Excursions amb gossos: cinc elements imprescindibles per sortir a la natura amb seguretat
Les passejades per la natura són molt gratificants per als gossos
La tarda de Catalunya Ràdio

Guia per anar d'excursió amb gossos

Portar aigua i menjar per al gos o medicaments contra les picades d'insectes són alguns dels consells de la veterinària Paola Salvin

Actualitzat

Amb l'arribada del bon temps, sempre és una bona idea fer una excursió a la natura amb els nostres gossos. Aquesta mena de passejos són molt enriquidors per a les mascotes: són rutes més llargues, en les quals descobreixen llocs nous i amb olors desconegudes. A més, el fet de no haver de portar corretja els ofereix una millor qualitat del passeig.

Abans de sortir de casa, cal assegurar-se que duem tot el material necessari per estar preparats davant qualsevol mena d'inconvenient. La veterinària Paola Salvin ens fa una llista del que hem de dur sempre a la motxilla per gaudir d'una passejada agradable i segura amb les nostres mascotes.

Elements necessaris per passejar amb la teva mascota:

1. Menjar i aigua per al gos: La hidratació és molt important per als animals de companyia, perquè ells fan el doble d'exercici que nosaltres. Si no ens recordem de portar prou aigua, començaran a beure aigua de llocs no adequats, com rius, bassals i altres aigües estancades en les quals pot haver-hi paràsits.

2. Aigua calenta o amb vinagre: durant la primavera abunden les processionàries, unes erugues que causen grans irritacions a les nostres mascotes. En el cas que el nostre gos tingui contacte amb una processionària, cal netejar la zona afectada (sense refregar l'àrea) amb aigua calenta o amb aigua i vinagre. D'aquesta manera, es neutralitzarà la toxina.

3. Tractaments especials: Depenent de la zona on anem, caldrà aplicar a les nostres mascotes tractaments especials. Per exemple, si anem als voltants del delta de l'Ebre, haurem de tractar el nostre gos contra la dirofilària, causada pel cuc del cor que habita a la zona. En altres zones de Catalunya, hem d'anar amb compte amb la leishmània i preparar el nostre animal amb els collarets, les pipetes o les vacunes necessàries, abans de sortir a la natura.

4. Tractaments complementaris: Si estem planejant una excursió a una zona en què hi ha bestiar, les paparres estan a l'ordre del dia. En aquests casos haurem de combinar diferents tractaments: si regularment apliquem al nostre gos pipetes antiparàsits, li haurem de donar un comprimit en contra d'aquest tipus de paràsits. També és recomanable aplicar-li citronella en èpoques en les quals abunden els mosquits, per evitar picades. Aquest tractament es distribueix en diferents formats, com collarets o esprais.

Excursions amb gossos: cinc elements imprescindibles per sortir a la natura amb seguretat
Es recomana portar medicaments per tractar possibles picades d'insectes (iStock)

5. Medicines contra les picades d'abelles: En casos de gran inflamació, és recomanable portar dins la motxilla cortisona d'efecte ràpid i curt. És recomanable consultar el veterinari abans de sortir per si l'animal té cap contraindicació o al·lèrgia i perquè ens ensenyi com posar la medicació, perquè normalment s'aplica amb una injecció intramuscular. En qualsevol cas, és molt important recordar que, com els humans, cada animal reacciona de manera diferent davant aquesta mena de picades. Sempre que els piqui una abella, es recomana anar al veterinari, encara que se'ls hi hagi aplicat la injecció.

Per prevenir possibles malalties parasitàries durant les excursions, cal que eviteu que el gos begui aigua estancada, ja que no es pot saber d'on prové. També cal que el vostre animal no es mengi els animals que caci, perquè no sabem quin és l'estat de salut de l'animal capturat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut