Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

Imprimeixen tumors de mama en 3D utilitzant teixit de porc

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya recreen la complexa composició de tumors humans al laboratori amb teixits de mama de porc femella

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

El càncer de mama és el més prevalent entre les dones però alhora un dels més difícils de reproduir al laboratori. Aquest tipus de tumors estan formats per teixits molt complexos que estan envoltats d'un microambient molt concret que fa que no es puguin recrear fàcilment les seves condicions reals, pas indispensable per poder-los estudiar i tractar. 

Recrear el microambient del càncer de mama és molt important per poder-lo estudiar (wikimedia)

Teixit de porc com a suport a les cèl·lules humanes

El que han fet ara els investigadors de l'IBEC ha estat elaborar una tinta biològica amb teixit de mama de porc femella que serveix de base per al creixement de cèl·lules canceroses humanes.

Al teixit de porc se li extreuen les cèl·lules per poder afegir-ne d'humanes. 

La tinta que han elaborat els investigadors permet el creixement de les cèl·lules canceroses (flickr)

A diferència d'altres gels utilitzats fins ara, el teixit de porc permet reproduir la matriu extracel·lular, una part bàsica del microambient del tumor implicada en el seu creixement.

És a dir, en aquesta investigació  han aconseguit recrear el suport que tenen els tumors, que és el que permet el desenvolupament de les cèl·lules canceroses, com explica Bàrbara Blanco-Fernández, primera autora de l'estudi:

 "Hem pogut desenvolupar, per primera vegada, una biotinta a partir de teixits mamaris desproveïts de les seves cèl·lules capaç de mimetitzar les característiques mecàniques i bioquímiques de la matriu extracel·lular de la mama humana."

"Poder reproduir aquesta matriu és molt important perquè té un paper determinant en l'evolució de la malaltia, ja que dificulta que els fàrmacs puguin ser efectius contra els tumors."

Els investigadors han utilitzat teixit de mama de porc femella (IBEC)

Impressió de tumors de mama reals

La tinta formada pel teixit de porc i per les cèl·lules de càncers de mama humans s'imprimeix en 3D i al cap d'uns dies d'incubació s'obté un tumor de mama humà que es podrà fer servir per estudiar el seu comportament i evolució al laboratori:

"El que tenim és la mama de porc a la qual hem tret totes les cèl·lules i també tots els lípids, que no ens permetrien imprimir, i ens quedem amb els altres components, com proteïnes o l'àcid hialurònic."

"Amb aquest material muntem la tinta afegint-hi altres components que ens permetin imprimir i recrear la duresa de l'hidrogel perquè sigui el més similar possible al tumor de mama."

"Quan tenim aquesta tinta hi afegim cèl·lules humanes, ho fiquem tot a la impressora i podem imprimir la forma que vulguem que s'assembli al màxim a la morfologia del tumor."

Els investigadors han aconseguit imprimir tumors de mama humans (IBEC)

El resultat és molt més útil per a la investigació que els mètodes actuals:

"Els avantatges de la impressió 3D és que ens permet que el resultat sigui molt més reproduïble i ens pot permetre recrear l'organització d'elements que hi ha dintre del tumor, la massa tumoral, l'estroma, que és el teixit del voltant molt implicat en com es comporta el tumor, per saber, per exemple, si respondrà a fàrmacs o si farà metàstasi."

Generar tumors de mama al laboratori pot tenir moltes aplicacions contra la malaltia (IBEC)

Múltiples aplicacions en la lluita contra el càncer

Aquest nou model permetrà, entre altres aplicacions, fabricar tumors artificials per estudiar el desenvolupament del càncer i els processos de metàstasi i immunosupressió, i servirà de plataforma per poder assajar noves estratègies contra la malaltia:

"En el futur podrem estudiar, per exemple, el paper de la matriu extracel·lular en el càncer de mama. Podríem també posar-hi cèl·lules de pacients per aplicar teràpies personalitzades, o per fer estudis preclínics reduint molt la utilització d'animals i amb resultats encara més eficaços." 

El càncer de mama és el càncer més diagnosticat en dones, amb prop de 2,3 milions de nous casos al món cada any, cosa que significa que 1 de cada 12 dones patiran aquesta malaltia al llarg de la seva vida. 

 

Per saber-ne més:

Creen hologrames acústics en 3D per tractar malalties del sistema nerviós:

Els hologrames acústics poden millorar el tractament de malalties del sistema nerviós (CSIC)

Investigadors del CSIC desenvolupen una nova tecnologia basada en hologrames 3D que podria millorar el tractament de patologies com l'Alzheimer o el Parkinson.

Aquests hologrames sonors faciliten l'administració de fàrmacs en malalties que afecten el sistema nerviós central perquè es poden focalitzar i tenen molta capacitat de generar efectes terapèutics de forma precisa i no invasiva. 

L'Hospital Sant Joan de Déu, primer a Catalunya que fabrica i subministra òrgans impresos en 3D:

Comptar amb òrgans en 3D de pacients permet preparar millor la cirurgia (Sant Joan de Déu)

El centre està autoritzat per fabricar i distribuir a altres hospitals productes ortoprotètics fets a mida. Es tracta de reproduccions a mida real d'òrgans de pacients que s'han d'operar perquè el cirurgians puguin assajar abans la millor estratègia quirúrgica i planificar les intervencions abans d'entrar al quiròfan.

L'hospital també ofereix reproduccions de models anatòmics patològics perquè els assistents a cursos de cirurgia puguin practicar les noves tècniques quirúrgiques que els ensenyen.

Desenvolupen una tecnologia per reconstruir caps en 3D amb alta precisió a partir de tres imatges:

Reproduir caps en 3D serveix d'ajuda en intervencions reconstructives i estètiques (UPC)

Investigadors de la UPC, l'IRI i l'empresa Crisalix han creat un sistema basat en les xarxes neuronals profundes, que permet reconstruir caps humans en 3D a partir de tan sols tres fotografies, i ajuda a planificar millor les intervencions de cirurgia estètica i reconstructiva.

Disposar de models precisos del cap en 3D és fonamental en el plantejament d'una cirurgia estètica o reconstructiva, ja que ajuda a planificar millor la intervenció.

 

La Poma us recomana...

L'obra de Pereyra ens descobreix com sobreviure a l'espai gràcies a la química de les roques (cienciadesofa)

Aquesta setmana viatgem a altres planetes i us recomanem un llibre que ens explica com la química i la geologia ens poden ajudar a sobreviure a l'espai. "Guia para sobrevivir en el espacio", de l'enginyer i divulgador científic Jordi Pereyra, ens mostra com podríem viure en un planeta hostil gràcies als elements químics presents a les roques, al gel o als gasos de les atmosferes més diverses. 

Hi descobrirem, per exemple, com viure a base de gel fos, com extraure oxigen del diòxid de carboni o com crear el nostre propi hort espacial. Una obra de butxaca per a futurs astronautes però també per a qualsevol que vulgui descobrir quines són les possibilitats de viure que tindríem en altres planetes. 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut