Catalunya migdia

La vacuna de la Covid és segura per a les embarassades

Els experts asseguren que la immunització no suposa cap risc per a l'embrió i diuen que el moment idoni per rebre les dosis seria al final del segon trimestre de gestació

Marta BellèsActualitzat

Les futures mares poden estar tranquil·les: ja s'ha demostrat que la vacuna de la Covid és segura per a les embarassades.

L'OMS va ser la primera de canviar de criteri respecte a vacunar les embarasades, assegurant que "no hi havia raons concretes per creure que hi hagi riscos que superin els beneficis de la vacunació". Posteriorment ho va fer el Ministeri de Sanitat, i ara ho ha fet també el Departament de Salut.

Ho fa en base a diversos estudis, com per exemple aquest a la vall d'Hebron, iniciats quan no estaven contraindicades, ja que no hi havia indicis de cap problema de seguretat, però tampoc hi havia prou evidència per recomanar-les de forma general.

Ara s'ha demostrat que la immunització no suposa cap risc per a l'embrió. Els experts han aconseguit, fins i tot, determinar el moment idoni per rebre les dosis: al final del segon trimestre de gestació.

Els experts asseguren ara que la immunització no suposa cap risc per a l'embrió.(istock)

A les gestants, els posen Pfizer o Moderna, les noves vacunes d'ARN missatger, que no contenen el virus viu. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, explica el perquè del canvi de criteri:

"A l'inici es va recomanar precaució perquè en els assajos clínics (de les vacunes) no hi estaven representades les dones embarassades. Després, amb l'extensió de la vacunació a nivell global, ja es van tenir dades d'estudis observacionals de dones que potser no sabien que estaven embarassades quan es van vacunar; s'ha vist que no hi havia efectes indesitjables en aquestes dones".

La doctora Cabezas explica també què han de fer les dones que volen quedar-se embarassades:

"La recomanació és que aquestes dones parlin amb el seu metge, valorin el risc per a la seva salut i valorin també la situació epidemiològica. En el cas de la lactància, la recomanació també és molt a favor que es vacunin les dones que estan alletant."

Embaràs
El moment idoni per rebre les dosis seria al final del segon trimestre de gestació, segons estudis de la Vall d'Hebron.

La doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, concreta el millor moment perquè una embarassada es vacuni:

"Un seguiment de les gestants que es fa a l'Hospital Vall d'Hebron, centre de referència per a pacients embarassades amb Covid, recull que els ingressos i els casos més greus són cap al final del segon o al tercer trimestre d'embaràs. Això ens pot orientar respecte a quin seria el moment de més risc."

Campins assegura que una embarassada es pot vacunar en qualsevol moment de la gestació, però, tenint el compte els períodes de més perill, ho hauria de valorar amb el seu obstetre:

"Probablement, si la situació epidemiològica és bona, no hi ha un risc augmentat i no té una patologia de base que li comporti més possibilitats de complicacions; el moment idoni per vacunar-se seria el final del segon trimestre de l'embaràs."

Les vacunes d'ARN missatger no afecten l'ADN del cos humà i no interactuen en cap moment amb el material genètic de la persona. Els experts també recomanen la vacunació a les dones que han tingut un fill i estan donant el pit.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut