La nova normalitat serà una normalitat regulada

La mascareta i la distància física, obligatòries fins que hi hagi vacuna per a la Covid
Actualitzat
La nova normalitat serà una normalitat regulada

Només el 6% dels catalans tenen anticossos contra el coronavirus. Un percentatge baix, en relació a l'impacte que la COVID19 ha tingut en les vides dels més de 7,7 milions de persones que viuen a Catalunya. Les xifres de morts i les d'infectats, encara que provisionals, són altíssimes. Les xifres d'immunitat, baixíssimes.

Només 6 de cada 100 catalans tenen defenses contra aquest virus. Si fa no fa, la mateixa proporció que fa un mes, quan el pic era molt més a prop. Hi ha més pacients amb anticossos a les zones més poblades, que són també les més castigades: les que acumulen més contagis i més morts.

La lectura positiva -que malgrat tot, n'hi ha- és que el virus està circulant menys, per tant, la pandèmia va clarament a la baixa. Però sense immunitat de grup i sobretot sense vacuna, el virus seguirà campant.

Fins aquí les dades: les evidències científiques. A partir d'aquí, la interpretació política. Amb aquest diagnòstic, el govern espanyol desvela que la nova normalitat que anunciava fa dos mesos serà una normalitat regulada, amb directrius marcades des de La Moncloa i una desescalada lenta, molt lenta, en el retorn de competències. Per començar: mascaretes i distància física obligatòries fins que hi hagi vacuna. Ben aviat, esperem, el decàleg de normes i regulacions dictades a cop de BOE per saber com ens haurem de moure i de relacionar a partir d'ara. Pedro Sánchez sembla amoïnat per l'endemà de l'aixecament de l'estat d'alarma.

No hauria de fer vertigen retornar a la ciutadania la plenitud de llibertats que li pertoquen. Perquè no serà fàcil la normalitat post-pandèmia. Sobretot per a la gent que ha tingut el coronavirus a casa, o que s'ha quedat sense feina, o sense ingressos. Per això encara escama més l'actitud dels partits polítics durant aquestes setmanes. Han demostrat que comprenen tan poc les preocupacions de la societat, que la crisi de legitimitat s'ha fet ja irre-conduïble. Tampoc hi ha immunitat de grup a la irresponsabilitat política.

Anar al contingut