La Candida Auris, una nova amenaça mortal per a la humanitat?
És un fong que s'estén amb rapidesa, costa molt d'identificar, és resistent als medicaments i pot ser letal per a persones amb malalties prèvies
El fong Candida Auris s'ha propagat ràpidament pels Estats Units des que es va detectar el 2016 i ara com ara hi ha hagut casos a la meitat dels estats. L'Organització Mundial de la Salut adverteix que és una amenaça per a la salut i els Estats Units estan en alerta.
Què és la Candida Auris?
La Candida Auris és un fong que es pot trobar en tota mena de superfícies, també a la pell, i es pot transmetre de persona a persona. En cas que passi al torrent sanguini pot provocar infeccions greus. Aquest fong no sol ser perillós en persones sanes, però sí que suposa un alt risc de mortalitat en persones immunodeprimides; és a dir, en persones que tenen una patologia prèvia i amb un sistema immunològic debilitat.

La Candida Auris també es transmet a través d'equipaments mèdics i molts brots han sorgit en hospitals. El corresponsal de Catalunya Ràdio als EUA, Francesc Garriga, explica que un dels motius d'aquesta propagació a centres mèdics té relació amb la neteja i la higiene:
"A partir de la covid, els hospitals s'han omplert, s'han estressat. El nivell de neteja als hospitals dels EUA potser no seria el més òptim, menys encara quan hi ha tant moviment, i això ha produït que hagi augmentat exponencialment la transmissió d'aquest fong."
Per què és un fong perillós?
La Candida Auris mostra una alta resistència als fàrmacs i és difícil de reconèixer, malgrat que es va identificar per primer cop el 2009. És un fong que afecta persones malaltes. En molts casos, se'n confonen els símptomes amb els de la malaltia prèvia. Parlem de símptomes com febre, resistència als antibiòtics i/o malestar general.
El seu grau de perillositat en persones malaltes també respon al seu alt índex de mortalitat. Segons els estudis del Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA, 1 de cada 3 d'aquests pacients mor en el termini d'un mes.

El doctor Ferran Segura, professor emèrit de la Facultat de Medicina de la UAB i expresident de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, adverteix que aquesta dada és artificial i que s'ha de tenir en compte a quin grup de persones afecta aquest fong:
En tot cas, el CDC, l'organisme mèdic que controla les malalties als EUA, mostra la seva preocupació per la ràpida propagació d'aquest fong i adverteix que és un risc. L'escalfament global fa que alguns fongs ho tinguin més fàcil per sobreviure, segons el doctor Ferran Segura."Quan hi ha un brot en un hospital, amb pacients que són a l'UCI o han estat en trasplantaments, qualsevol infecció pot ser mortal. En canvi, aquest fong pot afectar persones sanes sense cap risc per a la salut."
Com es pot tractar?
Un altre dels problemes que comporta la Candida Auris, i que la fa més perillosa que altres fongs, és la seva resistència als fàrmacs. Segons el doctor Segura, els fongs es tracten amb antifúngics, però la Candida Auris hi és més resistent.
"Només respon a un grup concret d'antifúngics, que són les equinocandines. Però, fins i tot s'han descrit alguns casos on aquest fong hi és resistent."
De fet, les autoritats alerten que, ara per ara, s'hi pot fer poca cosa, ja que és molt difícil de combatre. Per frenar-ne la propagació, aconsellen mantenir una neteja i una higiene òptimes.
Hem de tenir por d'un brot a Catalunya?
L'any 2016 es va detectar un brot a l'Hospital de La Fe de València que va durar uns anys. Hi va haver més de 80 casos. Segons el doctor Segura, en els últims anys se n'han detectat més casos arreu de l'Estat.
"I a Catalunya? Si a Catalunya no n'hem tingut cap cas, en algun moment en tindrem. D'això en podem estar segurs."