Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'ofici d'educar (El suplement)

El poder de la música per salvar de l'exclusió infants i joves

ARTransforma ofereix projectes i activitats artístiques a qualsevol infant amb diversitat funcional o pluridiscapacitat

Enllaç a altres textos de l'autor

Elisabet Pedrosa

Directora i presentadora de "L'ofici d'educar" d'"El suplement"

@ElisabetPedrosa
Actualitzat

L'Alicia mai no hauria tingut l'oportunitat de pujar a un escenari com el del Mercat de les Flors fent de ballarina en un espectacle i sentir-se feliç, reconeguda, emocionada i protagonista si no fos pel projecte ARTransforma.

La violista Queralt Prats va descobrir a Anglaterra el poder social de l'art i el 2009 va crear ARTransforma, que proporciona activitats artístiques que afavoreixen la inclusió, la transformació social i l'empoderament personal:

"Sabia que no tothom tenia l'oportunitat d'anar a una extraescolar de música, i em vaig proposar generar aquest espai perquè infants i adults o joves amb discapacitat o pluridiscapacitat o problemes de salut mental ho tinguessin assegurat."

ARTransforma, en col·laboració amb 56 entitats, proporciona beneficis terapèutics, apunta Queralt Prats, però, sobretot, convida a la participació artística de tothom:

"És una oportunitat per a una part de la població sistemàticament exclosa d'algunes activitats, una oportunitat en tots els àmbits de la vida."

L'orquestra integrada per joves amb diversitat funcional i sense és un espai de creació conjunta des de la participació i la llibertat (ARTransforma)

La ballarina Cristina Gubern va començar de voluntària a ARTransforma i en la primera sessió ja va "flipar".

"Havíem de representar la ràbia amb el Nelson. És igual d'on venia o quin trastorn tenia diagnosticat, no n'havíem parlat, però vam connectar i vaig descobrir una realitat desconeguda abans d'entrar al projecte, i les emocions em van transformar."

Aprenentatges i transformació compartida

"Musica a l'abast" va ser el primer projecte d'ARTransforma: és l'oportunitat que qualsevol infant amb diversitat funcional o pluridiscapacitat gaudeixi de la música com una extraescolar. I el 2013 es crea "l'orquestra integrada per joves amb diversitat funcional i sense, un espai de creació conjunta", relata Cristina Gubern.

"Comencem amb un full en blanc sense saber què passarà, hi ha llibertat per opinar i decidir, 140 persones, tots sumem i aprenem; l'equip artístic i els tècnics també aprenen i se sorprenen. I el resultat de 9 mesos de treball és un espectacle únic i molt emocionant."

La puresa de la creació és el que més ha commogut l'Edna Sey, cantant de The Sey Sisters, que també ha participat a "Fantasia", l'espectacle de musica i dansa de cloenda de l'orquestra integrada al Mercat de les Flors. La mirada d'ARTransforma, per Cristina Gubern, és:

"Deixar experimentar, donar temps, sense error possible, hi ha molts tipus de talents. Descobrir noves maneres de fer música o de ballar i deixar que les coses passin."

Consisteix a desaprendre, oberts a l'imprevist, apunta Queralt Prats.

"Alliberar-nos de totes aquelles coses més tècniques que ens han ensenyat als professionals amb una mirada més holística, i els aprenentatges són infinits per a tothom."

Espectacle de dansa i música d'ARTransforma amb la col·laboració de Lluís Homar (ARTransforma)

La fundadora d'ARTransforma ens explica el que li va dir la Carmen, educadora d'un centre ocupacional que va sortir transformada d'un dels espectacles:

"La Carmen va entendre que calia menys jerarquia al centre ocupacional, on les persones no poden triar què mengen per dinar ni si van al lavabo, perquè els preparen activitats tot el dia, i que calia donar-los veu, tal com s'havia fet amb l'espectacle."

Queralt Prats reivindica donar-los veu, i que ells i les seves famílies siguin coneixedors dels seus drets, i confia que aquesta mirada social de l'art arribi a tota la societat.

D'aquí que també ARTransforma impulsi l'espai maternoinfantil per a famílies en situació de vulnerabilitat, en què treballen amb la música el vincle entre el cuidador principal de l'infant i els seus nadons, i el projecte de "Música i creativitat a Neonatologia", a les unitats de cures intensives.

Carta als Reis de les famílies i d'ARTransforma

Els pares, i sobretot les mares, de fills amb discapacitat son autèntiques heroïnes, reconeix la Queralt Prats

"Son activistes per força, perquè vulneren els drets dels seus fills i els seus, tot ho han de lluitar i ningú posa en valor les seves cures".

El Francesc és el pare del Joan, jove de l'orquestra integrada amb síndrome de Down:

"El Joan està capficat amb les seves dificultats, però quan té assaig hi va content i surt content perquè el fa sentir feliç i integrat. La música és màgica per al Joan i li permet expressar-se i millorar els seus estats d'ànim, i, per tant, recomanaria a tothom portar-hi el seu fill o filla."

ARTransforma proporciona un espai d'oci igualitari i de participació, més enllà dels espais terapèutics per corregir les dificultats (ARTransforma)

El Francesc lamenta que vivim en una societat que sacralitza les capacitats de producció, eficiència i utilitat, i demana a la societat i les administracions:

"Fer lloc a valors diferents, més recursos i flexibilitat. Per sobre de la discapacitat, són persones, perquè qui discapacita és l'entorn, no la persona."

L'Andreu és el pare de l'Anna, que participa a "Arts a l'abast", una activitat per gaudir de la música que l'ajuda a relacionar-se, comunicar-se i millorar en la coordinació de moviments.

"A l'administració li demanaria més recursos, més professionals a les escoles: logopedes, físios, etc., i que l'ajuda continuï després de l'escolarització."

ARTransforma proporciona a les famílies un espai d'oci igualitari i de participació, més enllà dels espais terapèutics per corregir les dificultats, explica Queralt Prats. El projecte ha omplert de sentit la feina de Cristina Gubern a ARTransforma.

"Connectar amb les persones i treure el millor d'elles, recollir qualsevol cosa i fer-la més gran, més potent, amb més persones i més bonica."

La música els permet expressar-se, millorar els seus estats d'ànims i sentir benestar (ARTransforma)

Però, com sempre, la dificultat són els recursos, ens recorda Queralt Prats. Si voleu col·laborar amb el projecte ARTransforma, podeu escriure a info@artransforma.org, o bé per fer-hi voluntariat, a voluntariat@artransforma.org

Acabem amb una altra proposta d'art i inclusió: l'Embotona't Festival: familiar, inclusiu, de música i contes, que es farà l'11 de juny al recinte del Poble Espanyol de Barcelona, impulsat per la Fundació Aspasim, que celebra el 85è aniversari.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut