10 consells per triar jocs i joguines educatives aquest Nadal
Joguines de fusta que estimulen el joc simbòlic
L'ofici d'educar (El suplement)

10 consells per triar jocs i joguines educatives

Evita estereotips, pensa com és el nen o la nena, que la proposta li ha d'agradar més que a tu i, sobretot, que menys és més

Actualitzat

Quan s'acosta un aniversari o una data especial, val la pena posar consciència en la tria que fem perquè les joguines són objectes mediadors entre el joc i l'infant, estimulant i enriquint el joc.

Posar consciència vol dir triar amb els cinc sentits, posar tota la nostra presència, el nostre cap i el nostre cor i decidir amb llibertat. Això és el que ens recomana Imma Marín, experta en joc, fundadora de Marinva i presidenta d'International Play Association a Espanya.

Escollir una joguina és un acte d'amor carregat de possibilitats d'aprenentatge i creixement.

Mai hauríem de regalar-la per calmar la nostra ansietat o sentiment de culpa i encara menys per aparcar la criatura i que s'entretingui sola mentre nosaltres podem fer altres coses.

Els infants, ens recorda l'Imma, tendeixen a tenir moltes més joguines de les que necessiten i no oblidem que l'excés de joguines inhibeix les ganes de jugar. Quan parlem de jocs, joguines i canalla, com en moltes altres coses, "menys és més".

10 consells per fer una tria conscient

1. Pensa en el nen o nena que hi jugarà. Com és? Què li agrada? Quina edat té? Quin és el seu moment maduratiu? Els seus interessos, habilitats i capacitats? Recorda que la joguina ha de proposar un repte assolible i que li ha d'agradar a ell més que a tu.

2. Tria botigues especialitzades on et sàpiguen assessorar i donar resposta a les teves inquietuds. Allà t'acompanyaran en la tria, fent-te preguntes que t'ajudaran a decidir. Així i tot, acostumat a llegir les explicacions de les caixes. Et donaran una idea més acurada del que trobaràs dins.

3. Revela't si et pregunten si la joguina és per a un nen o una nena. Les joguines no tenen sexe, el sexe el posem els adults amb la nostra mirada, i fomentem així estereotips que els limiten.

4. Que despertin les ganes de fer coses: desplaçar-se, saltar, enfilar-se, mirar, imaginar, abraçar, estimar, provar, crear, investigar, decidir. Les joguines ofereixen una visió determinada del món, els valors que et mouen a tu, s'han de veure reflectits també en la tria.

5. Amb qui jugarà i on jugarà? Jugarà sol? Amb vosaltres? Amb altres nens i nenes de la seva edat? Amb germans més grans? O més petits? Serà per jugar a casa? Al parc? Cada espai crea unes condicions determinades que cal tenir en compte prèviament.

10 consells per triar jocs i joguines educatives aquest Nadal
Nen mirant les instruccions per muntar legos (Unsplash)

6. No només són joguines les que comprem. També ho són els objectes que, de manera efímera, l'infant converteix en una joguina. Permetre-li jugar amb objectes com la cullera de pal, la cadira, el colador o les teves sabates. I també tot allò que ens proporciona la natura: pedres, aigua, fulles, escorça, petxines, perquè incentiva la seva imaginació i capacitat creativa.

7. Variades, però en la justa mesura. Cal pensar en el conjunt de joguines com en un menú. Hem de posar al seu abast una mica de tot (ni massa, ni poques, i de diferents tipus) per tal que pugui triar en cada moment el que més convingui al seu joc. Però sense caure en l'excés, recordeu!

8. Responsables. Pensa de quin material és la joguina, com es podrà reutilitzar o reciclar després, d'on prové, i si el seu procés de producció segueix criteris de responsabilitat social i mediambiental.

9. Segures. Etiquetades amb la marca CE de manera indeleble i amb l'adreça del fabricant o distribuïdor ben visible.

10. Compartir la decisió: com que no podem comprar tot el que demanen, cal dialogar i buscar la seva complicitat, per triar-les plegats.

Imma Marín recomana que, abans de deixar-te portar per l'impuls, respiris fons, comptis fins a deu i regalis des de l'amor i la il·lusió, i no oblidis que tan important és triar-la bé com compartir-la i gaudir-la amb ells!

Anar al contingut