Nou de cada deu catalans reconeix haver seguit una dieta en algun moment de la seva vida, i un de cada cinc fa règim de manera habitual, segons les enquestes. La majoria d'aquests intents fracassen, però els experts són taxatius: aprimar-se és possible, i fer-ho sense passar gana, també. Només cal saber com. En què ens equivoquem? D'entrada, abocar-nos directament a fer règim. Els estudis ens diuen que les dietes funcionen a curt termini, però que no es poden sostenir en el temps i que quan els abandonem tornem a ser on érem... o pitjor! Segons un estudi publicat al British Medical Journal sobre els 14 règims més populars, en la majoria de casos els seus beneficis no duren més d'un any. L'estudi no és cap broma: es va fer amb 22.000 persones que seguien un d'aquests 14 règims. Al cap de sis mesos, les persones havien perdut de mitjana quatre quilos i mig, fos quin fos el règim escollit. La majoria van millorar els paràmetres de colesterol i pressió sanguínia. Però no van poder mantenir el règim i els beneficis van desaparèixer al cap de 12 mesos. Això demostra que l'única dieta que realment funciona és aquella que és sostenible en el temps. Per aconseguir-ho hem de canviar algunes de les idees equivocades que tenim sobre què significa realment fer règim i evitar caure en aquests errors. Quins són aquests errors? 1. Pensar en el pes i no en la salut: En general, una dieta ben feta ha de servir per sempre i no només per perdre pes durant un període de temps determinat. Canviem el xip: hem de menjar bé per guanyar salut i no per perdre pes: la pèrdua de pes, si és que la necessitem, ja arribarà. Això deixa espai per fer excepcions de tant en tant i ens permet no viure el règim com una condemna. 2. No fer activitat física: L'activitat física és el complement perfecte per al règim, ens ajuda a millorar la composició corporal i a millorar infinitat de paràmetres de salut. Fer exercici cardiovascular és important, però no menystinguem els exercicis de força (pesos o treball amb el propi pes corporal): els estudis ens diuen que contribueixen a la salut general del cos per exemple, poden millorar l'absorció de calci als ossos i ens ajuden a perdre greix amb més rapidesa. 3. Passar gana: Una dieta ben feta com que és per sempre no ens ha de fer passar gana, més aviat al contrari. Si tens gana fent règim hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar, i el règim s'acabarà convertint en una tortura totalment innecessària. Resultat: l'abandonaràs. Un règim que fa passar gana està condemnat al fracàs (Unsplash) 4. Intentar fer canvis dràstics de la nit al dia: Els canvis han de ser progressius i els hem d'anar interioritzant fins que es converteixin en hàbits que puguem seguir sense pensar; per tant, primer una cosa i després l'altra. 5. Esforçar-se: No, no cal esforçar-se, i això lliga amb el segon consell. Es tracta, en la mesura del possible, d'eliminar la força de voluntat de l'equació: qui vol estar esforçant-se contínuament per menjar bé? Si no pots evitar menjar galetes a la nit, no en tinguis a casa i la teva necessitat d'esforçar-te haurà baixat de manera radical. En lloc de passar-te dues hores cada nit lluitant contra la temptació, fes un esforç puntual el dia que vagis al súper i no en compris. 6. Pesar-nos massa sovint: Si bé el pes és un bon indicador, no ens dona tota la informació. Podem perdre greix i guanyar múscul i acabarem pesant més, però tindrem un aspecte més prim. O podem perdre múscul i no greix, i acabarem pesant menys però no estarem sans. El pes és un element més, així que és millor no obsessionar-se per aquesta qüestió. 7. Buscar pèrdues de pes massa ràpides: Els millors règims són els que promouen una pèrdua de pes lenta i gradual, d'entre 500 a 800 g a la setmana com a molt. Si en perdem més, és bastant probable que quan deixem la dieta arribi el temible efecte rebot. En general, una pèrdua de pes superior a 1 kg a la setmana només és recomanable per a persones amb obesitat de risc o esportistes sota estricte control d'un professional. 8. Fiar-ho tot a les calories: Tot i que per aprimar-se s'han de tenir en compte, les calories no són, ni molt menys, el més important. Pensar només en calories ens pot portar a menjar productes ultraprocessats baixos en calories però insans, com alguns productes light, o evitar menjar productes molt sans però rics en calories com els olis, l'alvocat o la fruita seca. 9. No menjar prou nutrients: El típic cas de "menjo una amanideta". Si restringim les calories, podem reduir dràsticament la quantitat i la qualitat de nutrients. És fàcil caure en desequilibris que ens poden portar problemes de salut: falta de calci, ferro, vitamines. Finalment, cal recordar una vegada més que el més recomanable per perdre pes de manera saludable és posar-se en mans d'un especialista en nutrició.