El món de la nutrició és ple de modes. En els últims anys, moltes persones han decidit fer una dieta baixa o lliure de gluten, pensant a millorar la seva salut d'alguna manera. Fins i tot s'ha promogut una imatge de vida sana associada a no menjar farines o altres aliments amb gluten. Però sense intolerància té sentit, això? El gluten és tan dolent com diuen alguns? O tan necessari com diuen d'altres? Mirem de respondre a aquestes qüestions. Què és el gluten? El gluten és un conjunt de proteïnes que trobem, sobretot, en alguns cereals com el blat, l'ordi, la civada i el sègol. També hi és en altres cereals menys coneguts com la malta o l'espelta. Suposa el 80% de les proteïnes del blat. Fins ara sabíem que les persones celíaques no en poden prendre. Són aproximadament l'1% de la població. Però fa poc temps s'ha descobert que hi ha un grup de població que, sense ser celíac, té problemes si pren gluten: tenen el que s'anomena sensibilitat al gluten no celíaca. Són entre un 3 i un 7% de la població. Hi ha qui diu que tothom hauria de retirar el gluten i hi ha qui diu el contrari, que només ho haurien de fer els celíacs i que seguir una dieta sense gluten no té cap avantatge. Amb els estudis a la mà, les dues posicions estan equivocades. És perillós seguir una dieta sense gluten? No és perillós seguir una dieta sense gluten. Sabeu per què ho sabem? Perquè aleshores els celíacs tindrien problemes molt greus. I també n'haurien tingut tots els nostres avantpassats que van viure abans de la revolució agrícola, fa 10.000 anys. El que és perillós és seguir una dieta poc saludable. Una dieta sense gluten és més sana? La salut de moltes persones que deixen de prendre gluten pot arribar a millorar per tres raons: O bé tenen sensibilitat no celíaca al gluten i, per tant, quan en deixen de prendre es troben més bé. O tenen problemes digestius greus, com la malaltia de Crohn. O bé perquè quan deixen el gluten milloren radicalment la seva dieta i deixen de menjar porqueries. Pel que fa a aquest últim punt, cal recordar que el gluten es troba sobretot al blat. I quin és un dels ingredients principals del menjar ultraprocessat? El blat! Si us fixeu en les etiquetes, us sorprendrà la quantitat de productes que contenen blat o directament gluten als ingredients. La llista no s'acaba mai! Pot empitjorar la salut quan es deixa el gluten? Hi ha vegades que les persones que deixen el gluten empitjoren i és perquè acaben menjant pitjor i de manera molt desequilibrada. I això ve donat per dos motius molt concrets: El fet d'obsessionar-se amb el gluten pot portar a consumir només productes etiquetats sense gluten. Però alerta: ni les pastanagues, ni el bròquil, ni les pomes, ni les llenties, ni el lluç contenen gluten, encara que no es venguin amb aquesta etiqueta. Eliminar tots aquestes productes de la dieta és molt poc sa. Molts productes sense gluten són ultraprocessats absolutament poc recomanables: hi ha pastissos o galetes que tenen l'etiqueta sense gluten però que de saludables en tenen ben poc. La majoria d'ultraprocessats duen gluten, però el motiu per evitar-los no és aquest Les persones que han de ser molt i molt primmirades amb el gluten són els celíacs, perquè els hi va la salut i si mengen gluten poden tenir un problema greu. Els que tenen sensibilitat no celíaca al gluten també han de vigilar, però no tant. La resta podem menjar aliments amb gluten tranquil·lament. Ara bé, no menjar gluten no és un problema sempre que la dieta sigui equilibrada. Repetim, poden viure perfectament sense gluten, igual que podem viure sense carn, sense pastanagues o sense llet. El que hem de tenir clar és que hem d'obtenir els nutrients d'aquests aliments amb productes alternatius.