Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

Una app detecta problemes cardíacs a través de la veu

L'aplicació capta els canvis que es produeixen a les cordes vocals quan hi ha una disfunció cardíaca

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La insuficiència cardíaca és una afecció crònica que afecta més d'un 2% de la població adulta de l'Estat i que es manifesta per brots que provoquen un empitjorament del pacient i sovint la seva hospitalització. La malaltia és la primera causa d'ingrés hospitalari de gent de més de 65 anys i poder preveure aquestes recaigudes és important perquè amb el tractament adequat es podrien evitar les complicacions i l'hospitalització del malalt. 

Un 2% de la població pateix insuficiència cardíaca i ha d'ingressar sovint a l'hospital (Flickr)

Amb aquest objectiu l'Hospital de Bellvitge, l'Institut de Recerca IDIBELL, la farmacèutica AstraZeneca i la companyia israeliana Cordio Medical han iniciat la primera prova amb pacients d'un dispositiu que a través de la veu pot avisar d'una recaiguda fins a 18 dies abans que es produeixi. 

Un biomarcador per monitoritzar la insuficiència cardíaca

L'aplicació per a dispositius mòbils es diu HearOTM i utilitza intel·ligència artificial per detectar a través de la parla signes d'empitjorament, complicacions o descompensacions en persones amb insuficiència cardíaca. 
Quan hi ha una recaiguda, el cor bombeja més i la sang queda embassada a la zona pulmonar. Això impregna de líquid les estructures respiratòries i aquest excés de líquid pot afectar les cordes vocals i fer canviar la veu, encara que el pacient no tingui cap símptoma. 

L'app detecta els canvis a la veu provocats per l'excés de líquid al pulmó vinculat a la insuficiència cardíaca (IDIBELL)

L'app treballa amb aprenentatge automàtic, basat en mostres de parla de pacients en situació normal i en moments de descompensació cardíaca. Quan comença el procés de recaiguda, és capaç d'analitzar les diferències de veu i detectar l'inici de complicacions, com assegura el responsable del Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars de l'IDIBELL, Josep Comín Colet. 

"Sabem que aquests pacients tenen un canvi en el patró de sons que emeten quan parlen i això és el que utilitza aquesta tecnologia."

"Amb algoritmes d'intel·ligència artificial, l'app fa una anàlisi de la veu del pacient quan està estable i això li permet avisar quan aquests patrons comencen a canviar."

La nova eina detecta aquesta afectació a les cordes vocals amb una efectivitat molt alta. Pot predir un 79,6% de les recaigudes en pacients amb insuficiència cardíaca congestiva que es troben estables i fins a 18 dies abans que es produeixi aquest brot. I això pot evitar mortalitat i hospitalitzacions, i millorar la qualitat de vida d'aquests pacients.  

Analitzant la veu, l'app pot predir un 79,6% de les recaigudes 18 dies abans que es produeixin (Pexels)


Avisa per poder actuar de manera precoç

Quan el dispositiu detecta alteracions en la veu que indiquen que la persona està començant una descompensació envia una alerta, tant al pacient com al metge, per poder actuar de manera ràpida i eficaç.

Per fer-ho, l'app incorpora unes alarmes visibles al quadre de comandaments que generen aquest avís. 

"El sistema és capaç de veure si estan en recaiguda i llavors genera una alerta, de manera que podem fer intervencions de manera precoç i evitar aquesta recaiguda."

En l'assaig de l'aplicació hi participen 50 pacients de l'Hospital de Bellvitge, que també reben formació sobre el seu funcionament.

"Als pacients amb risc futur de recaigudes els ensenyarem a utilitzar aquesta aplicació. Comptaran amb aquesta eina perquè puguin enviar-nos cada dia el resultat de la informació parlada per saber si estan o no en recaiguda."

Durant 6 mesos s'assajarà l'aplicació i es farà formació a pacients i professionals sobre com utilitzar-la (Pexels)

La prova servirà també perquè professionals diversos es familiaritzin amb l'ús de la nova eina, com ara cardiòlegs, internistes i infermeres de pràctica avançada de la Unitat Multidisciplinària d'Insuficiència Cardíaca Comunitària de l'hospital.

L'objectiu de la prova pilot, que durarà 6 mesos, és valorar la utilitat de l'aplicació, que ja ha estat validada en estudis a Israel i als Estats Units amb resultats molt bons.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut