Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La teoria del cigne negre

El boom de les mascotes: un negoci a l'alça després de la pandèmia

El nombre de gossos registrats ha crescut un 16% l'últim any i els ingressos dels centres veterinaris, un 14%

Actualitzat

Cada cop hi ha més famílies que tenen un gos. Durant el confinament i la pandèmia moltes persones van decidir comprar-ne o adoptar-ne un perquè se sentien més sols, tenien més temps per cuidar un animal, o era l'acompanyant i l'excusa durant la quarantena per poder sortir al carrer.

L'any 2021 hi havia registrats a Catalunya prop de 84.000 gossos, un 16% més, 12.000 més que el 2020, segons dades del Consell de Col·legis Veterinaris.

El nombre de gossos registrats ha crescut els últims dos anys (Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya. CCV)

Segons Ricard Parés, president del Consell de Col·legis Veterinaris, si bé és cert que hi va haver un pic durant la pandèmia, l'interès per tenir mascotes no era nou:

"La pandèmia vista amb perspectiva ha sigut un moviment puntual perquè la tendència creixent a tenir animals de companyia ja hi era. No ha fet canviar res, que puntualment hi ha hagut gent que ha anat a buscar una mascota per sortir a passejar, evidentment, però la tendència amb pandèmia o sense ja era un increment del nombre de mascotes."

Criadors com Alfons Ruiz, director i propietari d'Instints Barravés, a Vilaller, l'Alta Ribagorça, constaten que durant els mesos més durs del confinament es va disparar l'interès pels animals:

"Som criadors especialitzats en venda a professionals, criem unes races  de treball. Però igualment vam rebre moltes trucades i demandes de gent que volia comprar-se gossos durant la pandèmia, per sortir a passejar i perquè tenien més temps, perquè disposaven de temps per dedicar-li al gos. Va haver-hi un boom de compra i adopció d'animals, jo ho multiplicaria per tres."

A Instints Barravés crien races de treball, reeduquen gossos i tenen residència (Catalunya Ràdio / Pau Rovira)

Els negocis vinculats a les mascotes estan fent l'agost des de la pandèmia?

A Catalunya hi ha 1.100 centres veterinaris, uns 800 són a la demarcació de Barcelona. El nombre de centres ha crescut prop d'un 3% l'últim any. El sector va ingressar uns 385 milions d'euros l'any passat, un 14% més que el 2020, quan ja havia crescut un 8% respecte al 2019,  segons les dades de l'empresa catalana VMS, especialitzada en estudis econòmics sobre els centres veterinaris.  

Segons Pere Mercader, responsable de VMS, és cert que els centres veterinaris han incrementat els ingressos perquè hi ha més demanda, però assegura que són negocis vocacionals amb rendibilitats ajustades:

"Quan parlem de negoci, el 90%  de veterinaris que tenen una clínica no ho fan perquè vulguin tenir un negoci, sinó perquè volen exercir la seva professió. La gent diu 'que car és anar al veterinari', 'quants diners guanyen'. Són negocis que tenen una rendibilitat molt ajustada pel volum de feina i la complexitat que tenen."

Sessió de perruqueria

Les perruqueries canines han tingut un increment de feina, no només perquè hi ha més gossos, sinó també perquè els seus amos en tenen més cura. Al centre Can Can, a Barcelona, la feina gairebé s'ha duplicat, segons Ana Sanjuan, que n'és l'encarregada:

"Si abans fèiem uns 10 gossos al dia, ara en podem fer 16 o 18. Tenim més personal i el personal que treballava a jornada parcial ara treballa a jornada completa. Estem creixent."

Les perruqueries canines tenen més feina perquè hi ha més gossos i es cuiden més (Catalunya Ràdio / Pilar García)

També tenen servei de spa:

"El servei de spa està destinat a gossos que tenen algun problema de pell, dermatitis, alopècia o gossos grans que tenen problemes articulars. No és un servei com l'entenem nosaltres d'anar a relaxar-nos. És clar que hi ha gossos que es relaxen, però aquesta no és la finalitat."

A la perruqueria canina New Dog, a Tarragona, també han notat un increment de la feina perquè, a més de tenir clients nous, hi ha famílies que han ampliat el nombre de gossos que tenen a casa, segons el responsable de l'establiment, Jordi Capel. També tenen servei veterinari i venda de menjar i complements:

"En perruqueria i accessoris hem crescut un 10%. El pinso deixa poc marge de benefici perquè hi ha molta competència per internet. I molts productes han pujat de preu perquè venen de fora, de fet, tot s'ha encarit."

Jordi Capel, pentinant un gos chow-chow (Catalunya Ràdio / Ricard Buigues)

Quant costa mantenir un gos?

Una família es gasta de mitjana a l'any al veterinari prop de 200 euros, segons les dades de VMS. Segons Ricard Parés, el que s'ha de comptar segur és la despesa en veterinari i menjar, la resta, són accessoris:

"Una visita de rutina a un veterinari, per posar xip, vacunar i desparasitar, és relativament econòmica, uns 31 euros de mitjana. Aquesta despesa és ineludible igual que el menjar, i te'n pots gastar 260 o 800 euros l'any despenent de l'animal. Ens fa molta gràcia comprar-li el llitet, joguines, ossos de plàstic perquè puguin rossegar, ens podem gastar molts diners en complements però el que hem d'assumir primer i que és ineludible és el veterinari i el menjar."

El futur dels gossos i del sector

Ara que ha passat la pandèmia i que pràcticament s'ha tornat a la normalitat, hi ha casos en què ja no es volen aquells animals que es van comprar o adoptar en una situació determinada. Segons Alfons Ruiz, s'hi estan trobant més del que voldrien:

"Ara ens estem trobant amb dues situacions. Gent que ens ha de deixar molt més el gos de residència, perquè no té tant de temps per cuidar-lo, i gent que ens demana com es pot deslliurar del gos perquè ja no el volen. Hem notat un increment del 200% d'aquestes consultes. Nosaltres els donem l'opció de la reeducació perquè la convivència sigui més fàcil."

I sobre el futur del sector, des del Consell de Col·legis Veterinaris, Ricard Parés pronostica que ja no creixerà al mateix ritme que els últims anys perquè la demanda s'estabilitzarà, i destaca que la tendència és que els centres es concentrin en grans grups, com ja està passant a altres països:

"Clíniques bones de Barcelona ja no són independents, pertanyen a un grup inversors. Aquells veterinaris que van crear un centre, ara ja no en són els amos. Hi ha països com Anglaterra o Països Baixos on aquest model ha anat creixent molt, i nosaltres anem cap a aquest camí."

Pilar Garcia entrevista a Ricard Parés, president del CCVC

No fa pas tants anys, els gossos només formaven part del món rural, ara són uns habitants més de les ciutats i els trobem al transport públic, a les botigues, als bars i restaurants... La convivència entre els que tenen gossos i als que no els agraden els animals potser es mereix un capítol a banda. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut