Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

Seguretat al mòbil: guia per evitar que et hackegin les dades i els estalvis

Un expert en hackeig explica com s'ha d'activar el doble factor d'autenticació, la principal solució per evitar els ciberatacs

Mireia DalmauActualitzat

És una obvietat que ja frega el tòpic dir que avui dia tots plegats portem la vida al mòbil. Hi tenim el correu electrònic, les fotos de la família, les aplicacions per comunicar-nos amb tothom i les que ens serveixen per evadir-nos, jugar o, simplement, fer scroll i posar el cervell en mode avió.

Al mòbil fins i tot hi tenim l'aplicació del banc i el fem servir per pagar. I sovint, darrere de tots aquests perfils, comptes i usuaris hi tenim la mateixa adreça de correu electrònic, el mateix usuari, la mateixa contrasenya amb petites variacions. I ja són moltes les veus que ens avisen que això és el més pròxim a caminar despullat pel mig de la jungla.

Guia pràctica per evitar que ens hackegin el mòbil
Fer servir contrasenyes amb dates de naixement o el DNI no és bona idea. És millor fer fórmules alfanumèriques (Canva)

Aplicacions com Instagram i Twitter són punts d'entrada fàcils per a aquells que ens volen robar les dades o demanar rescats per recuperar el que és nostre. El pèrit judicial informàtic forense, cibercoach i expert en hackeig Bruno Pérez Juncà adverteix que haurem de començar a prendre mesures de protecció i que ja anem tard:

"Amb el nivell d'atacs que hi ha ara mateix, no aplicar mesures per evitar-ho és d'una irresponsabilitat total. Tothom és vulnerable."

Per protegir-nos, explica Juncà, sovint n'hi ha prou activant el doble factor d'autenticació.

El doble factor d'autenticació és bàsic per protegir els nostres dispositius
El doble factor d'autenticació és bàsic per protegir els nostres dispositius(canva)

Què és el doble factor d'autenticació?

El factor de doble autenticació és una capa de seguretat addicional, a més de la contrasenya. Es tracta d'un codi de seguretat que s'envia a l'usuari, a través d'un SMS al mòbil, que l'haurà d'introduir durant el procés de verificació. D'aquesta manera queda acreditat que som propietaris d'aquell dispositiu.

L'autenticació de doble factor ajuda a impedir que altres persones puguin accedir al teu compte.

Com s'activa?

Hi ha maneres diferents d'activar l'autenticació de doble factor, segons la plataforma o el dispositiu. Per activar el factor de doble autenticació per norma general has d'accedir a "Ajustos", entrar a "Privacitat" o "Seguretat" i un cop dins activar "Autenticació de doble factor".

Bruno Pérez Juncà explica que en tot cas "per saber com instal·lar-lo, pots escriure al teu dispositiu 2FA ("Two Factor Authentication") i et detallarà els passos que cal seguir".

Posar antivirus és una bona mesura?

Quan ens vam acostumar a fer servir ordinadors personals, tots ens vam familiaritzar amb noms com Panda, McAfee o Norton. Avui hauríem de tenir la prevenció de fer el mateix que fèiem amb el nostre PC i posar un antivirus al mòbil, tal com avisa Juncà:

"Com a mínim has de tenir instal·lat un antivirus, sobretot la gent gran. Servirà per filtrar continguts i adreces perilloses."

Segons explica Juncà, sovint moltes entitats bancàries exigeixen en la lletra petita dels seus contractes que tinguis un antivirus instal·lat al mòbil. En cas que no el tinguis, si ets víctima d'un robatori pots tenir problemes per demanar que et tornin els diners o perquè l'entitat es faci responsable de l'error de seguretat:

"És una mesura necessària per si tens qualsevol problema i has de demanar responsabilitats."

Altres consells per evitar ciberatacs són aquests:

  • No utilitzar un únic compte de correu. "Per exemple, n'has de tenir un per al banc i un altre per a les xarxes socials."
  • No posar mai la mateixa contrasenya. Ni posar sempre la mateixa una paraula i anar-hi afegint números darrere.
  • No dur mai la fotografia del DNI al mòbil. "Això és molt perillós perquè et poden suplantar la personalitat. Si vols portar el DNI al damunt, posa-hi una marca d'aigua i que digui que no és vàlid per a tràmits administratius."

Si ens hackegen què hem de fer?

El més important és denunciar-ho. Portar el cas a la policia serveix per fer estadístiques sobre ciberamenaces i cibercrims, i "així l'administració hi destinarà més mesures; ara mateix falten molts recursos", però també ens servirà per a posteriors reclamacions i per mirar de recuperar el que és nostre.

ARXIVAT A:
TecnologiaSeguretat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut