Cada dimecres, una nova "motació"

Les "motacions" d'"armilles", segons Màrius Serra

Màrius SerraActualitzat

L'enigmàrius d'avui ("De l'obrer enfervorit per la llengua catalana") en podem extreure la flaca nacional per la llengua que ens caracteritza.

Després que, en l'últim any, la xantofília hagi esgrogueït els paisatges catalans, arriben més imatges grogues. D'una banda, l'absurditat màxima de la policia espanyola comissant mocadors grocs als seguidors del Boca Júniors a l'estadi Santiago Bernabeu. Per l'altra, els "gilets jaunes" del país veí protestant amb contundència pels carrers de viles i ciutats franceses.

A la Catalunya Nord molts catalans que paguen els impostos a la república francesa també s'han posat la gilet, però en diuen armilla. L'armilla groga. Armilla és un manlleu del castellà "almilla" que circula en català des del segle XVII. Designa una peça interior, sense mànigues, que associem al tern, una mena d'uniforme de l'elegància masculina compost de pantalons, armilla i americana. L'armilla es portava sota l'americana o altres peces ideals per anar de vint-i-un botó, com el jaqué o la levita, i perviu en expressions com ara "anar fort (o curt) d'armilla" (tenir pela llarga o fer curt) per metonímia, atès que els diners es portaven a l'interior de l'americana (normalment a la butxaca coneguda com l'infern).

Més modernament, el patró d'aquesta peça desman(i)gada s'ha externalitzat. Parlem, així d'armilla antibales, d'armilla salvavides o bé d'armilla reflectora com les usades pels manifestants. Però no és l'única opció. Al País Valencià és ben viva la denominació jupetí, definit com "armilla de pagès" per DIEC i DGLC, però que el DNV (Diccionari Normatiu Valencià) associa al significat general d'armilla. Recull, així, el jupetí antibales i el jupetí salvavides.

I encara hi ha un altre sinònim força descriptiu que és dir-ne guardapits, usat en alguns esports per designar els dorsals acolorits amb què es diferencien els jugadors d'un i altre equip durant els entrenaments o els partits de costellada. Siguin armilles, jupetins o guardapits, ara per ara tots són de color groc.

ARXIVAT A:
Motacions
Anar al contingut