ANÀLISI

Laura Rosel: "Ja no queda cap CDR del 23S a la presó. Massa polítics i mitjans no en diuen res"

L'operació Judes fa aigües per tot arreu

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Les 9 persones que la Guàrdia Civil va detenir el 23 de setembre acusades de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius ja són totes en llibertat.

Els dos últims: Germinal Tomàs i Jordi Ros, que acaben de sortir de Soto del Real, tres mesos i mig després. L'operació Judes, que per a molts juristes estava en entredit des del principi, ara fa aigües per tot arreu.

Recordem-ho. A les portes de la publicació de la sentència contra els líders de l'1 d'octubre. La Guàrdia Civil, per ordre de l'Audiència Nacional, desplegava un dispositiu a punts de Catalunya contra diversos membres de CDR. Segons el fiscal: els detinguts estaven a punt per actuar contra objectius seleccionats i haurien pogut ocasionar danys irreparables. I parlava de substàncies que podrien servir de "precursores d'explosius". El govern espanyol en funcions hi donava credibilitat parlant de detencions "com a prevenció d'actes violents".

Determinada premsa i determinats sectors polítics van bombardejar durant dies l'opinió pública amb titulars incendiaris parlant de kale borroka, bombes, milícies urbanes, escalada de violència separatista...

Ara, l'Audiència admet amb la boca petita que no hi ha explosius per enlloc... i després d'admetre que se'ls van vulnerar els drets de defensa... els deixa anar tots. Les acusacions de la Fiscalia i de la Guàrdia Civil eren de nyigui-nyogui.

- Si preparaven explosius, per què els alliberen?
- Si no tenien explosius, per què han trigat 3 mesos llargs a deixar-los sortir?
- Si organitzaven accions violentes de sabotatge... què se n'ha fet de l'estructura? ha quedat desarticulada? ja no hi ha amenaça?

Les preguntes s'acumulen. L'interès periodístic, jurídic i polític sobre l'operació Judes és enorme... però no us escarrasseu a buscar la notícia al "time line" de determinats polítics ni als titulars de determinada premsa... avui que no queda cap CDR del 23S a la presó: no en diuen res.

 

Anar al contingut