Cossos rebels: última frontera del capitalisme
La professora d'universitat i activista feminista Silvia Federici denuncia el menyspreu cap al treball reproductiu i de cures que exerceixen les dones
Cossos rebels: última frontera del capitalisme
Cossos rebels
Les dones i els dies

Cossos rebels: última frontera del capitalisme

La professora d'universitat i activista feminista Silvia Federici denuncia el menyspreu cap al treball reproductiu i de cures que exerceixen les dones

Montse Virgili Actualitzat
TEMA:
Feminisme

Durant anys, el 8 de març s'ha conegut com el Dia de la Dona Treballadora, des de 1857, quan una colla de treballadores del tèxtil van sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals.

Tot i així, encara que entenc el record de l'efemèride, sempre m'ha fet una mica de nosa aquesta apreciació. Si alguna cosa hem fet les dones, durant tota la nostra existència, és treballar, encara que moltes de les nostres feines no rebin cap compensació. El capitalisme es basa en això, a deixar-nos de banda i no tenir en compte el treball fet per les dones.

"Si la feina de les nostres mares, àvies i besàvies, i també la pròpia, a l'hora de tenir cura dels fills i d'altres familiars, s'hagués remunerat, el capitalisme es trobaria en fallida fa unes quantes temporades."

Silvia Federici és una escriptora i professora feminista italo-nord-americana que fa temps que denuncia la deixadesa del capitalisme a l'hora de considerar el treball de cures que fan les dones. Als seus 78 anys, les dones joves fan cua per escoltar-la.

Federici fa una tasca molt important. Posa en valor les cures de les dones i les aparta del menyspreu, no només del capitalisme, sinó de la societat en general. Encara sentim a dir allò d'"això és feina de dones".

"Se'ns suposa que parir, alletar i tenir cura dels nostres fills, és part de la nostra naturalesa i, per tant, s'invisibilitza. Allò que no existeix, per alguns, és susceptible de convertir-se en mercaderia per altres. I és per això que el cos de la dona s'ha convertit, com diu Federici, en 'l'última frontera del capitalisme'."

Quan uns decideixen que no tenim dret a avortar, o uns altres pensen que el nostre cos es pot llogar, estan assumint que nosaltres no som res, no existim, que la nostra naturalesa és "no ser".

Per això, en aquest 8 de març, a "Les dones i els dies" dediquem el programa al treball reproductiu perquè el cos de la dona s'ha convertit en els últims anys, per desgràcia, en la mercaderia de la qual s'alimenta la voracitat del capitalisme, suprimint-nos com a éssers amb voluntat. Diguem no. Siguem "cossos rebels"!

ARXIVAT A:
Feminisme 8M

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut