El matí de Catalunya Ràdio

Les "motacions" de "discipular", segons Màrius Serra

Màrius SerraActualitzat

M'escriu un protestant evangèlic per dir-me que no troba a cap diccionari un verb que la seva comunitat fa servir molt sovint: el verb "discipular". Diu que també parlen del discipulat, entenc que com a conjunt de deixebles, i l'estranya que la paraula "discipular" només consti al DIEC com a adjectiu ("Relatiu o pertanyent a un deixeble"). Creu que potser és un castellanisme, però el cert és que el DRAE tampoc no el recull.

En la meva primera resposta li ofereixo alternatives extretes del repertori sinonímic del verb "ensenyar". Quan els mestres ensenyen els seus deixebles, els alliçonen, instrueixen, adoctrinen, eduquen, ensinistren, formen, il·lustren, aconsellen, dirigeixen... Cap d'ells no el satisfà. Li demano què entén per "discipular" i em diu que és "acompanyar en la tasca de conèixer Déu i ser cada dia més com Jesús". Assegura que els evangèlics que van a un grup d'aprofundiment en la fe diuen que estan fent un "discipulat", i afegeix que també ho pot dir qui imparteix la matèria: "No és només ensenyar, és compartir una forma de vida i transmetre-la en comunió." Quan li proposo el verb "professar", en ús transitiu (ensenyar públicament) o intransitiu (obligar-se a complir els vots propis dels religiosos) tampoc no el convenço. Diu que qui imparteix un discipulat (qui discipula, doncs) és un mentor en termes espirituals. Veig que té tan interioritzat l'ús d'aquest verb que no el podrà substituir per cap altre.

És un cas d'ús argòtic en la parla habitual d'una comunitat, en aquest cas els protestants evangèlics. Un neologisme ben format que es podria estendre (o no) al llenguatge general, amb els perills que això comporta. Només cal fixar-se en la irrupció estel·lar del verb "adoctrinar". Segur que hi ha àmbits on encaixaria. M'imagino titulars com "Aznar discipula Casado, Rivera i Abascal", per exemple. No serà per falta de líders amb ganes d'eixamplar la seva base discipular (en ús adjectiu, ara)! La pregunta pertinent és la mateixa que cal fer-se en tots els casos de neologisme: és necessari? A mi no m'ho sembla, però a mi no m'han agradat mai gaire ni els pastors ni els ramats d'ovelles.

ARXIVAT A:
Motacions
Anar al contingut