Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La tarda de Catalunya Ràdio

5 motius que et decidiran (o no) a fer testament

La pandèmia dispara la tramitació de testaments i la gestió d'herències a tot l'Estat

Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Freixes Carbonell

Redactor de "La tarda de Catalunya Ràdio"

Actualitzat

Per molt modèlica que sigui la relació entre els membres d'una família, el repartiment d'una herència la pot posar en risc. La millor manera de salvar situacions incòmodes és deixar-ho tot detallat al testament. Perquè, en definitiva, no fer testament pot acabar sortint molt car.

Tot i que Catalunya és la comunitat on històricament es fan més testaments, amb la pandèmia han augmentat considerablement les peticions a tot l'estat espanyol.

El notari Albert Domingo i l'advocat especialitzat en herències Alejandro Ebrat plantegen i responen els dubtes més freqüents sobre testaments i herències a "La tarda de Catalunya Ràdio".

La conclusió és clara: sempre serà millor morir amb el testament fet. I ho argumenten amb 5 perquès concrets: 

1. Perquè a Catalunya hi ha llegítima

La llegítima és el percentatge de l'herència que la persona que mor no pot decidir qui el rebrà ja que la llei l'assigna sí o sí als "legítims" hereus, generalment, als fills.

A Catalunya la llegítima és la segona més baixa de l'Estat, un 25%, mentre que, per exemple, a les Illes Balears és del 33% i al País Valencià, del 66%. 

Herències: cinc motius que et decidiran a fer testament
Deixar per escrit com s'ha de repartir una herència és la millor manera d'evitar conflictes familiars (iStock)

En un testament català, per tant, es poden assignar lliurement tres quartes parts del patrimoni a qui es vulgui. La resta, ens agradi o no, se la repartiran primer els fills i, si no n'hi ha, els pares.

2. Perquè no cal ser ric per fer testament

Els experts coincideixen que el testament té un preu molt raonable, és un tràmit molt simple i serveix per evitar conflictes en un moment de tensió entre hereus com és el del repartiment dels béns d'una persona estimada.

Alejandro Ebrat: "La família és el que queda després de repartir-se una herència."

El notari no costa més de 50 euros, i només en casos on realment hi ha molt de patrimoni caldria contractar un advocat especialitzat en herències. 

3. Perquè la teva exparella no pugui heretar

Pot la mare o pare dels teus fills heretar els teus béns? En principi no, però sense testament i amb menors pel mig es poden donar casos on l'exparella sí pot quedar-s'ho tot.

Per exemple, si una mare i el seu fill tenen un accident i primer mor ella i al cap d'uns dies ell, el patrimoni passaria de la mare al fill i del fill al seu pare, és a dir, l'exparella.

És per això que en casos de separació els experts recomanen especialment deixar per escrit davant de notari com cal repartir el patrimoni i a partir de quina edat es vol donar accés al menor als béns que el seu progenitor va deixar en herència. 

4. Perquè és quasi impossible desheretar

El Codi Civil permet des del 2008 desheretar els qui tenen dret a la llegítima, però és molt difícil demostrar en un jutjat un motiu de pes que no sigui un intent d'assassinat o similar. 

Alejandro Ebrat: "Fa 40 anys que portem herències al despatx d'advocats i no hem guanyat mai un cas de desheretament."

El testament permet, almenys, deixar ben clar on va a parar el patrimoni del qual sí podem disposar lliurement. A Catalunya, el 75%.

Herències: cinc motius que et decidiran a fer testament
Els advocats aconsellen el repartiment dels béns en vida (iStock)

5. Per evitar que algú malintencionat hereti 

Hi ha persones grans que estan sotmeses a captació de voluntat, és a dir, que algú es pot aprofitar d'elles perquè facin un testament a última hora. 

Alejandro Ebrat: "A partir dels dos anys de convivència, com pot passar amb un o una cuidadora, la relació és equiparable al matrimoni i aquestes persones podrien reclamar una part de l'herència."

Per prevenir això existeixen els pactes successoris, un tipus de testament que no es pot canviar i que preval per damunt de testaments posteriors.

El més habitual és que els progenitors, acompanyats dels hereus, facin el pacte successori, que només es podria canviar en presència de les mateixes persones que l'han subscrit. 

En definitiva, notaris i advocats recomanen deixar-ho tot lligat en vida per evitar malentesos. Al cap i a la fi, diuen, res destrueix més famílies que una mort sense testament. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut