Consells per evitar la síndrome del nen hiperregalat
Els vostres fills reben per Reis massa joguines? Intercanviar, compartir i les joguines de fusta i ecològiques són alguns dels consells que us proposa "L'ofici d'educar" per controlar la voràgine nadalenca
Consells per evitar la síndrome del nen hiperregalat
L'ofici d'educar

Consells per evitar la síndrome del nen hiperregalat

Els vostres fills reben per Reis massa joguines? Intercanviar, compartir i les joguines de fusta i ecològiques són alguns dels consells que us proposa "L'ofici d'educar" per controlar la voràgine nadalenca

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

En els últims anys, les famílies espanyoles han destinat una mitjana de 820 euros a les compres nadalenques, 500 dels quals a regals, segons un estudi de la companyia Deloitte. L'excés de joguines pot anestesiar la fantasia dels nens i evitar que desenvolupin la seva creativitat. També pot fomentar la síndrome del nen hiperregalat i fer que els nostres fills tinguin una baixa tolerància a la frustració. Però realment són necessàries tantes joguines? "L'ofici d'educar" us proposa trucs i consells per preparar-vos, resistir i controlar la voràgine nadalenca dels regals.

Triar el joc adequat

És molt important conèixer el nen o nena. Què li agrada, amb què gaudirà o què volem compartir amb ell. Cal tenir clar l'objectiu que volem aconseguir amb el nostre regal.

L'Imma Marín, experta en joc, suggereix fer servir l'enginy. Per exemple, si el que agrada als petits és obrir paquets, es poden embolicar diferents parts d'un joc en diversos paquets. També és bo recordar allò que ens falta o peces que estan gastades, i que els Reis portin complements o recanvis.

La psicòloga Verònica Anton recomana evitar joguines d'un sol ús, que es trenquin fàcilment o que converteixin el nen en un subjecte passiu: "Li estem robant el temps, el plaer i perjudicant la seva imaginació".

Preparar la casa per a l'arribada dels Reis

Esperar l'arribada de noves joguines pot convertir-se també en un joc. Per fer espai a les noves adquisicions, poder destriar el que s'ha quedat petit, allò amb què ja no es juga o bé s'ha trencat. Ens podem acomiadar d'aquells jocs fent-los servir una darrera vegada.

La visita dels Reis es mereix tenir les joguines endreçades i polides, perquè si ses majestats ho veuen tot ordenat, tindran ganes de deixar regals en aquella casa.

El temps, el millor regal

A banda de regalar objectes materials, també podem regalar temps als nostres fills per jugar amb ells.

El joc és molt important perquè és el llenguatge natural del nen, afirma la psicòloga Verònica Anton. És a través del joc que els infants poden expressar com se senten i saber com es troba l'altre.

El joc, diu Anton, no només té valor com a eina d'aprenentatge, sinó que el nen a través del joc és:

"Sovint pensem en joguines pedagògiques perquè el nen aprengui els números, les lletres, un idioma... És enganyar al nen perquè a través del plaer del joc arribi a un aprenentatge posterior. Però els nens com aprenen és experimentant i explorant a través del plaer de jugar."

Imma Marín és taxativa: "Maleït el que va posar l'etiqueta d'educatiu als jocs i a les joguines". I és que per a molts adults, si no té l'etiqueta d'útil, sembla que aquella joguina ja no tingui valor quan, precisament, el valor del joc és la seva inutilitat aparent.

La carta als Reis, amb sentit comú

Fer la carta als Reis és una tradició, però els experts recomanen escriure-la pensant en desitjos i il·lusions, no fent una llista.

Si els Reis han de portar coses concretes, cal comprovar que tenen les atribucions anunciades als anuncis. En tot cas, la millor manera de comprar joguines és connectant amb el nostre nen interior, recomana Imma Marín, experta en joguines:

"Hem de recuperar aquell nen que se sorprenia en veure una formiga carregant una engruna de pa més gran que ella, o que preguntava fins a l'esgotament "per què?", o que alimentava la seva fantasia i els seus reptes. Aquest nen interior no sap de prejudicis, s'arrisca, és curiós per naturalesa i, fins i tot, transgressor. "

Menys pot ser més. I és que els infants tenen la capacitat de convertir els objectes quotidians en joguines: la cullera de fusta es pot convertir en un micròfon, i unes pinces de la roba en peces de construcció.

Les joguines són residus

Quan comprem una joguina, segurament no pensem que aquell objecte pot acabar sent un residu. L'Espai Ambiental Cooperativa ens proposa que els Reis portin també jocs de segona mà.

Com recorda Jennifer Coronado, coordinadora d'aquesta cooperativa, "creiem que les criatures volen joguines noves, però en realitat un infant pot jugar amb un pal d'escombra, o pot ser feliç amb una cosa que ell mateix ha construït."

Si voleu fer regals sostenibles, a la web La vida de les joguines trobareu jocs fets amb materials reciclables o reciclats, com joguines de Montessori de fusta, marques que potencien els valors ecològics, i també marques que disposen de recanvis de peces que s'hagin perdut.

Una altra alternativa poc coneguda és el lloguer de joguines, una opció que ens permet canviar de jocs sense acumular ni generar nous residus.

En aquesta mateixa línia, cada cop són més les famílies que opten per l'intercanvi de joguines. A la ciutat de Barcelona, s'ha posat en marxa una xarxa d'intercanvi de joguines per compartir i reutilitzar. Per cada joguina cedida, el propietari rep uns cupons, que són com una moneda social. Amb ells, pot anar a qualsevol altra punt de la xarxa i adquirir altres joguines.

L'Espai Ambiental Cooperativa ha creat el Manifest de les Famílies Consumidores Responsables de Joguines, on trobareu més consells per fer un ús sostenible de les joguines.

Regalar sense estereotips de gènere

Els valors dels adults són essencials a l'hora de regalar sense caure en estereotips i per desarmar tòpics instaurats des de fa molts anys, afirma la psicòloga Verònica Anton.

I és que, al final, és l'adult qui nega unes joguines als nens i unes altres a les nenes. Utilitzar determinats adjectius per a una nena que juga a futbol, o per a un nen que juga amb una nina o un cotxet és transmetre un prejudici.

Cada joc aporta un valor i connecta amb unes necessitats de creixement diferents. Per tant, com més variat sigui el repertori lúdic, més podem ajudar a les criatures a créixer.

Compartir, crear, reparar, intercanviar i imaginar són potser les accions que més us ajudaran a trobar la joguina o el joc perfecte. Quines estratègies feu servir per evitar l'excés de regals? Quins han estat els jocs que més han sorprès els vostres fills? Compartiu les vostres experiències al grup de Telegram de "L'ofici d'educar", a Facebook o a Twitter amb l'etiqueta #loficideducar.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut