Les "motacions" de "raf", segons Màrius Serra
Pot ser que el Brexit revitalitzi algunes tradicions britàniques. Si deixen de ser europeus, els seus hàbits de consum esdevindran més exòtics. No crec que arribem mai a valorar els seus vomitius pastissos de ronyons, però en qüestió de còctels i combinats la cosa millora. Potser l'actual dictadura del gintònic remetrà i tornarà el raf, ves a saber.
Els noms de còctels i combinats són fills de l'atzar. Alguns acaben lexicalitzant marques, com és el cas del Dry Martini. Acostumen a ser noms sonors Mai Tai, Pisco Sour, Bloody Mary que transmeten l'elegància dels seus consumidors. O potser va al revés i els trien per la seva sonoritat elegant, amb l'esperança que tothom se n'empelti. Fa de mal dir.
La revolució cubana ens ha llegat els combinats de rom amb coca-cola, encara avui coneguts com a cubalibres o cubates. Ara bé, si en comptes de rom hi posem ginebra, el cubata pren el nom de raf, per la Royal Air Force britànica. No hem de descartar que Theresa May, per tirar endavant la votació del Brexit al seu Parlament, n'hagi de servir uns quants. Fa tres dècades em vaig aficionar al Cacaolat amb conyac. En dèiem lumumba, en al·lusió al líder independentista congolès Patrice Lumumba. Si el "raf" remet als anys de la Segona Guerra Mundial de manera imprecisa, el cubalibre i el lumumba tenen dates de naixement posteriors: 1959 (revolució cubana) i 1960 (Congo independent).
Quan anava per tot Catalunya pescant paraules en ruta amb el programa Divendres vaig descobrir a Igualada una particularitat coctelerolingüística que em va fascinar. Em van dir que, anys enrere, quan demanaven una vodka amb taronja, en comptes de dir-ne tornavís (o "destornillador", sic) com la resta de catalans, demanaven una pupuscaia. Però ningú no em va saber dir el perquè. La terminació sona a la marca de vodka Moskovskaya, però els únics pupus que conec són els aperitius homònims a Hawaii. Quin igualadí capritxós s'ho devia empescar?
- ARXIVAT A:
- Motacions