Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les dones i els dies

Androsfera, la misogínia que inunda internet

Creixen els espais antifeministes a internet; homes plens de ressentiment que difonen l'odi contra les dones a través de múltiples plataformes

Enllaç a altres textos de l'autor Montse Virgili

Montse Virgili

Directora i presentadora de "Les dones i els dies"

@montsevirgili

Mentre el feminisme conquereix ministeris i conselleries i es discuteix sobre la llei trans i de consentiment, creix al mateix temps una reacció misògina a la xarxa que considera que "les autèntiques víctimes de la societat d'avui són els homes".

Segons assegura Elisa García-Mingo, acadèmica de la Universitat Complutense de Madrid, la intenció d'aquests espais de discussió virtual és enviar el missatge que les feministes han creat una complot "contra els homes":

"És un reacció i una resposta a l'avenç del feminisme, cada cop més institucionalitzat. Cal tenir en compte que l'antifeminisme és una de les idees fonamentals de Vox."

Dins d'aquest col·lectiu que es coneix com a androsfera o manosfera s'amaguen moltes tipologies diferents de "víctimes del feminisme i les dones": els anomenats incels, gurús de la seducció, activistes pels drets dels homes, youtubers misògins, influencers i un llarg etcètera de personatges que venen la idea que el feminisme "és una trama orquestrada per les dones de la qual s'ha de despertar".

En aquest sentit, assegura Elisa García-Mingo, els encanta la metàfora de "la píndola vermella",que es fa servir a la pel·lícula dels 90 "Matrix."

"Ells representen la píndola vermella, la que t'ajudarà a despertar d'aquesta 'trama orquestrada per les dones'."

No cal dir que alguns d'ells comparteixen argumentari amb partits polítics com Vox, que consideren l'"antifeminisme" com un dels seus pilars.

"Parlen molt que el feminisme és una moda, i llavors venen la idea que el que és realment contracultural és ser antifeminista."

La famosa androsfera i les seves categories ens poden semblar molt llunyanes, però no ho són. Hi tenim més contacte del que ens pensem i, a més, és difícil evitar-ho.

Ens arriben per un mem, una petita broma al nostre xat familiar de WhatsApp, o arriben als joves que miren un youtuber o un tiktoker que, aparentment, només parla de videojocs, però que acaba deixant anar altres missatges misògins sobre com abusar sexualment de les noies, com tenir-hi relacions sexuals sense preservatiu o simplement oferint-ne una imatge estereotipada.

El tiktoker Naim Darrechi durant l'entrevista en què admet l'engany a les noies
El tiktoker Naim Darrechi durant l'entrevista en què admet l'engany a les noies

Això és el que s'anomena "polinització", segons apunta García-Mingo, i és una de les conseqüències més perilloses d'aquesta androsfera perquè qualsevol usuari pot accedir a aquest contingut misògin sense ser-ne conscient.

"Els homes estan trobant consol en aquest entorn. Hi expressen la seva ràbia, la seva frustració i el seu orgull ferit."

També portals com Forocoches formen part d'aquest entramat de la manosfera. Forocoches té gairebé un milió de membres, el 93% dels quals són homes. Allà, el col·lectiu misògin s'hi sent còmode perquè funciona com un bar on es va a teoritzar sobre com ha de ser un home, explica la Sílvia, acadèmica que prefereix no donar el seu cognom per por de les represàlies:

"A Forocoches hi trobem un espai de socialització masculina molt tradicional, sempre amb el paradigma de 'macho ibérico'  i molt monitoritzat."

Integrants de Forocoches són els que van facilitar les dades personales de la víctima de la violació en grup de Pamplona, la famosa Manada. Per tant, l'androsfera no és una qüestió de quatre sonats com algú es podria pensar, tampoc el WhatsApp amb l'acudit misògin que ens arriba al telèfon no és inofensiu.

Pensem-hi, són aquí i, mentre les feministes estem al centre del debat, no desapareixeran.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut