"Converses entre amics"
Portada del llibre "Converses entre amics", de Sally Rooney
La tarda de Catalunya Ràdio

Per què hauries de llegir (o no) "Converses entre amics" de Sally Rooney

A petició dels oients, l'editor Malcolm Otero llegeix i fa la crítica de la novel·la on l'escriptora explora les relacions d'amistat

RedaccióActualitzat

Cada dues setmanes els oients de "La tarda de Catalunya Ràdio" proposen al nostre "tastallibres", l'editor Malcolm Otero, que es llegeixi un llibre. I s'ha estrenat amb "Converses entre amics", una història de dues amigues irlandeses que havien estat parella però que, tot i deixar-ho, continuen igualment estant juntes.

Una és lesbiana i l'altra és bisexual (omnívora, segons la narradora). Van a la universitat i tenen 21 anys. Coneixen una escriptora de cert èxit casada amb un actor i tots quatre es fan amics. I una d'elles comença una relació clandestina amb el marit que dura gairebé tot el llibre.

"És un llibre molt contemporani. No en el sentit de la nostra època, sinó en el sentit estricte. Surten Netflix, fotopolles, sèries, cançons, emails, missatges, Ryanair, pírcings…" 

Punts a favor:

Otero destaca la manera com es reflecteix una generació amb consciència de si mateixa, dels seus sentiments, del seu estat mental. Com si fos una autopsicoanàlisi permanent. Li agrada l'ús dels diàlegs, que troba artificials però intel·ligents. També el tractament honest del sexe:

Carden molt però no hi ha sexe, perquè no cal. I m'agrada que hi ha gelosia entre parelles liberals: semblen fingir que no els importa però que en el fons són com la resta dels humans i no els agrada que et fiquis al llit amb altres. Això està bé.

Dublin, escenari de "Converses entre amics" / EFE / Aidan Crawley

En contra:

L'element més negatiu, segons el nostre editor expert, és que no li ha importat el conflicte que s'hi exposa. Que no t'importi si els enxampen, si es queda embarassada, si trenquen, si s'estimen o no. I tampoc s'acaba de creure la trama: 

"Tampoc no t'ho creus gaire, que unes nenes de 20 anys es facin amigues d'una parella d'èxit de trenta i bec. Tot és de cartró pedra. El llibre va tenir molt d'èxit. I ho entenc. Ningú estima realment ningú. S'enfaden, es reconcilien i tu passes pàgines com qui veu un programa de subhastes. 

El llibre és una pèrdua de temps? La resposta és no."

Altres novel·les sobre amigues:

Malcom ens fa les següents propostes: "L'amiga genial" d'Elena Ferrante". Situada als anys 50 i ambientada a la pobresa de Nàpols. I per a triangles amorosos, "La dona justa" de Sándor Márai. Cada part del llibre se centra en cada personatge i esmicola molt bé la complexitat de la relació. O si anem a un llibre més difícil, sempre tenim "El quartet d'Alexandria", de Lawrence Durrell.

ARXIVAT A:
Literatura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut