Què diuen exactament les bases del concurs de TV3 "Atrapa'm si pots"?
Fets o fakes

Què diuen exactament les bases del concurs "Atrapa'm si pots" sobre el català?

Després que el concurs de TV3 no acceptés "trigo" com a resposta, s'ha posat en dubte si les bases exigeixen que es respongui en català

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

La polèmica al voltant del concurs de TV3 "Atrapa'm si pots" està ocupant molt d'espai en el debat públic a Catalunya els darrers dies. El cap de setmana es va emetre una edició infantil del concurs i, en un moment del programa, a una de les concursants no li venia al cap la paraula "blat", que era la resposta correcta, i va demanar si podia respondre "trigo", en castellà.El presentador, Llucià Ferrer, li va dir que la resposta no era vàlida perquè calia donar-la en català.

Arran d'això, la reacció de partits polítics com Ciutadans o Vox i el ressò a les xarxes han fet créixer la polèmica i han fet esclatar, una altra vegada, les crítiques contra TV3 i la política lingüística a Catalunya.

Les bases del concurs exigeixen respondre en català?

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el director de TV3, Vicent Sanchis va voler tallar la polèmica d'arrel:

"A les normes del programa hi diu que qualsevol dubte s'ha de consultar al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. És un concurs en català, a vegades es juga amb la llengua i, evidentment, l'idioma del concurs és el català."

Malgrat aquestes declaracions, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que demanarà explicacions a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals:

"En aquest cas el que farem és demanar les pertinents explicacions a la CCMA perquè s'ha de donar una explicació coherent per part dels mitjans de comuniació públics de Catalunya que facin constar el seu respecte i donin unes explicacions en aquest tema."

La qüestió, però, queda clara un cop llegim les bases del concurs, que s'entreguen a tots els participants. En el primer apartat s'hi pot llegir literalment: "Les respostes donades han de ser correctes i exactes, sense canvis o matisos i en llengua catalana."

Què diuen exactament les bases del concurs de TV3 'Atrapa'm si pots'?
(TV3)

Més endavant a les bases queda també establert què passa en cas de dubte o de controvèrsia:

"En cas d'error, malentès o conflicte en relació amb les preguntes o respostes, si aquestes fossin ambigües, estiguessin mal formulades o la resposta pugui ser múltiple o en relació amb el funcionament de qualsevol part del CONCURS, la decisió que prengui la PRODUCTORA serà concloent i definitiva, comprometent-se el CONCURSANT a acatar-la íntegrament."

La família de la concursant no ha presentat cap mena de queixa ni ha demanat que s'accepti la resposta com a bona. La polèmica, per tant, s'ha cenyit a l'opinió pública, les xarxes i els partits polítics i no s'ha traslladat de cap manera al concurs que, d'altra banda, es va gravar fa pràcticament un any.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Televisió
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut