Cada dimecres, una nova "motació"

Les motacions de "piulets", segons Màrius Serra

Màrius Serra

L'enigmàrius d'avui ("Atzarosos com quatre piulets de Donald Trump") remet a la via de comunicació més usada pel president dels Estats Units: el seu compte de Twitter.

Trump governa a cops de tuit, uns missatges breus d'un màxim de 280 caràcters que en català també anomenem piulada o piulet, en una adaptació de l'analogia ornitològica de l'original. Abans del naixement de Twitter, a primers de 2007, ja coneixíem un altre ocellet que prenia el nom onomatopeic de Tweety, el mític ocellet groc que s'enfronta al gat Silvestre en una sèrie de dibuixos animats de la Warner Bros. L'atzar va voler, durant els recents Fets d'Octubre, que el seu nom en castellà Piolín acabés designant la policia espanyola desplaçada a Catalunya, d'infausta memòria. En català, la versió televisiva del Tweety es va dir Piuet, un derivat del verb piuar. Però els seguidors catalans de Twitter no piuen sinó que piulen i repiulen, tuiten i retuiten, i alguns fins i tot retuitegen fins a quedar ben atuïts. De moment, piulades, piulets, tweets i tuits més o menys conviuen.

Val a dir, però, que en el cas de Donald Trump la naturalesa dels seus missatges m'ha fet dubtar sobre la seva grafia. Durant uns instants he dubtat entre escriure els piulets tal com pertoca o fer-ho amb la grafia dels piolets, aquelles armes blanques en forma de pic que fan servir els alpinistes per clavar-les en el glaç o la neu durant les seves ascensions.

TEMES:
Motacions