Fets o fakes

No és cert que Colau blindi la plaça de Sant Jaume perquè no la xiulin: ho fa el Procicat

L'oposició a l'Ajuntament ha fet córrer la idea que el consistori vol tancar i controlar l'accés per evitar que els ciutadans xiulin l'alcaldessa, però es tanca per la pandèmia

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquest dijous 23 de setembre Barcelona dona el tret de sortida a les festes de la Mercè. A les set de la tarda es llegeix el pregó al Saló de Cent de l'Ajuntament i a tres quarts de vuit es fa el Toc d'inici, amb les colles populars a la plaça de Sant Jaume i amb la presència de les autoritats al balcó, com és tradició.

En aquest context, i amb el precedent de les xiulades a l'alcaldessa durant el pregó de les passades festes de Gràcia, diverses veus, inclosa la d'alguns grups de l'oposició a l'Ajuntament, s'han aixecat denunciant que l'Ajuntament vol blindar la plaça Sant Jaume i limitar-hi l'accés per evitar més xiulets.

És cert que la plaça estarà "blindada"?

Efectivament, la plaça Sant Jaume estarà tancada al pas dels vianants des de les cinc de la tarda fins a les deu del vespre del dia 24. El motiu del tancament és que la normativa del Procicat (a la pàgina 7,  punts h i f) obliga a fer els actes amb aforament limitat i control d'accés, i per controlar l'accés cal establir un perímetre de tanques i concentrar les entrades en punts concrets. Aquesta exigència s'ha donat en totes les festes majors dels darrers mesos i s'aplicarà en altres esdeveniments de la Mercè previstos a l'aire lliure.

En aquest cas, l'aforament total a l'interior de la plaça serà de 600 persones assegudes, segons explica el mateix Ajuntament. D'aquestes, 510 són per al públic i les entitats de cultura popular, i les 90 restants corresponen a invitació protocol·lària. El públic podia demanar-les per internet.

L'alcaldessa surt al balcó de la plaça en algun moment?

La possibilitat de xiular l'alcaldessa durant la lectura del pregó de la Mercè no existeix perquè el pregó es llegeix sempre al Saló de Cent del consistori. És cert que en algunes ocasions s'ha instal·lat una pantalla gegant a la plaça per seguir-lo des de fora però aquest any no es farà.

Això sí, l'alcaldessa, igual que la resta d'autoritats presents als actes d'arrencada de la festa, sí que sortirà al balcó per assistir al Toc d'inici on es presenten les colles de cultura popular de la ciutat.

Què en sabem del perímetre de seguretat que s'ha establert?

En les hores prèvies al pregó s'ha difós a xarxes socials el mapa que han distribuït des de protocol de l'ajuntament a les persones que tenen entrada per assistir al Toc d'inici. Alguns usuaris critiquen que el perímetre s'hagi establert molt lluny de la plaça.

Perímetre se seguretat de les festes de la Mercè

Segons han explicat al "Fets o fakes" fonts oficials de Mossos i de l'ajuntament, el dispositiu de seguretat ha estat elaborat per la Guàrdia Urbana i Mossos, actuant Mossos de reforç al dispositiu presentat per l'Ajuntament. Segons expliquen, els criteris per establir el perímetre son sempre "criteris de seguretat".

Mossos d'Esquadra afegeix aquesta explicació: "Aquest és un un dispositiu amb l'objectiu d'assegurar els nivells òptims de convivència, mobilitat i seguretat, per tal que l'ús dels espais públics es realitzin amb els màxims nivells de llibertat i de tolerància, tenint com a base la convivència, la tranquil·litat i el civisme".

 

 

ARXIVAT A:
Ada ColauLa MercèAjuntament de Barcelona
Anar al contingut