ANÀLISI

Laura Rosel: "El constitucionalisme ha tingut l'acte electoral més potent de tots"

El monarca espanyol Felip VI ha visitat Catalunya per primer cop des de la publicació de la sentència del judici del procés

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El constitucionalisme ha tingut aquest vespre, quart dia de campanya, l'acte electoral més potent de tots, de la mà d'un actor que, sobre el paper, hauria de ser neutral.

Felip VI ha visitat Catalunya per primer cop des de la publicació de la sentència del Suprem contra els líders del procés. Primera visita amb nou líders polítics i socials empresonats per sedició, i desenes de presos preventius per les protestes que van succeir el veredicte del Suprem.

Felip VI ha aconseguit mantenir l'agenda a Barcelona, tot i els centenars de persones que protestaven al carrer, tot i haver de tallar durant hores el trànsit d'una de les artèries de la ciutat com és l'avinguda Diagonal, tot i l'absència de l'alcaldessa Ada Colau i de representants del govern de la Generalitat. L'objectiu oficial del viatge reial a Catalunya era el lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona. A la pràctica, Felip VI ha volgut deixar clar que com a cap de l'estat espanyol pot trepitjar Barcelona quan vulgui, encara que ho hagi de fer per la porta del darrere i amb un fort cordó policial blindant l'escenari.

Felip VI ho ha subratllat en el discurs: els gestos i les actituds sovint són més eloqüents que les paraules.

Gestos: avui, el monarca ha parlat de llibertat i de drets davant d'un llaç groc. El que lluïa a la solapa de l'americana un dels premiats, el matemàtic Xavier Ros-Oton, dalt de l'escenari. L'únic que ha aconseguit burlar el cordó policial que blindava el Palau de Congressos.

Actituds: Felip VI ha posat en valor la convivència i els valors de la societat catalana, obviant un cop més el malestar d'una part substancial d'aquesta societat. Obviant, de nou, l'origen i la naturalesa de la crisi més greu que viu l'estat espanyol des de la instauració de la democràcia.

Encara un altre gest: la princesa Elionor, hereva a la Corona espanyola, una Corona que és l'estendard de la unitat d'Espanya, de vermell llampant i gens innocu, aclamada en una plaça difícil...

Caldrà afinar bé les lectures de tot el que s'ha sentit, s'ha vist i s'ha respirat, avui, a Barcelona.

 

Anar al contingut