Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La poma de Newton

El colesterol bo protegeix de morir de Covid-19

Un estudi de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi demostra que les persones amb nivells alts d'HDL a la sang presenten menys mortalitat davant el SARS-CoV-2

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Investigadors de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi han realitzat un ampli estudi que demostra que les persones amb un colesterol bo alt tenen una menor mortalitat per infecció de covid-19 que les persones amb un colesterol HDL baix, independentment d'altres factors de risc.

És a dir, el colesterol bo actuaria com a factor de protecció davant la possibilitat de mort per SARS-CoV-2. Com més alt sigui el colesterol HDL, menys possibilitats de mort per Covid-19, assegura José María Mostaza, president de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi. 

"Aquestes diferències en la mortalitat són independents de l'edat, del sexe, del pes o de la presència de qualsevol altra malaltia prèvia. En tots els casos, com més alt és el colesterol bo, menys possibilitats de morir com a conseqüència de la infecció per covid-19."

Les HDL protegeixen de morir per Covid-19 independentment d'altres factors (Rayne Zaayman-GallantEMBL)

L'estudi ha avaluat la relació entre els nivells de colesterol bo previs a la infecció i la mortalitat entre 600.000 pacients més grans de 75 anys infectats de SARS-CoV-2 i ha demostrat que la protecció del colesterol bo era sobretot evident entre les dones.

"En aquest grup de persones d'edat avançada, un HDL més alt abans del contagi s'associava a un risc menor de morir, i aquesta relació va ser especialment clara entre les dones."

L'estudi va incloure tota la població de Madrid més gran de 75 anys

Els investigadors van fer seguiment durant el 2020 de 593.342 persones de més de 75 anys. 36.966 van tenir una infecció per SARS-CoV-2 durant l'estudi i a tots se'ls havia mesurat el colesterol almenys una vegada en els cinc anys anteriors. De tots els participants en l'estudi, 9.689, és a dir, un 26,2%, van morir a causa de la infecció.

En la recerca també han participat investigadors del Servei de Medicina Interna de l'Hospital La Paz, de la conselleria madrilenya de Sanitat, de la Fundació de Recerca i Innovació Biosanitària d'Atenció Primària, la Direcció General de Salut Pública i el Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid-IdiPaz.

L'estudi ha analitzat la relació entre HDL i mort per covid-19 en 600.000 persones (pixabay)

El colesterol bo i les malalties infeccioses i virals

Altres estudis ja van demostrar que el colesterol bo podia tenir un efecte antiviral. Alguns assajos epidemiològics han mostrat en el passat que la concentració baixa d'HDL s'ha associat amb una major mortalitat total i cardiovascular, més risc d'infeccions bacterianes i virals, i més risc de mort relacionada amb malalties infeccioses.

És a dir, tota aquesta recerca sembla demostrar que les proteïnes del colesterol bo protegeixen contra infeccions virals perquè inhibeixen l'acció dels virus i disminueixen la seva entrada a les cèl·lules. 

"Les proteïnes presents en les partícules d'HDL ajuden a contenir les infeccions virals i també podrien protegir de la mortalitat per Covid-19 perquè redueixen la taxa de complicació per altres infeccions bacterianes i contribueixen a neutralitzar la resposta immune exagerada característica d'aquesta malaltia." 

La mortalitat en pacients infectats per SARS-CoV-2 està causada principalment per una resposta immunitària exagerada que indueix dany pulmonar i vascular, que deriva en una insuficiència respiratòria aguda. I també per un risc més gran d'infeccions bacterianes
associades. 

El colesterol bo ha demostrat tenir efecte antiviral (wikipedia)

Els principals factors de risc de la covid-19 també comporten nivells baixos de colesterol bo

Els resultats de l'estudi aporten noves dades sobre el risc de gravetat per covid-19 que fins ara estava associat sobretot a l'edat avançada, l'obesitat, la hipertensió o el tabaquisme. I es dona el cas que tots aquests elements també estan relacionats amb nivells baixos de proteïnes d'HDL a la sang.

Els resultats de l'estudi apunten, doncs, cap a la necessitat de fomentar hàbits de vida i d'alimentació que contribueixin a incrementar el colesterol bo com a mesura també de prevenció davant la infecció per coronavirus.

Per saber-ne més...

Estudien si el microbioma pot ser un indicador de gravetat en la covid-19. El que s'ha demostrat fins ara és que la infecció modifica el nostre microbioma. Per això els científics volen saber també si el microbioma pot ser un biomarcador de l'evolució de la malaltia o si pot predisposar a tenir una covid persistent, com explica Roger Paredes, infectòleg i investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

"La mateixa infecció per covid altera la composició del microbioma i aleshores en un segon terme aquesta alteració podria tenir influència en com es desenvolupa la presentació clínica de la covid."

La covid-19 modifica la microbiota del nostre cos (flirk)

Un nou estudi suggereix que la infecció per covid-19 incrementaria fins a 15 vegades el risc de tenir una miocarditis o una pericarditis. 
Segons aquesta recerca d'investigadors australians, la infecció també augmenta 7 vegades el risc de tenir un embolisme pulmonar, 5 vegades el risc de patir fallada renal i 4 el de tenir un infart de miocardi. Els responsables de l'estudi conclouen que les dades reforcen la importància de mantenir mesures de contenció del virus, com ara la vacunació. 

Es confirma que la covid-19 pot danyar el cor (Max Pixel)

Descobertes dues noves mutacions genètiques que predisposen homes joves i sense malalties prèvies a tenir una covid-19 greu. Les han identificat investigadors de l'IDIBELL-Hospital de Bellvitge i de la Universitat de Barcelona en una recerca finançada per La Marató. Han trobat dues noves variants d'un gen fins ara no descrites que també s'associen a una covid-19 més greu en homes sans. Aquestes mutacions afecten sobretot homes perquè estan vinculades al cromosoma X del qual el sexe masculí només té una còpia. En el cas de les dones, que en tenen dues, per veure's afectades caldria que les dues còpies portessin aquesta alteració. 

Motius genètics predisposen els homes a patir una covid-19 més greu (pixabay)

La Poma et recomana:

La nostra recomanació és una obra que ens endinsa en el fascinant món de les matemàtiques.

El llibre ens descobreix la part divertida de les matemàtiques (Agapea.com)

"Contar las matemáticas", del professor de secundària David Hernández, ens mostra el que hi ha al darrere dels principals teoremes i conceptes numèrics, i ens acosta a una cara nova i molt atractiva de les matemàtiques. Descobrirem, per exemple, per què comptem fins a 10, qui van ser els inventors de la geometria o què s'amaga darrere el número PI. I també la vinculació entre la ciència dels números i altres disciplines, com la pintura o la literatura. Un llibre per als apassionats de les equacions però també per als que creuen que tenen al·lèrgia als números i potser és que encara no han descobert la seva cara més divertida.

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioRecerca científicaCiènciaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut