ANÀLISI

Laura Rosel: "L'extrema dreta es pot frenar. És qüestió de voluntat política i conviccions fermes"

A Alemanya acaben de demostrar que les línies vermelles ho són quan s'apliquen, no quan es prometen

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

L'extrema dreta es pot frenar. És qüestió de voluntat política i, sobretot, de conviccions fermes. A Alemanya ho fan des de fa temps i acaben de demostrar que les línies vermelles ho són quan s'apliquen, no quan es prometen.

Cap partit alemany ha fet aliances ni pactes amb la ultradreta fins ara. Tot i que fa temps que tenen representants a diversos estats i fins i tot en el parlament federal, des de les generals de fa 3 anys.

El cordó sanitari a Alemanya és una qüestió de principis i també de memòria històrica.

Però ara, per primer cop, s'ha esquerdat a l'estat de Turíngia amb l'elecció d'un primer ministre liberal amb els vots d'Alternativa per a Alemanya, que és una formació d'ultradreta. El terrabastall ha estat immediat i la solució, contundent. Tots els partits han sortit en tromba a criticar el candidat escollit. Angela Merkel, implacable, amb els seus i amb la resta, els ha posat a ratlla. Els ha etzibat que "és imperdonable" i ha acabat desencadenant la dimissió del primer ministre, tot just 24 hores després d'haver accedit al càrrec. Terratrèmol de magnitud molt gran, en un país que té molt clares les conseqüències fatals que té fer el joc a la dreta radical hereva del nazisme.

Alemanya ha assumit el seu passat sense amagar res sota la catifa i ara tracta la ultradreta sense compliments i sense matisos: vetats.

A Espanya, en canvi, amb la ultradreta es fa pinça i es pacten governs. I sota la catifa... s'hi acumula de tot.

Anar al contingut