Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

La depressió augmenta un 50% les morts per malaltia cardíaca

Un estudi demostra que els trastorns mentals multipliquen la mortalitat per càncer, diabetis i malalties cardiovasculars

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La prevenció o detecció precoç dels trastorns mentals podria millorar no només la salut mental sinó també la salut física. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi liderat pel King's College London, publicat a la revista World Psychiatry, i que ha comptat amb participació catalana de l'IDIBAPS, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi SunyerEs tracta d'una recerca prospectiva amb dades de milions de pacients.

 Joaquim Raduà és el cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat de l'IDIBAPS, investigador del CIBERSAM i professor associat de la Universitat de Barcelona, que ha participat en la investigació. 

"Els trastorns mentals empitjoren significativament el pronòstic de moltes malalties físiques. Si poguéssim preveure o tractar amb més eficàcia aquests trastorns, no només milloraríem la salut mental de la població sinó que a més podríem evitar gran part de la mortalitat de malalties com el càncer, l'infart o la diabetis."

La depressió multiplica per 3 la mortalitat per diabetis (pixnio)

Les malalties cardiovasculars, el càncer, les malalties respiratòries cròniques i la diabetis són responsables de més del 50% de les morts mundials. D'altra banda, els trastorns mentals són una causa important de discapacitat a escala global i d'anys de vida perduts.

Fins ara, tot i que hi ha evidència que associa els trastorns mentals amb altres malalties, no s'havia detallat quin impacte tenen aquests trastorns en el pronòstic i evolució clínica de les patologies físiques.

La depressió i l'esquizofrènia són els trastorns mentals que més afecten altres malalties (flickr)

La depressió, factor de risc

En l'estudi, els investigadors han avaluat l'impacte que tenen els trastorns mentals en les malalties físiques, com l'infart de miocardi o el càncer, com poden empitjorar la seva evolució i augmentar el risc de mortalitat. 

La recerca ha demostrat que l'estat d'ànim, sobretot la depressió, constitueix un factor de risc important per a esdeveniments adversos, entre d'altres, en les malalties cardiovasculars. Així, la depressió augmenta un 184% el risc de mortalitat en els pacients amb diabetis, un 44% en els pacients amb insuficiència cardíaca, i un 41% en els pacients amb insuficiència renal.

També augmenta un 52% el risc de problemes cardíacs importants en els pacients amb infart de miocardi i un 111% el risc de demència en els pacients amb diabetis.

L'esquizofrènia augmenta un 50% les morts per malalties cardiovasculars (PxHere)

De fet, han vist que els dos trastorns amb més incidència en patologies físiques són l'esquizofrènia i la depressió

"Tenir depressió multiplica per 3 la mortalitat en pacients diabètics i augmenta un 50% la mortalitat per malaltia cardíaca. I en el cas de l'esquizofrènia, vam veure que incrementa un 75% la mortalitat per càncer i un 50% les morts per malalties cardiovasculars."

Encreuament de milions de dades 

Per a l'estudi es van examinar per primer cop totes les revisions i anàlisis fetes sobre l'associació entre trastorns mentals i malalties físiques per quantificar l'evidència d'aquesta relació i estimar quantes malalties físiques i morts es podrien arribar a evitar si es reduïssin o es detectessin de forma precoç els trastorns mentals.

En conjunt es van identificar més de 20.000 articles potencialment rellevants i finalment es van avaluar més de 200 estudis.

Prevenir les malalties mentals també reduiria les morts per altres patologies (wikimedia)

Millorar la salut mental per reduir la mortalitat general

Però, a més, l'estudi avalua fins a quin punt podríem prevenir morts per aquestes malalties físiques millorant l'eficàcia dels tractaments contra aquests trastorns mentals. 

"Si poguéssim reduir la depressió podríem arribar a evitar una de cada quatre morts en pacients diabètics. I si poguéssim reduir l'esquizofrènia, podríem arribar a evitar una de cada vuit morts per malalties cardiovasculars."

"La prevenció adreçada a detectar de forma precoç diversos trastorns mentals, com l'abús d'alcohol, la depressió o l'esquizofrènia, podrien reduir la incidència de diversos esdeveniments adversos en persones amb altres tipus de malalties."

L'estudi confirma que la pitjor evolució de determinades malalties físiques en persones amb un trastorn mental es deuen a un conjunt de factors, com ara mecanismes biològics comuns però també aspectes de conducta relacionats amb el trastorn mental.

 

Per saber-ne més:

Prebiòtics contra addiccions

Els probiòtics poden ajudar a lluitar contra l'alcoholisme (rawpixe)

Una dieta rica en prebiòtics i probiòtics pot ajudar a reduir la possibilitat de recaigudes relacionades amb l'addicció a l'alcohol. És el que demostra un estudi amb ratolins de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques.

El que van fer és tractar els animals amb una barreja de probiòtics i prebiòtics abans i durant la ingesta d'alcohol. Els resultats demostren que aquest tipus de dieta pot evitar recaigudes en l'addicció a l'alcohol, segons Patrícia Robledo, una de les autores de l'estudi.

"Els ratolins que van rebre el tractament eren menys propensos a la recaiguda quan tornaven a estar exposats a l'alcohol en comparació amb els ratolins control."

La mida de dues regions del cervell pot predir l'eficàcia del tractament contra el TOC en infants

La mida de dues regions cerebrals pot ajudar a predir la resposta a la teràpia contra el TOC (Dries Buytaert)

Un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL, de la Universitat de Barcelona i del CIBERSAM ha observat que els infants que tenen una mida més gran de dues estructures de l'escorça prefrontal responen millor a la teràpia cognitiva i conductual contra el trastorn obsessivocompulsiu.

El resultat de la recerca és important perquè poder predir l'èxit del tractament pot accelerar els seus resultats i evitar costos al sistema sanitari. 

La jardineria pot ajudar a reduir el risc de càncer i millorar la salut mental 

Conrear un hort disminueix el risc de patir càncer o malalties mentals (Flickr )

Un estudi amb participació de l'Institut de Salut Global de Barcelona conclou que les persones que cultiven un hort mengen més fibra i fan més activitat física i això contribueix a fer que pateixin menys estrès i ansietat i que facin una dieta protectora contra els tumors. En l'estudi van reclutar 291 adults que no feien jardineria i a la meitat se'ls va assignar feina en horts comunitaris.

Els que conreaven l'hort van consumir més fibra, la qual cosa va incidir en les seves respostes inflamatòries i immunitàries, i van incrementar la seva activitat física, factors protectors contra el càncer. 

Però, a més, els responsables de l'estudi van veure que aquest grup presentava menys estrès i ansietat i que va millorar en general la seva salut mental.


La Poma us recomana...

Un llibre referent sobre el TOC, el trastorn obsessivocompulsiu

El llibre és l'obra més completa fins ara sobre el trastorn obsessivocompulsiu (HarperCollinsIberica)

Es tracta de l'obra "Desbloquea tu cerebro" del prestigiós psiquiatre expert en TOC Jeffrey Schwartz. L'obra ajuda a identificar els símptomes d'aquest trastorn i resumeix la tècnica que va desenvolupar Schwart per intentar fer-hi front.

El llibre explica el procés de quatre etapes que haurien de seguir els afectats per TOC per minimitzar-ne els símptomes i recuperar qualitat de vida. Bàsicament, destaca la importància que els afectats reconeguin i acceptin que pateixen el trastorn, intentin identificar-ne els efectes i puguin adquirir hàbits que els permetin revertir-los.

Una obra de referència que ofereix una visió molt completa sobre les característiques del TOC i com afecta la vida d'aquells que el pateixen.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científicaSalut Mental
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut