Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

Per què hauries de llegir (o no) "Ceniza en la boca", de Brenda Navarro

Malcolm Otero, entusiasmat amb un llibre que remou consciències i commou

RedaccióActualitzat

Si estàs buscant un llibre que et provoqui una sacsejada interior, ja l'has trobat. Malcolm Otero, el nostre "tastallibres", ha descobert una obra que l'ha colpit profundament: "Ceniza en la boca", de Brenda Navarro.

"No és un llibre amable, però és una joia única: És curt, de menys de 200 pàgines, i no li falta res."

Otero diu que és un llibre dur, que et remou, i que quan el tanques no te'l pots treure del cap perquè et fa reflexionar. "Com un cop de puny que fa mal, però vols que et continuïn colpejant."

De què va "Ceniza en la boca"?

Brenda Navarro és una mexicana que ha viscut a Barcelona. La novel·la comença amb el suïcidi del germà de la protagonista i narradora (és gairebé un soliloqui):

"'Ceniza en la boca' parla d'una noia que fa de mare del seu germà. Viuen amb els avis a Mèxic, mentre la seva mare és a Espanya. Més tard, tots dos es traslladaran a viure a Madrid i s'acabaran separant quan ella s'instal·li a Barcelona. El llibre continua amb el retorn d'ella a Madrid per recollir les cendres del seu germà, per portar-les a Mèxic."

Un llibre que tracta molts temes

Malcolm Otero explica que "Ceniza en la boca" tracta temes molt diversos, que ja s'han tocat en el món literari, però d'una manera molt interessant:

"Ens parla del desarrelament familiar, de les relacions complicades, de com entendre els sentiments quan algú se suïcida. Del racisme i la xenofòbia d'aquí, de la violència. De les ganes de viure, o no. De diners, de l'escassetat. De la solidaritat entre persones explotades. De masclisme. De la vida. De la vida dura."

Per què hauries de llegir (o no) 'Ceniza en la boca', de Brenda Navarro
L'escriptora mexicana Brenda Navarro (Flickr)

Per què és un llibre molt recomanable?

Malcolm Otero destaca sobretot la manera com l'autora explica la història, com està escrita, sense dramatismes però sense que sigui freda:

"És com una novel·la de formació en una vida fotuda i difícil. Tot està narrat amb un sentit net, profund i poètic alhora. És hipnòtic, magnètic. Un llibre que obre moltes portes, i darrere de cadascuna hi ha alguna cosa que et fa seguir."

A banda de com està escrit, Otero destaca també la idea del cansament vital:

"La protagonista ha lluitat sense parar pel seu germà, però es queda sense forces, sense ànim. La idea que hi ha moments en què et buides de vida. És molt commovedor. Però sense buscar les llàgrimes. És un llibre que és ple de veritat, no perquè hagi passat realment, que no ho sé, no conec l'autora, sinó perquè el to del llibre, una de les coses més difícils, és perfecte. I la veu que et parla te la creus, la sents, l'acompanyes."

Un llibre per a tot tipus de lectors

"Ceniza en la boca" és un llibre per a tothom, segons Malcolm Otero, perquè "ens parla a tots. No només per la pèrdua d'un familiar. També perquè cada escena podria passar al costat de casa nostra". I ho explica amb dos exemples: 

"En un moment de la novel·la, uns nois estan espantant Diego amb un bat. Ell vol entrar a casa seva i un veí, com que veu que no és blanc i no el coneix, no el deixa entrar i li bloqueja l'entrada al seu propi edifici. Fins i tot quan arriba la policia, el tracta com un delinqüent. Això passa a Madrid, a la novel·la, però podria passar aquí al costat." 

"També parla de violència de gènere en referència a la família de la protagonista a Mèxic. Però malauradament és un problema universal. I de les relacions familiars, amoroses i d'amistat, aquí analitzades amb naturalitat i d'una manera que se't fa familiar, sense jocs artificials ni accents narratius innecessaris."

Per tots aquests motius en Malcolm Otero diu que la novel·la és absolutament recomanable: "Jo aniria ara mateix a comprar aquest llibre. De fet, avui n'he comprat dos per regalar-los."

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut