Laura Rosel: "Fins i tot el permagel del TC s'esquerda"
ANÀLISI

Laura Rosel: "Fins i tot el permagel del TC s'esquerda"

Per primer cop, al Constitucional hi ha hagut divisió al voltant del procés

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El Tribunal Constitucional ha estat durant anys un mur infranquejable per a l'independentisme. Ha actuat com una sola veu, amb unanimitat granítica. Però fins i tot el permagel s'esquerda. I avui, per primer cop, al Constitucional hi ha hagut divisió al voltant del procés.

El Tribunal ha rebutjat el recurs d'Oriol Junqueras contra els prop de dos anys de presó provisional que ha acumulat: des del 2 de novembre del 2017 fins al 14 d'octubre del 2019, que el Suprem va dictar sentència. Però no ha estat una decisió per unanimitat.

Tres magistrats se n'han desmarcat, trencant així una etapa llarga de consens. Caldrà llegir atentament els arguments d'aquest vot particular, que ara els magistrats estan redactant. Es publicarà d'aquí uns dies, però ja s'intueix que obre la porta al reconeixement de la vulneració del dret a la participació política d'Oriol Junqueras per part del Tribunal Suprem. I amb aquest argument a la mà, la defensa de Junqueras guanya pes davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però no només això: el vot particular d'aquests tres magistrats permet començar a parlar, amb raonaments jurídics, de la vulneració dels drets fonamentals dels líders del procés.

Anar al contingut