Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

Investigadors catalans descobreixen una nova malaltia autoimmune que afecta les neurones

Científics de l'IDIBAPS-Hospital Clínic identifiquen aquesta encefalitis després de comprovar que alguns pacients patien símptomes de causa desconeguda i tenien anticossos contra elements d'un receptor neuronal

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Les encefalitis autoimmunes són un conjunt de malalties inflamatòries del sistema nerviós central en què el sistema immunitari ataca per error proteïnes de l'organisme.

Un estudi del grup de recerca del Clínic IDIBAPS Patogènesi de les malalties neuronals autoimmunes ha descrit un nou tipus d'encefalitis autoimmune que no es coneixia fins ara, l'encefalitis anti-Gluk2, en la qual es veuen afectats receptors de neurotransmissors o proteïnes de la superfície neuronal.

La nova malaltia és una encefalitis provocada per un mal funcionament del sistema immunitari (Flickr)

La recerca, finançada en bona part per La Caixa, l'ha publicada la revista Annals of Neurology i demostra que l'acció dels anticossos evita que algunes proteïnes neuronals funcionin correctament, com explica Lídia Sabater, una de les responsables de la investigació. 

"Les teves defenses que haurien de protegir-te contra infeccions s'equivoquen i produeixen anticossos que ataquen les neurones. I vam veure que teníem alguns malalts sense diagnòstic clar i amb símptomes en comú. Tots tenien afectat el cerebel, que és una part del cervell que controla l'equilibri i el moviment."

Investigadors de l'IDIBAPS van veure que hi havia pacients amb símptomes iguals i que no corresponien a cap patologia coneguda (IDIBAPS)

La malaltia provoca diversos símptomes neuropsiquiàtrics

Els pacients amb encefalitis autoimmunes poden presentar diferents tipus d'alteracions, com ara canvis de comportament, psicosis, convulsions i dèficits cognitius i de memòria, entre altres. 

Els malalts que patien la nova encefalitis tenien alteracions dels impulsos cerebrals, la qual cosa afectava la comunicació entre neurones.

"Tenien vòmits, mal de cap i inestabilitat de la marxa. I vam descobrir que el que els passava és que tenien anticossos contra el receptor neuronal de Kainat. Aquests receptors estaven disminuïts i per això els missatges a les neurones no arribaven bé."

Afecten persones de qualsevol edat

Les encefalitis autoimmunes poden afectar tothom i algun dels subtipus apareix en nens i adults joves. Un cop descoberta aquesta nova malaltia els estudis posteriors se centraran a veure en quins grups de població és més prevalent.

" En tots els pacients els impulsos elèctrics són menors i ara cal fer nous estudis per veure com de freqüent és aquesta nova encefalitis."

La recerca permetrà fer un abordatge correcte de la malaltia en els afectats, ja que fins ara es pensava que els seus símptomes tenien un origen viral i, per tant, no rebien el tractament adequat.

Les encefalitis autoimmunes poden afectar persones de qualsevol edat (Pixabay)

Una quinzena d'encefalitis autoimmunes

De moment hi ha detectades setze encefalitis autoimmunes que afecten el sistema nerviós central. Representen la tercera part de totes les encefalitis que es donen al món i fins que no es van descriure com a malalties autoimmunes es confonien amb trastorns psiquiàtrics.

 

Per saber-ne més:

Descobert què permet a la vitamina D modular el sistema immunitari.

Investigadors de l'Institut de Recerca contra la leucèmia Josep Carreras i l'Hospital Germans Trias i Pujol han identificat un mecanisme epigenètic, és a dir, vinculat a l'expressió dels gens, a través del qual la vitamina D pot controlar la resposta immunitària davant de malalties autoimmunes com l'esclerosi múltiple o l'artritis reumatoide.

La investigació obre la porta a fer servir fàrmacs existents per optimitzar la producció de les cèl·lules dendrítiques, implicades en aquest procés. 

Cèl·lules dendrítiques (wikipedia)

Investigadors del CSIC desenvolupen un anticòs monoclonal per tractar malalties autoimmunes com la psoriasi.

L'anticòs actua sobre el sistema immunitari per augmentar l'activitat antiinflamatòria i atenuar la inflamació causada per la malaltia. A banda de poder tractar la psoriasi, aquest anticòs podria ser útil en teràpies contra l'artritis provocada per aquesta afecció. 

L'anticòs que desenvolupen podria ajudar a tractar la psoriasi i l'artritis vinculada a la malaltia (CSIC)

Avenç en el coneixement de les causes de la diabetis de tipus 1.

Investigadors de la UPF han descobert el paper en la malaltia de les mateixes cèl·lules que produeixen la insulina. Lorenzo Pasquali, un dels responsables de la investigació, defensa que això pot ajudar a determinar com algunes variants de l'ADN predisposen a la diabetis.

"Ens permet identificar gens implicats en el desenvolupament de la malaltia i la possibilitat de trobar dianes terapèutiques que ens puguin ajudar a preservar les cèl·lules que produeixen insulina en els pacients amb diabetis tipus 1."

"La poma" et recomana...

Un àlbum il·lustrat sobre l'apassionant món dels animals més petits (Errata Naturae editores)

Us proposem un llibre il·lustrat que ens descobreix els misteris d'alguns dels habitants més petits del planeta. "Bichos", de la periodista Nathalie Tordiman, el naturalista Julien Norwood i la il·lustradora Emmanuelle Tchoukriel, és un complet àlbum ple de dibuixos i d'informació que pot agradar a totes les edats.

Hi trobareu curiositats i detalls sobre animals tan diferents com les papallones, els mol·luscos o les aranyes carnívores. I descobrireu, per exemple, com s'organitza un rusc d'abelles o com es distribueixen els espais dins d'un formiguer.

El llibre ens parla de més de 200 espècies diferents i inclou també activitats com ara reptes i preguntes o tallers per avaluar els vostres coneixements sobre aquests petits animalons. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut