Les recomanacions per triar llibres aquest Sant Jordi 2019
#SantJordiCR

La Virreina de Barcelona acull l'especial de Sant Jordi a Catalunya Ràdio

La programació d'aquest dimarts es farà a la Rambla de les 8 del matí a les 7 de la tarda

Actualitzat

Catalunya Ràdio canvia la seva ubicació a Barcelona per al dia de Sant Jordi. Després de molts anys fent els programes especials des de la plaça Catalunya, aquest any podràs seguir els nostres continguts a l'escenari ubicat davant del Palau de la Virreina, amb una gran pantalla a la Rambla per veure millor tota l'activitat del dia. Qui no pugui acostar-se a la capital catalana podrà seguir la festa que hem preparat a través d'un senyal de vídeo a catradio.cat.  

 

Programació especial de Sant Jordi i dels dies anteriors

"El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, de 6.00 a 12.00

A les 8.00, comença la programació especial de Catalunya Ràdio des de davant del Palau de la Virreina. A les 8.30, entrevista a l'escriptora Marta Pessarrodona, flamant 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes d'Òmnium Cultural. A partir de les 9.00, el programa farà tertúlia amb els autors de llibres d'assaig polític David Fernàndez, periodista, i Lyona, il·lustradora (presenten "La revolta de Santa Jordina", Ara Llibres); Antoni Gelonch, ex-secretari general d'Ensenyament i Salut (presenta "100 dones. 100 inspiracions creatives" i "Luter: buscant la veritat, va canviar la història", Editorial Viena); Enric Marín, professor de Comunicació de la UAB (presenta "Obertura republicana. Catalunya, després del nacionalisme", Edicions 62); Milena Busquets, escriptora (presenta "Homes elegants", Amsterdam Editorial), i Aina Torres, escriptora (presenta "Dones rebels. Històries contra el silenci", Sembra Llibres). I també Marta Vives farà una connexió des de l'esmorzar d'escriptors del Palau de la Virreina.

A partir de les 10.00, actuació i entrevista a Ramon Mirabet; entrevista a Mia Couto, escriptor moçambiquès que farà el pregó de Sant Jordi de Barcelona, i connexió amb Dani Terra, que seguirà l'acte de fans de la saga de Harry Potter que hi haurà al passeig de Sant Joan de Barcelona amb motiu del 20è aniversari.

A partir de les 11.00, visita a alguns dels espais del projecte "Mapa literari de Barcelona", amb Laia Claret i l'escriptora Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura; entrevistes a Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull, i Carles Salvadó, president del Patronat de la Fundació.cat; "Lecturàlia", amb Màrius Serra i Enric Gomà. El programa acabarà amb l'actuació del grup terrassenc Sense Sal.

"APM?", amb Xavi Cazorla, Jordi Asturgó, Oriol Dalmau i Montse Barcon de 12.00 a 13.00

L'"APM?" surt al carrer per saber si està viva la flama de l'amor entre els catalans i catalanes amb connexions en directe entre la gent del carrer. L'equip interpretarà una cançó d'amor que promet convertir-se en un himne. A més, comptaran amb la presència dels seus personatges habituals, des del president Quim Torra fins al presentador Javier Cárdenas, entre altres personatges de l'actualitat, i amb alguna sorpresa per als oients que s'acostin a l'escenari.

"Popap", amb Mariola Dinarès, de 13.00 a 14.00

El "youtuber" de capçalera del programa, Roc Massaguer, "Outconsumer", farà un rànquing de llibres amb temàtica digital i sotmetrà tots els convidats al #PopapChallenge. La periodista Marian Amores, coordinadora del llibre "¡Protesto! Videojuegos desde una perspectiva de género" (Editorial AnaitGames), parlarà del boom dels llibres feministes en l'entorn "gamer". També hi haurà entrevistes a Armando Bastida, infermer de pediatria que ha publicat la novel·la gràfica "Sana, sanita" (Grijalbo), amb il·lustracions de Raquel Gu, i al col·lectiu de música urbana 31Fam, que actuaran a l'escenari de Catalunya Ràdio. Finalment, es donarà a conèixer l'oient guanyador del concurs per assistir a la trobada Formentera 2.0.

"Catalunya migdia", amb Òscar Fernàndez i Empar Moliner, de 14.00 a 16.00

L'informatiu es traslladarà a partir de les 15.00 al Palau de la Virreina, on Òscar Fernández i Empar Moliner, faran la tertúlia d'actualitat amb Laura Pinyol, Xavier Fina i Santi Giménez

"Estat de Gràcia", amb Roger de Gràcia, de 16.00 a 19.00

A les 16.00, el president Roger de Gràcia i la vicepresidenta Maria Rovira, "Sherman", arrencaran el seu xou ambiental especial repassant l'actualitat amb Maiol Roger, Llucia Ramis i Emili Manzano. També hi haurà entrevistes a l'editora Maria Bohigas, Premi Nacional de Cultura 2019; a la cantant Paula Valls, que actuarà a l'escenari; als llibreters de la Llibreria Documenta, i al florista Oriol Villatoro. Durant tot el programa, Albert Montilla i Montse Virgili buscaran històries de passavolants a peu de carrer.

A partir de les 17.00, l'actualitat del dia amb Lolita Bosch, Patrycia Centeno i Jordi Creus, i entrevista i actuació del trio The Sey Sisters. A partir de les 18.00, concurs de relats eròtics, amb un jurat integrat per Adam Martín, David Olivares, Juanjo Sáez i Fermí Fernández, i entrevista i actuació del cantant Cesc Freixas. I finalment, les dades dels llibres més venuts de la diada.

"Tot costa", amb Jordi Costa i Sònia Gelmà, de 19.00 a 20.30

Els llibres vinculats a l'esport també tindran una finestra a Catalunya Ràdio per Sant Jordi, amb el "Tot costa", de Jordi Costa i Sònia Gelmà, que comptaran amb la presència del periodista i col·laborador del programa Pere Escobar, que parlarà del seu últim llibre, "Cent x cent Barcelona" (Efadós Editorial). També hi haurà entrevistes a la corredora de muntanya Núria Picas, que publica "Ara o mai" (Columna Edicions); el periodista de l'Sport David Salinas, que publica "Josep Escolà. El catedrático del fútbol" (Stonberg Editorial); l'editor Josep Maria Soria, que reedita "Kubala" (Edicions Cal·lígraf), la biografia del mític jugador del Barça que va escriure Manuel Ibáñez Escofet l'any 1962, i el periodista esportiu d'El Periódico Marcos López, que parlarà de l'última edició dels "Relats solidaris de l'Esport", obra benèfica dedicada a l'ONG Proactiva Open Arms.

 

"El suplement", amb Roger Escapa, dissabte 20, de 6.00 a 13.00

El dissabte 20 d'abril, a les 10.15, entrevista amb Maria Bohigas, editora de Club Editor i Premi Nacional de Cultura 2019, l'any en què l'editorial fa 60 anys. A continuació, el programa explicarà quin és el procés de creació d'un llibre amb Anna Jolis, correctora; Enric Jardí, dissenyador de cobertes; Ester Pujol, editora; Laura Álvarez, editora de continguts de Rosa dels Vents, i Manel Haro, responsable de comunicació de Rosa dels Vents i de Debolsillo.

"Un restaurant caníbal a Berlín", amb Paula Molés, dissabte 20, de 15.00 a 16.00

Tres dies abans de la diada de Sant Jordi, dissabte 20 d'abril, "Un restaurant caníbal a Berlín" parlarà de llibres caníbals per cuinar, per reflexionar i per descobrir altres mons amb l'ajuda del llibreter Nacho Borraz. Passaran pel programa tres autors que presenten llibre: el cuiner Joan Roca, amb "Cuina mare" (Editorial Columna); la propietària dels forns Baluard Anna Bellsolà, amb "Pan Baluard" (Roca Editorial), i l'historiador Vicent Marqués, amb "Història de la cuina catalana i occitana. Les salses, els aperitius i les sopes" (Editorial Sidillà). I també l'escriptora Marta Pessarrodona, que explicarà la seva magdalena de Proust particular, i David Guzmán, periodista i presentador del programa "Ciutat maragda" de Catalunya Ràdio, que tastarà uns llibrets al "Nyap o top?" de Gerard Jubany.

 

D'altra banda, iCat és l'emissora oficial del Sant Jordi Musical de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona.

El programa "Els experts", amb Albert Miralles i Roger Seró, farà un seguiment especial de Sant Jordi des de les 7.00 fins a les 10.00, amb la participació de Joan Pol Alcaraz i Míriam Cano i amb una Epic Jam Literària!, en què autors i editors explicaran quines cançons els connecten amb la diada.

De 19.00 a 20.00, especial "Independents" des de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb Josep Martín, que farà un ampli resum de la jornada amb entrevistes als protagonistes de les principals actuacions musicals de la programació del Sant Jordi Musical.    

Escenari iCat i primer iCat Poetry Slam

Des de les 12.00 fins a les 20.00, l'escenari d'iCat a la Sala de Bàscules i la terrassa adjacent de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm aplegarà alguns dels presentadors de l'emissora, que faran sessions musicals d'una hora de durada cadascun. Des de les 12.00 fins a les 16.00, Juliana Canet ("Adolescents iCat"), Òscar Broc ("Betas per minut"), Ajo Casals (iCat) i Albert Miralles i Roger Seró ("Els experts"), i des de les 17.00 fins a les 20.00, Marc Isern ("Casa Babylon"), Miqui Puig ("Pista de fusta") i Dani Nel·lo ("Jazz Watusi").  

Des de les 16.00 fins a les 17.00, tindrà lloc el primer iCat Poetry Slam, concurs de "poesia slam" de l'emissora, que comptarà amb la participació dels "slammers" Salva Soler, poeta barceloní, artista multidisciplinari i un dels principals referents del moviment "poetry slam" a l'estat espanyol; Adriana Bertran, Dani Orviz, Ona Salvat, Margalida Followthelida, Héctor Huve, Marc García i Isa García.

Les cinc peces estan protagonitzades per cinc dones que aporten la seva "mirada pròpia" sobre la literatura –en clara referència a l'assaig "Una mirada pròpia", de Virginia Wolf– i fan recomanacions literàries: Àngels Bassas, del món del teatre, parla de llibres infantils i juvenils; Eva Armisén, del món de les arts plàstiques, acosta els oients als llibres il·lustrats; Mar Targarona, del món del cinema, reflexiona sobre novel·la, i Maria Arnal, del món de la música, i Judith Carrera, del de la gestió cultural, parlen de ficció, poesia i no-ficció.

L'informatiu "Catalunya migdia" de Catalunya Ràdio, amb Òscar Fernández i Empar Moliner, n'emetrà cada dia una versió adaptada.

ARXIVAT A:
Sant Jordi
Anar al contingut