El pa de pagès de Montserrat Forners
El pa de pagès de Montserrat Forners està elaborat amb massa mare i amb una llarga fermentació
LA TARDA DE CATALUNYA RÀDIO

Com és el millor pa de pagès de Catalunya?

El premi de l'edició 2022 l'ha aconseguit la fleca barcelonina Montserrat Forners, un negoci centenari

RedaccióActualitzat

El pa de pagès català és un dels pocs pans que tenen una indicació geogràfica protegida (IGP). El fet que tingui aquesta IGP exigeix una sèrie de requisits que s'han de complir a l'hora d'elaborar-lo (rodó, imatge rústica, crosta cruixent...). I qui millor ho fa és la fleca Montserrat Forners. Un obrador situat al Baix Guinardó de Barcelona guardonat amb el Premi al Millor Pa de Pagès d'aquest any.

Es tracta d'un negoci familiar fundat l'any 1894 per on ja han passat quatre generacions i que actualment regenta en Marc Casamitjana.

"He tingut la sort de construir un bon equip, amb un cap d'obrador com és el David Hernández. Per a nosaltres és molt important poder crear un projecte que reivindiqui la cultura del pa, l'organolèptica, la nutrició, i fer un producte de qualitat."

Marc Casamitjana, propietari de Montserrat Forners
Marc Casamitjana, propietari de Montserrat Forners (Foto: padepagescatala.org)

Com és el millor pa de pagès?

Exteriorment, el pa de la fleca Montserrat Forners és una peça amb format rodó i crosta de color caramel. Està elaborat amb massa mare, amb una llarga fermentació i cocció en un forn de sola. En canvi, quan l'obrim trobem una molla suau, de color blanc trencat i amb aroma de cereal.

"Cada artesà té la seva lectura. A mi, una molla molt densa no m'acaba d'encaixar. Defenso els pans amb una textura suau perquè després a la boca és molt agradable."

Llesca del pa de pagès de Montserrat Forners
El pa de pagès de Montserrat Forners té una molla de color blanc trencat i aroma de cereal (foto: Montserrat Forners)

Segons Casamitjana, intenten que sigui un pa de pagès que agradi a tots els paladars i combini amb molts productes, ja que es tracta d'un pa de baixa acidesa. A més, assegura que, si es vol conservar durant dies, és millor comprar-lo sense tallar.

Pel propietari de Montserrat Forners, és important reivindicar la cultura del pa, elaborat amb farines de qualitat i en comerços de proximitat.

"Defenso comprar el pa a fleques amb bons obradors i bons processos. A Barcelona hi ha forners que fan autèntiques virgueries de pans."

 

El pa de pagès de Montserrat Forners
El pa de pagès de Montserrat Forners, el millor del 2022 (Foto: Montserrat Forners)

A banda del Premi al Millor Pa de Pagès de Catalunya, la fleca Montserrat Forners va obtenir el Premi al Millor Pa de Sant Jordi el 2018 i el del Millor Llonguet de Catalunya el 2021.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut