, explicar en públic el robot i el projecte d'innovació i de ciències; i el que es coneix com a STEAM: ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques."  

Quins són els beneficis que el teu fill/a participi en l'FLL?

Han après a dissenyar, construir i programar un robot. Ho explica l'equip REM2, Robòtica Educativa Maristes de Girona, de 5è i 6è de primària, format pel Roger, la Maria, la Paula, el Martí, el Miquel i el David, guanyadors del torneig de la First Lego League de Girona i 2ns en la categoria de valors del Campionat Nacional de Cartagena: 

"Hem fet un projecte d'investigació conjunt, hem treballat en equip coordinats, i hem après a confiar per aconseguir els nostres objectius. Hem millorat les habilitats de comunicació, i hem après a gestionar l'estrès a la taula de joc i sentiments com la ràbia i la decepció; i a tenir paciència, a repetir moltes vegades i a no rendir-nos."

El somni de REM2 és participar a l'Opening International d'Arkansas, del 18 al 21 de maig als Estats Units, però els falta el finançament. Si els voleu ajudar a fer realitat el seu somni, https://gofund.me/feae5178.

L'equip REM2 Maristes de Girona han quedat 2ns al Campionat Nacional de Cartagena i busquen finançament per anar als Estats Units (REM2 Robòtica Educativa Maristes de Girona)

Relacionar-se amb altres equips, aprendre i divertir-se és el que més agrada de la First Lego League a la Lucía; per l'Arnau és treballar junts, el treball en equip, que l'ha ajudat a superar la timidesa:

"Quan era petit era molt tímid, estava molt callat i ignorava el món, però amb l'FLL, que he hagut de fer presentacions i parlar amb altres equips, he après a parlar en públic."

La clau de l'èxit dels Legends per l'Elena és:

"El nostre programa de millora continuada. Analitzem tot el que fem i anem millorant fins que obtenim un 90% d'eficiència; i ens funciona fer brain storming: per cada idea que tenim, moltes altres queden enrere."

L'Aleix destaca el valor de l'estratègia, s'ha de planificar i reprogramar el robot tantes vegades com calgui per superar les proves, i també la solidaritat fins i tot amb els rivals, la competitivitat amistosa que ens apunta el seu entrenador:

"Quan hi ha un equip amb dificultats perquè se li ha espatllat alguna cosa l'intentem ajudar, encara que ens guanyi, però si ens passés a nosaltres també voldríem l'ajuda; aquests són els valors que els transmetem, perquè és la suma d'equips que ens farà a tots millors."

La First Lego League demostra que es pot programar de manera senzilla, està a l'abast de tothom, argumenta el professor Marc Gómez, també de les noies si s'ho proposen, assevera la Lucía, dels Legends.

L'entrenador reconeix que només un 10-20% de les seves classes de batxillerat tecnològic són noies, però les convida a implicar-se en la First Lego League perquè ha comprovat que són molt valuoses, sobretot en el projecte d'innovació.  

L'FLL, trobar solucions als problemes del món real

El projecte d'innovació dels Legends està enfocat a solucionar els problemes energètics dels països del Tercer Món o de refugis d'alta muntanya, explica l'Elena.

"Hem utilitzat les cèl·lules Peltier, petites plaques que poden generar calor per un costat i fred per l'altre; i ho hem fet al revés per generar electricitat a partir d'una font de calor residual com una llar de foc; i així podem carregar un led, un mòbil o un ventilador, o escoltar la ràdio."

Els legends en la presentació del projecte d'innovació al campionat nacional de Cartagena
El projecte d'innovació dels Legends està enfocat a solucionar els problemes energètics reals dels països del Tercer Món o de refugis d'alta muntanya (Legends)

Molts dels projectes d'innovació de la First Lego League s'acaben fent realitat, explica el professor Marc Gómez, com un projecte de proves per fer trasplantament d'òrgans que ja s'ha començat a aplicar als Països Baixos:

"Hi ha empreses que han invertit en les idees dels nois i noies sovint revolucionàries i innovadores i que ajuden a desenvolupar el món."

L'Aleix dels Legends creu que el prototip que han creat podria ajudar moltes famílies i fa una crida a alguna empresa interessada a finançar-lo. Té molt clar que el que està aprenent amb la First Lego League li servirà per a la vida, per ser enginyer robòtic; i el seu entrenador està convençut que als joves dels Legends els espera un futur brillant.

ARXIVAT A:
Educació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut