La tarda de Catalunya Ràdio

Com vestir-se quan fa molt de fred: la regla de les tres capes

Portar diverses peces de roba genera una cambra d'aire que aïlla millor que una sola peça molt gruixuda

Maria Francesc Pacheco

Quan les temperatures cauen en picat, com aquesta setmana, toca abrigar-se més que mai, però no sempre ho fem del tot bé. El biòleg i divulgador Pere Renom defensa, a "La tarda de Catalunya Ràdio", que portant tres capes de roba, si estan ben administrades, n'hi ha prou.

Les tres capes de roba: la millor tècnica per suportar el fred

Pere Renom explica que les tres capes de roba són la solució més pràctica tant per al clima mediterrani durant l'hivern com a l'alta muntanya o al mateix Àrtic:

"La primera capa, o "second skin", és una samarreta que ha d'estar molt arrapada i ha de poder eliminar ràpidament la suor. La segona t'ha de donar confort tèrmic; pot ser el polar o el plomissol. I l'última ha de parar el vent i ha de ser impermeable, però també ha de transpirar una mica."

El problema dels teixits transpirables durant les èpoques de fred és el risc de refredar-se quan entra una mica d'aigua, d'humitat o vent. Perquè això no arribi a passar, Pere Renom esmenta l'existència d'una jaqueta termosegellada que no permet l'entrada d'aire ni per la cremallera.

Per què vestir a capes és millor que no pas dur una sola peça molt gruixuda?

A partir de les exploracions fetes a l'Àrtic al llarg de la història, concretament les de l'explorador noruec Fridtjof Nansen, es va descobrir que un jersei de llana no era tan pràctic com portar dues capes més primes.

La clau és la cambra d'aire que es crea entre les dues peces de roba:

"El que escalfa és la mateixa calor corporal. L'aire que es crea entre els dos teixits conserva la temperatura. Aleshores, si el vent no permet que aquest aire s'escapi, estarem aïllats del fred."

La sensació de fred la sentim sobretot quan fa més vent. El motiu és que s'endú una capa molt lleu d'aire que hem escalfat amb el nostre propi cos. Per tant, hem d'aconseguir una peça de roba que no deixi passar l'aire.

Joey de la sèrie "Friends" vestit amb més de tres capes de roba (Friends)

Hi ha alguna peça de roba que ens protegeixi definitivament del fred?

Renom explica que, a causa de la demanda al mercat, diverses empreses han intentat crear un producte que pogués complir aquest requisit.

"És cert que hi ha jaquetes que pretenen ser polivalents i substitueixen una capa per ser 2 en 1. Però, en realitat, no acaben de funcionar. Són més recomanables les tres capes."

No obstant això, Renom recorda que ja existeix una peça de roba des de fa temps que compleix aquesta funció. Es coneix com la parca inuit, típica dels pobles del pol nord. En aquelles civilitzacions feien servir la pell de foca o de caribú per suportar temperatures de fins a quaranta o cinquanta sota zero.

Parca inuit. Font: Canva

El cos es pot acostumar a les baixes temperatures?

Un cas excepcional és el de l'holandès Wim Hof, d'uns 63 anys, que ha arribat a desenvolupar un mètode per resistir el fred.  

Té fins a 26 rècords mundials aguantant temperatures sota zero o corrent una marató amb els peus nus sobre gel i neu.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut