Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

Un anticòs de nova generació per tractar tumors resistents a la immunoteràpia

L'estratègia, basada en un anticòs que es pot unir a dos antígens alhora, permet que s'estimuli la immunitat contra els tumors de manera més efectiva i duradora

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

El GEN1046 és un anticòs que pot actuar contra dos antígens diferents dels càncers la qual cosa fa pensar que podria oferir una alternativa de tractament a pacients amb tumors sòlids avançats que no responen a la immunoteràpia i que han patit recaigudes. 

En l'assaig, liderat per la Universitat de Navarra i publicat fa poc a la revista Cancer Discovery  amb participació d'investigadors de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron (VHIO), els investigadors han vist que l'anticòs permetia controlar el càncer en el 65,5% dels participants.

L'anticòs actua amb un mecanisme doble contra el càncer (VHIO)

Aquests resultats fan pensar als responsables de l'estudi que l'anticòs pot omplir un buit clínic per tractar tumors poc sensibles a la immunoteràpia, com reconeix la doctora Elena Garralda, del VHIO.

"Un dels mecanismes que tenen els tumors per poder créixer és posar-se una màscara perquè el sistema immunitari no els reconegui.

I ja tenim fàrmacs que treuen aquesta màscara i que han revolucionat el tractament de molts d'aquests càncers, però alguns tumors generen resistències i continuen progressant."

L'anticòs pot ser útil per tractar tumors que no responen a la immunoteràpia (Flickr)

Provat per primera vegada en pacients humans

Per comprovar l'efecte del GEN1046 a les cèl·lules tumorals es van fer diferents proves tant in vitro com en models animals. El que es va veure és que el nou fàrmac és capaç que alguns tumors insensibles a la immunoteràpia tinguin una resposta al tractament.

El compost va demostrar una activitat antitumoral molt potent gràcies a l'activació i estimulació del sistema immunitari amb la qual cosa es va iniciar també un primer estudi en fase 1 en humans, concretament en pacients tractats amb altres teràpies prèvies i amb tumors resistents. 

El nou fàrmac té una acció antitumoral molt potent (pxhere)

Doble acció contra el càncer

Una de les principals novetats del nou anticòs és que actua amb dos mecanismes diferents: treu els frens del sistema immunitari i ajuda a potenciar-ne l'activitat però només en cèl·lules que tenen una determinada proteïna, PD-L1.

"És un anticòs bioespecífic. Té com dos braços. Un li serveix per treure la màscara amb la qual s'han protegit els tumors perquè el sistema immunitari els pugui veure i matar-los, i l'altre dona força al sistema immunitari per lluitar contra el càncer. És com posar benzina al limfòcit perquè pugui atacar de manera més eficaç el tumor."

Els bons resultats el converteixen en un bon candidat per a teràpies futures en aquest tipus de malalts i amb menys efectes adversos que altres teràpies.   

"Ja s'havien intentat en el passat estratègies similars però resultaven molt tòxiques i el que hem vist amb aquest fàrmac és que tenim menys toxicitat, perquè activem els limfòcits del sistema immunitari allà on és el tumor, i també aconseguim revertir la resistència a la immunoteràpia." 

Elena Garralda és la responsable de la investigació a l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron (VHIO)

Ara els responsables de la recerca han iniciat un assaig més ampli, en fase 2, per obtenir dades més sòlides d'eficàcia i seguretat del nou anticòs. 

Per saber-ne més

Un estudi identifica noves vies que expliquen la relació entre la diabetis i el càncer

El greix en persones amb diabetis afavoreix els tumors (pexels-pavel-danilyuk)

L'estudi constata que el teixit adipós, el greix corporal, de les persones amb diabetis produeix proteïnes que afavoreixen el desenvolupament de tumors.

La recerca l'ha liderat un equip de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, la URV, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i el CIBERDEM.

Identificades dues proteïnes que modulen el comportament de les cèl·lules mare de la pell

L'alteració en dues proteïnes afavoreix els tumors de pell (CSIC)

Un estudi d'investigadors del Centre d'Investigació del Càncer del CSIC i de la Universitat de Salamanca ha identificat dues proteïnes que modulen el comportament d'aquestes cèl·lules cutànies.

L'alteració afavoreix l'aparició de tumors per la qual cosa la recerca, publicada a Oncogene, pot ajudar a desenvolupar noves teràpies antitumorals. 

Descobreixen marcadors de mal pronòstic en pacients amb càncer de còlon i recte

Un conjunt de marcadors indiquen pitjor pronòstic del càncer colorectal (Hospital del Mar )

Investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques han identificat un conjunt de marcadors que determinarien un pitjor pronòstic del càncer colorectal perquè faciliten que les cèl·lules canceroses sobrevisquin a la quimioteràpia.

És a dir, la seva activitat genera resistència als tractaments. L'avenç permetrà estudiar tractaments dirigits contra aquests nous marcadors i poder oferir noves alternatives terapèutiques a un 30% dels afectats per aquests tumors. 

La Poma us recomana...

Un llibre que ens dona pautes per enriquir la nostra flora intestinal que té un paper molt important en la nostra salut
 

El llibre resumeix els avenços científics sobre microbioma i explica com aplicar-los al nostre dia a dia (sanborns.com)

"La ciència de la microbiota", de la divulgadora científica Cristina Sáez i la Fundació Alícia, combina informació per conèixer millor els bacteris del nostre microbioma amb informació molt pràctica per tenir una flora intestinal sana.

Hi trobarem dades sobre els últims avenços científics relacionats amb la microbiota però també consells per aplicar aquests descobriments al nostre dia a dia i, fins i tot, receptes per tenir cura dels nostres bacteris.

Tot plegat, amb un extens contingut de definicions que ens ajudaran a conèixer millor el món del nostre microbioma i com podem protegir-lo per millorar la nostra salut i evitar malalties.

ARXIVAT A:
SalutCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut