DEL DILLUNS 29 DE JUNY AL DIVENDRES 3 DE JULIOL

L'espai "Els concerts de Catalunya Música" homenatja Beethoven

A partir de dilluns, 29 de juny, i fins divendres, 3 de juliol, el programa "Els concerts de Catalunya Música" dedicarà la franja de programació matinal, a les 11.00, a homenatjar la figura de Ludwig van Beethoven amb motiu de les celebracions del 250è aniversari del seu naixement. Els concerts comptaran amb els comentaris de Maria Montes.
Beethoven
Beethoven

El 16 de desembre del 2019, la ciutat alemanya de Bonn va donar el tret de sortida a la commemoració del 250è aniversari del gran compositor alemany i fill predilecte de la ciutat, Ludwig van Beethoven. S'obria així un any ple de celebracions a l'entorn de Beethoven, que va començar amb un concert de l'Orquestra Beethoven de Bonn i el Cor Filharmònic Txec, dirigits per Dirk Kaftan.

En aquest concert inaugural van interpretar un collage de les obres de Beethoven en un espectacle especialment concebut per mostrar la importància del músic alemany i la seva obra. El concert, enregistrat per la Ràdio de l'Oest d'Alemanya a l'Òpera de Bonn, va comptar amb la participació destacada de la soprano Ilse Eerens i la pianista de jazz Olivia Trummer. Aquest serà el concert que dilluns 29 de juny, a les 11.00, obrirà la setmana de programació especial dedicada a Beethoven dins de l'espai "Els concerts" de Catalunya Música.

La programació continuarà el dimarts 30 de juny, amb el quart concert del Festival Beethoven 250 de l'OBC, que va tenir lloc el 16 de febrer del 2020 a L'Auditori de Barcelona, protagonitzat per la joveníssima violinista granadina María Dueñas i dirigit Jan Willem de Vriend. Van interpretar el Concert per a violí i orquestra op. 61 de Beethoven, i la "Simfonia Heroica", una de les obres més interpretades de la història.‎

El dimecres 1 de juliol, la programació seguirà amb una proposta enregistrada per la Ràdio de Baviera el 6 de març del 2020, a la Philharmonie im Gasteig de Munic. El concert va estar dedicat íntegrament al cèlebre compositor de Bonn i va comptar amb tres intèrprets excepcionals per interpretar el triple concert: la violinista Anne-Sophie Mutter, el violoncel·lista Maximilian Hornung i el pianista Yefim Bronffman, al costat de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, dirigits pel colombià Andrés Orozco-Estrada.

El dijous 2 de juliol serà el moment de sentir el concert de comiat de l'Orquestra de Cadaqués. Uns dies abans del concert s'anunciava una aturada de les seves activitats. S'acomiadava així del Palau de la Música en un concert de la temporada BCN Clàssics amb el seu director titular, l'italià Gianandrea Noseda, i amb un programa sublim: la "Missa Solemnis" de Beethoven amb el Cor Estatal de Letònia i el cèlebre "Concert per a clarinet" de Mozart, amb el clarinetista Martin Fröst. Aquest concert va ser enregistrat per Catalunya Música l'11 de desembre del 2019 al Palau de la Música Catalana.

La programació especial Beethoven de la franja matinal d'"Els concerts" s'acabarà el divendres 3 de juliol, amb un dels moments estel·lars de la Temporada Palau 100 del Palau de la Música Catalana. Es tracta del concert que va culminar la integral de les simfonies de Beethoven. Nou simfonies en cinc dies amb un dels grans directors del nostre temps, el britànic John Eliot Gardiner i amb l'orquestra que va crear l'any 1989 per interpretar precisament aquest tipus de repertori, l'Orquestra Revolucionària i Romàntica. Reviurem, així, l'últim concert en què van interpretar la Simfonia n. 8i la Simfonia n. 9 ''Coral'', amb el Cor Monteverdi i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

Dilluns 29 de juny, a les 11.00
CONCERT INAUGURAL DE L'ANY BEETHOVEN
Ludwig van Beethoven: ''Leonora n. 3'', obertura en Do, op. 72b, "O Freunde, nicthdieseTöne, pasticheafter a text by Paul Griffiths", Fantasia per a piano, cor i orquestra en do m ''Fantasia Coral'', op. 80
Matthias Brandt, narrador. Ilse Eerens, soprano. Olivia Trummer, piano
Cor Filharmònic Txec
Orquestra Beethoven de Bonn
Dir.: Dirk Kaftan.
Enregistrat per la Ràdio de l'Oest d'Alemanya el dilluns 16 de desembre del 2019
Opera. Bonn
Concert d'intercanvi
(71m)

Dimarts 30 de juny, a les 11.00
TEMPORADA DE L'OBC, 2019-2020
Ludwig van Beethoven: Concert per a violí i orquestra en Re, op. 61, Simfonia n. 3 en Mi b ''Heroica'', op. 55
Maria Dueñas, violí
Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Dir.: Jan Willem de Vriend
Enregistrat per Catalunya Música el diumenge 16 de febrer del 2020
Sala Pau Casals, L'Auditori de Barcelona
(90m)

Dimecres 1 de juliol, a les 11.00
TEMPORADA DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LA RÀDIO DE BAVIERA, 2019-2020
Ludwig van Beethoven: ''Egmont'', obertura en fa m, op. 84, Concert per a violí, violoncel, piano i orquestra ''Triple'', op. 56, Obertura del ballet ''Die Geschöpfe des Prometheus'' (Les criatures de Prometeu), op. 43, Simfonia n. 4 en Si b, op. 60
Anne-Sophie Mutter, violí. Maximilian Hornung, violoncel. Yefim Bronffman, piano
Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera
Dir.: Andrés Orozco-Estrada.
Enregistrat per la Ràdio de Baviera el divendres 6 de març del 2020
Philharmonie im Gasteig. Munic
Concert d'intercanvi
(83m)

Dijous 2 de juliol, a les 11.00
BCN CLÀSSICS, 2019-2020
Wolfgang Amadeus Mozart: Concert per a clarinet i orquestra en La, KV 622. Ludwig van Beethoven: ''Missa Solemnis'' en Re, op. 123
Martin Fröst, clarinet
Ricarda Merbeth, soprano. Olesya Petrova, mezzosoprano. Josep Bros, tenor. Steven Humes, baix
Cor Estatal de Letònia
Orquestra de Cadaqués
Dir.: Gianandrea Noseda
Enregistrat per Catalunya Música el dimecres 11 de desembre del 2019
Palau de la Música Catalana, Barcelona
(105m)

Divendres 3 de juliol, a les 11.00
PALAU 100. BARCELONA OBERTURA SPRING FESTIVAL
Ludwig van Beethoven: Simfonia n. 8 en Fa, op. 93. Simfonia n. 9 en re m ''Coral'', op. 125
Lucy Crowe, soprano. Jess Dandy, contralt. Ed Lyon, tenor. Tareq Nazmi, baix
Cor Monteverdi. Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana
Orquestra Revolucionària i Romàntica
Dir.: John Eliot Gardiner
Enregistrat per Catalunya Música el divendres 14 de febrer del 2020
Palau de la Música Catalana. Barcelona
(87m)

catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica

Anar al contingut