La Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall, al Liceu
La Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall, al Liceu (Foto: A. Bofill)

L'audiència de Catalunya Música puja fins als 11,7 milions d'oients potencials a Europa

L'emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio, que compta amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", rep 574 peticions de concerts durant el 2017 i se situa al màxim nivell internacional juntament amb les ràdios públiques de Finlàndia, França i Regne Unit.

Les transmissions més sol·licitades són del Festival International de Música Pau Casals del Vendrell, el Festival de Torroella de Montgrí, L'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Gran Teatre del Liceu i el Primavera Sound.

Actualitzat

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ofereix cada temporada als 92 membres i associats una àmplia programació diària de concerts, en directe i en diferit, a través d'aquesta gran xarxa d'emissores de ràdio públiques de la qual Catalunya Música forma part des del 2009. Com a membre d'aquesta gran plataforma de cooperació i intercanvi de continguts, l'emissora de música clàssica de Catalunya Ràdio emet concerts de primer ordre, europeu i mundial, i situa les produccions pròpies a escala internacional.

El 2017, Catalunya Música, que compta amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", va ser una de les emissores públiques més actives en la difusió de concerts a través de la UER, amb un total de 68 concerts que van tenir 574 peticions. Cada concert ofert per Catalunya Música va obtenir una mitjana de 8,4 peticions per cada transmissió, ràtio que situa l'emissora en un nivell similar a ràdios públiques com la finlandesa (10,2), la francesa (9,9), la britànica BBC (8,9) o la sueca (6,3), i molt per sobre de la irlandesa (4,6) o l'espanyola (4). Les 574 peticions rebudes per l'emissora de música clàssica mantenen el nivell de peticions del 2016 (570), en un exercici en què la demanda de concerts, en general, ha davallat un 9% i les retransmissions en directe, un 27%.

Cada concert ofert per Catalunya Música a la xarxa d'emissores de la UER té una audiència potencial d'11,7 milions d'oients, xifra que consolida el creixement de la difusió internacional de les produccions de l'emissora.

 

Internacionalització de la música catalana

Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, destaca que "aquestes dades demostren que les produccions de Catalunya Música tenen una qualitat òptima i desperten un gran interès en l'àmbit de la radiodifusió pública europea i mundial". En aquest sentit, "Catalunya Música es consolida com una eina molt útil en la internacionalització de compositors, intèrprets i patrimoni musical catalans, amb la col·laboració de l'Obra Social ‘la Caixa'", subratlla Gordillo.

Àlex Robles, director de Catalunya Música, posa l'èmfasi també en l'excel·lent progressió de peticions que han tingut les transmissions de Catalunya Música en els últims anys: "De 5,6 peticions per concert de mitjana del 2015, vam passar a 7,9 el 2016 i a aquest 8,4 de l'any passat."

Les emissores que sol·liciten més concerts a la ràdio pública catalana són d'Alemanya (46), Suècia (36), Romania (30), Polònia (28), Holanda (27), Irlanda (19), Espanya (17) Regne Unit (15), Bèlgica (13), Hongria (7) Bulgària (5), Àustria (4), Dinamarca (4), Eslovènia (4) i Croàcia (4).

En el suport a la internacionalització de la música i dels músics catalans, cal destacar també l'acord vigent amb l'Institut Ramon Llull.

 

Els concerts més demandats

En el rànquing de transmissions més sol·licitades a Catalunya Música el 2017, hi ha dos concerts del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell amb Marie-Elisabeth Hecker, violoncel, i el Quartet Schumann; un concert del cicle Palau 100, amb el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras; tres concerts del Festival de Torroella de Montgrí amb el Conjunt de Vent del Festival de Lucerna, el pianista Nikolai Luganski i el conjunt de música antiga "Il Giardino Armonico".

També destaquen el concert del Liceu de la Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall, amb obres de Mateu Fletxa, i dos concerts de L'Auditori de Barcelona: el "Rèquiem", d'Enric Palomar, estrenat per l'OBC i l'Orfeó Català, i "Els Concerts de Brandenburg", de Bach, amb l'Acadèmia de Música Antiga de Berlín. A més, i dins d'un altre registre, destaquen els set concerts del Primavera Sound enregistrats per iCat.

Catalunya Música va ser creada el 1987 i és líder en el seu àmbit, ofereix un ventall ampli de gèneres i estils clàssics de tots els temps, en una extensa proposta especialitzada, i s'ha destacat per la gravació i la transmissió en directe de concerts, cicles i festivals. El 2017, coincidint amb el 30è aniversari de Catalunya Música i el 50è aniversari de la UER, Catalunya Ràdio i l'Obra Social "la Caixa" van iniciar un acord de col·laboració amb l'objectiu de fer divulgació popular de la música de qualitat i d'afavorir la modernització tecnològica de les transmissions musicals.

 

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

 

Anar al contingut