Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

Un gas que fa riure... o no tant

No és il·legal, es pot comprar fàcilment i, si se n'abusa, pot tenir conseqüències greus

Redacció Actualitzat

Una de les imatges que més ha sorprès dels botellots, segurament perquè també és força inèdita, ha estat la de joves, en grup o sols, que es posaven a la boca uns globus de colors, dels de les festes, i inhalaven el que hi hagués a dins.

De cop, hem descobert el "gas del riure", que a Europa ja ha estat tema de debat, que aquí també ja existia però que amb aquestes macrofestes al carrer s'ha fet més visible.

Els joves el consumeixen perquè provoca atacs d'hilaritat, els desinhibeix i els genera eufòria. Si fa no fa, els mateixos efectes que moltes drogues. Però justament, també com les drogues, si se'n fa un abús pot tenir conseqüències nocives i greus.

Què és el "gas del riure"?

El "gas del riure" és l'òxid nitrós o òxid de dinitrogen, un dels diversos compostos químics d'oxigen i nitrogen. Es pot presentar en format líquid o en gas comprimit i s'utilitza en petites quantitats en medicina, com a anestèsic i analgèsic, i també en el camp de l'estètica o la rebosteria, per a una cosa tan quotidiana com muntar la nata, per exemple.

Per això, i perquè no és il·legal, es pot comprar fàcilment, i encara més a través del comerç electrònic, on el trobarem normalment en forma de cartutxos metàl·lics. En els botellots, però, s'hi ha detectat una altra forma de distribució, com apunta el doctor August Supervia, coordinador de la Unitat de Toxicologia de l'Hospital del Mar:

"Actualment hi ha persones que compren cartutxos molt grans i ofereixen directament la venda dels globus carregats de gas."

Un gas que, a més, fa una olor agradable i té un gust dolç. Tot i així, Mireia Ventura, coordinadora del servei d'anàlisi de substàncies d'Energy Control, fa una crida a la calma:

"El consum d'òxid nitrós s'ha estès i s'ha fet més visible, però no és nou a casa nostra. Fins ara, els casos de morts i d'intoxicacions greus són molt pocs."

Ventura rebutja alarmismes i, per contra, defensa la informació i la pedagogia:

"És una substància força nova en l'ús recreatiu massiu en el nostre país i s'hauria d'educar sobre com minimitzar el risc si realment volen provar aquesta substància."

Quins efectes té?

Segons explica August Supervia, l'òxid nitrós és un depressor del sistema nerviós central i el primer que provoca és una petita disminució de l'activitat neuronal, i al cap de molt poc un estat d'inhibició i eufòria que és el que busquen els consumidors amb les dosis petites.

Amb entre 4 o 8 grams, el que acostuma ser un cartutx, els consumidors se senten relaxats, contents, tenen ganes de riure i estan una mica desconnectats de l'entorn. És a dir, es redueix la percepció de dolor o de por. Aquests efectes duren uns 5, 10 o 15 minuts.

Un gas que fa riure... o no tant
Els efectes de l'abús del gas del riure poden ser greus (Foto: iStock)

A mesura que augmentem les dosis, poden aparèixer més problemes, pot haver-hi depressió del nivell de consciència i canvis en la percepció del temps, inclús pot tenir efectes dissociatius i, en dosis ja molt altes, pot produir depressió neurològica i depressió respiratòria, si bé això ja és més rar.

Val a dir, però, com remarca el cap de Toxicologia de l'Hospital del Mar, que els metges no tenen cap manera de detectar la ingesta d'aquest gas en un pacient:

"No tenim cap anàlisi que ens pugui dir si han pres això o no. L'única manera de saber-ho és que ells n'admetin el consum."

Des del punt de vista de la prevenció, Ventura també adverteix sobre l'ús dels cartutxos:

"És important no aspirar-los directament ni intentar obrir-los, perquè el gas es troba a temperatures molt altes i si els consumidors se'l posessin directament a la boca es cremarien les vies respiratòries."

Segons Mirea Ventura, tenint en compte que les dosis petites i puntuals d'aquest gas no tenen un risc molt exagerat caldria difondre determinats consells a seguir per reduir al màxim els riscos:

Riscos en dosis altes i combinació amb altres substàncies

Si el consum de l'òxid nitrós es combina amb altres substàncies, sobretot si també són depressores com l'alcohol, els opiacis o l'èxtasi líquid, es potencien els efectes depressors de totes aquestes substàncies.

Si el que fem és afegir el gas a substàncies d'efectes dissociatius, que tenen potencial al·lucinogen, com la quetamina o la "pols d'àngel" o PCP, el resultat serà un augment dels efectes dissociatius.

Evidentment, els efectes de tot això es multipliquen amb les dosis altes o si s'utilitza de forma continuada. El consumidor tindria més disminució de consciència i augmentaria el risc de caiguda i de traumatismes.

Dosis encara més altes poden produir finalment la depressió respiratòria, dificultats per respirar o asfíxia. Ventura explica la falta d'oxigen per la disminució de la vitamina B12, cosa que també pot provocar la sensació de mareig. Un advertiment per als consumidors:

"El primer símptoma d'aquesta situació són els llavis morats i, si es detecta, juntament amb mal de cap i marejos, s'hauria d'aturar el consum immediatament."

Pot generar violència?

Segons Supervia, l'eufòria que genera el gas es pot associar a excitació i, si es barreja amb drogues o alcohol, és possible que la combinació acabi desembocant en actuacions violentes.

I addicció?

Mireia Ventura, que fa anys que treballa en l'assessorament en el consum de drogues, reconeix que encara no tenen estudis concloents sobre aquesta qüestió però insisteix que un ús compulsiu i seguit augmenta molt ràpid els riscos.

August Supervia recorda que, si bé en l'ús recreatiu no es té constància d'addiccions, l'ús anestèsic del gas de forma continuada sobre un pacient sí que ha arribat a provocar certa addicció, i remarca que alguns efectes poden arribar a ser crònics:

"El seu ús continuat pot provocar alteracions de medul·la espinal, dels nervis perifèrics o inclús arrítmies i efectes cardiològics."

Se n'ha de regular el consum?

L'ús recreatiu de l'òxid nitrós es remunta a molts anys enrere: es distribuïa a circs i fires justament per generar atacs de riure. Ara bé, quan el fenomen comença a aflorar, en ple segle XXI, al centre d'Europa s'obre el debat sobre la regulació i en algunes ciutats de França s'ha arribat a prohibir la venda del gas als menors d'edat.

Finalment, tant Ventura com Supervia insisteixen a apostar per la informació i la pedagogia, fins i tot a peu de carrer, entre els joves.

Però la coordinadora d'Energy Control també adverteix que la majoria de les consultes venen de part dels mitjans de comunicació, cosa que -apunta- s'ha d'evitar que es converteixi en un efecte altaveu.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut