No és veritat que les vacunes de la covid hagin causat més morts que qualsevol altra vacuna
Fets o fakes

Un vídeo viral barreja la crítica a les mesures anticovid amb dades falses de morts per la vacuna

No és veritat que les vacunes de la covid hagin causat més morts que qualsevol altra vacuna. Es tracta d'una informació que circula de manera recurrent

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

Amb l'entrada en vigor del passaport covid comencen a aparèixer discursos que posen en dubte si cal o no, o si les restriccions que s'estan implantant són exagerades. Un d'aquests discursos s'ha fet viral a partir d'un post d'Instagram de l'usuari Roger Mercader, on qüestiona algunes de les mesures i fins i tot compara el certificat covid amb un passaport que suposadament es va utilitzar a l'Alemanya nazi. És un vídeo que ens heu fet arribar al mòbil del "Fets o fakes", el 677 070 940, preguntant-nos per la seva veracitat.

Enmig d'aquest discurs, amb contingut polític que el "Fets o fakes" no valora, Mercader afegeix alguna dada que no és certa. Afirma que el 50% de les morts totals derivades de vacunacions els últims 40 anys són a causa de les vacunes de la covid.

 

D'on surt la dada que pretén justificar l'argument?

La dada es basa en els informes del sistema de comunicació d'efectes adversos de les vacunes dels Estats Units, el Vaccine Advers Event Reporting System (VAERS) del Centre de Control i Prevenció de Malalties (el Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

Aquests organismes recopilen dades sobre els diversos efectes adversos relacionats amb la vacunació, des de trombosis fins a morts. Concretament, al VAERS qualsevol pacient o familiar d'algú que hagi patit un efecte advers ho pot comunicar, a més dels professionals sanitaris.

Pel que fa a la mortalitat, les dades recopilades indiquen que en el període en què s'han posat vacunes de la covid als Estats Units, que va des del 14 de desembre del 2020 fins al 29 de novembre del 2021, el VAERS ha rebut la notificació de 10.128 morts entre les persones que van rebre la vacuna (en els set dies anteriors). El que suposa el 0,0022% del total de vacunats.

 
 

Per què la dada de morts no té relació causa-efecte amb la vacuna?

Immediatament després de donar les dades de mortalitat, la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) subratlla en negreta que no necessàriament vol dir que les morts notificades siguin causades per la vacuna.

A més d'això, en l'apartat de descàrrega de responsabilitat del VAERS s'indica que les notificacions per si soles no es poden fer servir per determinar si la vacuna ha estat la causa o ha contribuït a provocar l'efecte advers.

Per veure-ho en un exemple, tal com explica aquest article del Nebraska Medicine, si una persona vacunada mor en un accident de trànsit, s'ha de notificar al VAERS com a persona vacunada morta.

Quantes morts per altres vacunes hi havia notificades?

Entre el 1997 i el 2013, el VAERS va tenir 2.149 morts notificades de persones que havien estat vacunades. S'estableix un període, que generalment és d'uns 7 dies després de la vacunació, en què es poden notificar els efectes adversos que s'hagin patit.

La majoria de les 2.149 morts registrades eren nens perquè és en les edats infantils quan es posen la majoria de les vacunes, una situació que ha canviat amb la pandèmia. S'ha de tenir en compte que la vacunació contra la covid ha estat una campanya sense precedents en què s'han vacunat milions de persones en només un any.

Segons les dades d'Our World in Data, als Estats Units uns 195 milions de persones tenen la pauta completa de la vacunació i, segons dades del CDC, s'han posat 459 milions de dosis en total.

Quines dades tenim aquí?

A tot l'Estat han mort 346 persones que havien rebut la vacuna fins al 14 de novembre del 2021, segons l'últim Informe de Farmacovigilància sobre les Vacunes de la covid-19 que elabora l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat.

Segons dades del Ministeri de Sanitat, a tot l'Estat hi ha 37.624.032 persones vacunades amb la pauta completa fins a l'1 de desembre del 2021. Les qui han rebut una dosi de la vacuna són 38.356.928 persones.

Però també en aquest cas es recorda que els efectes adversos que es comuniquen, com les morts, no volen dir que estiguin relacionats amb la vacunació.

 

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Notícies falsesCovid-19Vacunes
Anar al contingut