Per què ningú va parlar de possibles trastorns menstruals amb la vacuna de la Covid?
Diverses científiques que treballen en la recerca mèdica denuncien que el biaix de gènere s'ha mantingut, també, en la vacunació contra el coronavirus
Com aquell que fa un pa de pessic i en el darrer moment s'adona que s'ha oblidat la farina, alguna cosa semblant ha passat amb la vacuna de la Covid i les dones.
La urgència de la comunitat científica per immunitzar la població era inqüestionable, però no preguntar-se per quins efectes podria tenir en l'aparell reproductor i endocrí de les dones no es pot justificar de cap de les maneres.
En els últims mesos, moltes dones han reportat trastorns en la menstruació, inflor de pits i d'altres canvis hormonals després de la vacunació. El dubte es construeix a l'instant.
Possibles efectes en la menstruació
Si ens van avisar que la vacuna ens podia provocar mal de cap, febre o cansament, per què ningú ens va parlar de trastorns en la menstruació? La resposta és fàcil perquè, tot i que en els assajos de la vacuna hi havia homes i dones, no es van fer les preguntes pertinents.
Això és el que denuncien moltes científiques que treballen diàriament en recerca mèdica; el biaix de gènere, també en la vacuna de la Covid.
Gemma Marfany, catedràtica en Genètica de la UB i investigadora, ho diu ben clar:
"La biomedicina no acostuma a tenir en compte el gènere femení."
I no ha estat només amb la vacuna de la Covid, sinó també en la creació de molts altres medicaments i vacunes. Marfany explica que en la majoria d'estudis de laboratori es fan servir ratolins o rates mascles, no femelles, perquè consideren que el sistema hormonal dels subjectes de sexe femení "els destarota els resultats".
"Sempre es diu que les dones tenen més efectes secundaris. El problema és que no tenim les dosis correctes perquè els medicaments estan pensats per a homes blancs, d'uns 70 quilos i que tenen una edat entre 40 i 50 anys."
La creació de la vacuna contra el virus de la Covid no ha estat una excepció en l'androcentrisme militant de la recerca mèdica. La biomèdica i neurocientífica Míriam Comet recorda un cas flagrant d'aquesta manera de fer:
"El 2015 es va crear una mena de viagra femenina. Va arribar fins a la fase 4 i només s'havia provat amb homes!"
Vacuna i embaràs
I així, anar sumant. Si la menstruació no ha estat tinguda en compte en el procés de creació de la vacuna contra la Covid, les embarassades tampoc han estat una excepció. Com és habitual, no han format part dels assajos de la vacuna.

Azucena Bardají, investigadora especialitzada en salut materno-infantil, considera que s'ha perdut una bona oportunitat i creu fermament que les dones gestants que es volen vacunar necessiten dades fiables que els permetin prendre una decisió informada. No l'han tinguda, aquesta informació, i han hagut de confiar en una recerca que massa sovint s'oblida de les dones.
Bàsicament, les embarassades han anat veient què passava mentre altres dones s'anaven vacunant. Tot i així, Bardají es mostra convençuda dels beneficis de la vacuna per a aquest col·lectiu.
"A dia d'avui, els riscos greus de contraure la malaltia són molt superiors als possibles efectes adversos de la vacuna."
Ningú no dubta de l'efectivitat de la vacuna, però se'ns demana una fe en un sistema que massa sovint ens deixa fora. Una nova oportunitat perduda.